7. Avaz Tower Running: Čomor i Ćuković najbrži uz 780 stepenica

Najveća zgrada na Balkanu, Avaz Twist Tower, po sedmi put je bila domaćin zanimljive trke na 780 stepenica raspoređenih na 36 katova. U nekoliko kategorija trčali su najmlađi, novinari, humane zvijezde te brojni bh. atletičari u takmičarskom dijelu programa u muškoj i ženskoj konkurenciji.

4080
Banner

Pripremio: Nicolae Golea / Foto i video: Dražen Filipović

Ovogodišnje izdanje pohodila je nikad veća konkurencija domaćih atletičara pa su tako učešće uzeli: Lucia Kimani, Srđan Samardžić, Osman Junuzović, Stefan Ćuković, Adela Čomor, Sanel Đuliman…

Sedmo izdanje „vertikalne groznice“ po uzoru na velike trke stepenicama u neboderima New Yorka, Chicaga, Londona, Sydneya i drugih, ugostilo je na desetke učesnika iz BiH, ali i određen broj iz drugih zemalja poput Hrvatske, Njemačke, Češke, Rumunije. Također, i u našem okruženju postoje slične trke i to u Zagrebu poznata Zagrepčanka te u Beogradu trka uz Avalski toranj.

7

Posebno priznanje zaslužuje Tuzlak Mirzet Halilović koji je jučer nastupio i sedmi put na ovoj trci. Trčao je dosad svoje najbolje vrijeme (5:44).

 

Ono što razlikuje sarajevsku od ove dvije jeste start koji je masovni i sa sobom donosi probleme o kojima smo pisali već prošle godine. Inače se prakticira hronometar gdje se jedan po jedan takmičar pušta u razmaku od 30 ili više sekundi pa se tako izbjegnu gužve koje mogu biti jako opasne u uskom prostoru gdje se utrkuje mnogo učesnika. Na svu sreću nije bilo većih incidenata iako su brojni takmičari negodovali poslije trke zbog gužve i guranja.

Ovogodišnji pobjednici su Adela Čomor i Stefan Ćuković koji su u dosta jakoj konkurenciji ipak uspjeli izboriti pobjedu. Adeli je ovo bilo 5. učešće i do sada je nekoliko puta završavala na postolju, a pobjeda joj je izmicala pa je ove godine , kako kaže, išla na sve ili ništa i sa vremenom 5:24 konačno se domogla pobjede.

– Prezadovoljna sam prvim mjestom. Očekivala sam pobjedu jer do sada sam bila na postolju nekoliko puta i danas sam išla na sve ili ništa, rekla je Adela Čomor za trcanje.net.

Stefan je poslije trke priznao kako se posebno pripremao za ovaj izazov u vidu 780 stepenica na 36 katova.

– Zadovoljan sam pobjedom jer za ovo sam se spremao oko dva mjeseca, posebno sam radio stepenice, izjavio je pobjednik u muškoj konkurenciji Stefan Ćuković koji je od starta trke na platou ispred Avazovog nebodera pa sve do posljednjeg kata 142 metra visokog tornja trčao za 4 minute i 15 sekundi.

Drugoplasirana i trećeplasirana bile su Biljana Cvijanović (5:41) i Adna Smajlan (5:54). U muškoj konkurenciji drugo mjesto zauzeo je Osman Junuzović (4:24), dok je treće mjesto osvojio Sanel Đuliman (4:35).

Prvih pet u obje konkurencije dobili su vrijedne novčane nagrade kao i poklon pakete sponzora.

Rezultate svih finišera možete pogledati OVDJE.

Vaši komentari

Banner