22. VIDOVDANSKA TRKA: Kibe blizu rekorda, Kosić i Samardžić najbolji iz BiH

Bogat trkački program ovog vikenda u našoj zemlji počeo je sa Sarajevskim noćnim cenerom u petak, zatim se nastavio sa trail trkom Vučko trail na Bjelašnici da bi na koncu završio sa odličnom Vidovdanskom trkom koja se ove godine održala po 22. drugi put u Brčkom.

2475
Foto: Vidovdan Road Race facebook
Banner
Banner

Moje trčanje – www.trcanje.net

Jedina ulična trka na prostoru bivše Jugoslavije koja ima IAAF Bronze Label za kvalitet i trka koja se ubraja među najprestižnije ulične trke na 10 kilometara u svijetu i ove godine je, u subotu navečer, ugostila brojne kvalitetne dugoprugaše iz svijeta.

U programu cijele manifestacije organizirane su razne trke poput puzanja beba, trke pionira na 100, 200 i 400 metara, Trka zadovoljstva na 2 kilometra, trka u kolicima i centralna trka na 10 kilometara koja je imala start u 19 sati.

Posljednjih nekoliko godina ova manifestacija je privukla dosta uspješnih elitnih trkača iz svijeta pa je tako i ove godine bilo preko 20 atletičara i atletičarki sa Olimpijskom normom i 18 njih sa IAAF normom za IAAF label.

Rekord staze u Brčkom je u muškoj konkurenciji 28:11 i 32:04 u ženskoj. Ni ove godine nisu oboreni ali su ostvareni vrhunski rezultati na ovoj distanci. Pobjednik je Moses Kibet iz Kenije sa vremenom 28:33.4. Na drugom mjestu našao se Ezra Kering, također iz Kenije, koji je istrčao 29:08.2. Potpunu dominaciju Kenijaca spriječio je rumunjski predstavnik Nicolae Soare sa vremenom 29:16.4.

Moses Kibet

U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Shaban Karneyenko Katsiaryna iz Bjelorusije sa rezultatom 33:39.6. Lilian Jelagat iz Kenije je stigla kao druga sa vremenom 33:44.0, a treće mjesto pripalo je Gadise Mulu Demissie iz Etiopije – 33:52.9.

Shaban Karneyenko Katsiaryna

Najbrži od domaćih trkača bili su Srđan Samardžić sa vremenom 32:20.8 što mu je donijelo 10. mjesto u muškoj konkurenciji. U ženskoj konkurenciji od domaćih predstavnica najbolji plasman je ostvarila Jelena Kosić sa vremenom 39:57.2 što je bilo dovoljno za 8. mjesto.

Rezultati su dostupni OVDJE.

 

Vaši komentari

Banner