Ima li trčanje “afterburn” efekat?

Vjerovali ili ne, kalorije možete da sagorite i dok sjedite na kauču. Naravno, samo sjedenje na kauču neće stvoriti čaroliju, već “afterburn” efekat trčanja.

3351
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

“Afterburn” efekat je dodatni utrošak energije koji se javlja nakon treninga.

Znači da ako pametno trenirate, možete da sagorijevate kalorije i nakon što trening završite.

Uticaj na trkače

Nakon trčanja u tijelu moraju da se odrade određeni procesi da bi se oporavilo i povratilo u stanje odmora.

Prvo se nadopunjavaju ćelije ATP-om (adenosini triofosfat koji obezbjeđuje da se energija prenosi među ćelijama), keratinom i kiseonikom, a zatim se uklanja mliječna kiselina i obnavljaju mišići.

Svi ovi procesu zahtjevaju kiseonik, pa zbog toga njegova potrošnja raste nakon treninga. To zahtjeva dodatnu energiju, pa će zbog toga biti utrošene dodatne kalorije, pored onih koji su utrošene tokom treninga.

Ključ je u intenzitetu

Kada je u pitanju trošenje kalorija nakon treninga, veoma bitan je njegov intenzitet. Znači, trening tempa, fartlek i intervali su odličan način da izazovete “afterburn” efekat nakon trčanja.

Ovakvi vidovi treninga se savjetuju jednom do tri puta sedmično (u zavisnosti od nivoa kondicije), a učiniće vas bržim i jačim. I trening dužine troši kalorije, ali kod njega je “afterburn” efekat zanemarljiv. Treba pomenuti i da odgovarajući obrok prije treninga (npr proteinski šejk i banana) će vam pomoći da trening odradite intenzivnije.

Trening snage

Trkačima se obično savjetuje kombinacija treninga trčanja i treninga snage. Trening snage će posebno da pojača “afterburn” efekat i ubrza metabolizam, stoga mu treba posvetiti pažnju i ne izbjegavati ga.

Ipak, kalorije koje se utroše tokom trčanja su najznačajnije, i mnogo ih je više od onih koje izgubite nakon treninga. Količina potrošena u “afterburn” efektu zavisi od osobe do osobe, a prosječno iznosi od 6 do 15% kalorija od količine utrošenih kalorija za vrijeme trčanja.

Vaši komentari

Banner