Vansezonski savjeti za trkače

Uskoro će kraj trkačke sezone, i trebalo bi napraviti dobru strategiju za prezimljavanje, tj. za vansezonske aktivnosti. Svaki dobar vansezonski trening program treba da počne pitanjem – Zašto trčim? Odgovor na to pitanje može biti jako bitan kod postavljanja ciljeva za sljedeću sezonu.

2545
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Trkačka “vansezona” ne traje dugo, a kolika će biti i šta ćete raditi dok traje, zavisi od ciljeva koje ste postavili.

Sezona se obično završava na neki od tri načina: osjećate da ste „sagorili“, istrčali ste po planu trku za koju ste se spremali ili ste istrčali svoje najbolje vrijeme. Bez obzira kako ste je završili, tijelu je potreban oporavak. Ako je kraj sezone bio loš, treba vam odmor. Sa druge strane, ako ste imali trku svog života, treba se pripremiti za novi PB u sljedećoj sezoni.

Sva ljepota aktivnog odmora je u tome što tokom njega počinjemo da gradimo bazu iz koje ćemo krenuti u sljedeću sezonu.

Evo šta stručnjaci i iskusni treneri preporučuju da radite i kako da počnete vansezonske pripreme:

1. Zapitajte se: „Zašto trčim?“

Odgovor može da varira od – Želim na Olimpijadu do Želim da pobjegnem od svakodnevnog stresa. Šta god da je u pitanju, bitno je da znate pravi razlog zašto trčite.

2. Postavite ciljeve

Ne kaže se džaba da „vaše akcije treba da budu usklađene sa vašim ciljevima“. Za početak postavite svoje životne ciljeve, pa onda sa njima uskladite i trkačke. Ne možete raditi po programu koji od vas zahtijeva trening od dva sata, a vi imate samo 90 minuta slobodnog vremena.

3. Pročistite ishranu

Jako je bitno da saznate koji način ishrane može da vam pomogne da trčite bolje. Kako izgubiti nekoliko kilograma, ili ne dobiti kilograme tokom zime, šta je najbolje jesti poslije treninga/trke, šta je vaše „pogonsko gorivo“… Napravite jelovnik/kuvar i vodite računa da ima što više zdravih recepata.

4. Naučite nešto novo

Nikada nemojte da radite neki trening ako trener (ukoliko ga imate) ne može da vam objasni zašto je taj trening dobar. Objašnjenje ne treba da bude komplikovano. Pročitajte nekoliko trkačkih knjiga ili neke od tekstova koje smo već objavljivali na našem sajtu, bilo vezanih za treninge ili iskustva drugih trkača.

5. Steknite navike za oporavak

Trkači olako kupuju rekvizite za oporavak, ali ih slabo koriste. Vrijeme je da počnete da koristite foam roller, masažer, trake za istezanje… Potrudite se da vam to postane dnevna navika.

6. Otkrijte slabe tačke

Posjetite fizioterapeuta, detaljnim pregledom nek vam utvrdi slabosti. Ove slabosti često vode povredama ili vas sprječavaju da postignete ciljeve.

7. Uradite analizu krvi

Možete da trenirate deset puta više od nekog, ali ako vam je loše željezo nećete napredovati. Test traje nekoliko minuta, a može da vam uštedi mnogo vremena protraćenih treninga. Željezo je bitno zbog hemoglobina koji je kao „transportni sistem“dovodi kiseonik iz pluća u mišiće.

8. Ne zaboravite na treninge brzine

Iako ste tokom zime „na trkačkoj dijeti“, ipak uvedite malo brzine u treninge. Jedan od najboljih načina za to je da pred kraj svakog treninga istrčite 20 sekundi najbrže što možete, a onda završite sa 40 sekundi laganog džoginga.

9. Ojačajte

Ne zaboravite na važnost treninga snage, koji je odličan za stvaranje baze za sljedeću sezonu.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakMAPA Ulična trka BROD
Sljedeći članakKako da povećate izdržljivost?
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.