ALMIR HALILKANOVIĆ: Trka u Sarajevu mi je bila prva van Amerike

Bosanskohercegovačka trkačka zajednica se širi na ovaj ili onaj način, prvenstveno kroz lokalnu ekspanziju trčanja, ali i uvezujući se sa izvrsnim trkačima koji su se u ovom sportu pronašli u inostranstvu.

1286
Foto: Dražen Filipović
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Lično mi je čast i zadovoljstvo da sam tako, vječno švrljajući po rezultatima trka širom svijeta, imao priliku našoj javnosti predstaviti trkače kao što su npr. Mirza Nalić, Elma Kablar, Amir Šabić, Gorica Grozdanić, Adna Trakić

Sve su to odlični trkači/trkačice sa vrijednim iskustvom, rezultatima ili budućnosti pred sobom. Među njih od danas uvrštavamo i Almira Halilkanovića, čije ste ime mogli primijetiti među prvih 10 posljednjeg Sarajevskog polumaratona. Sa rezultatom 1:19:38 zauzeo je 8. mjesto u muškoj konkurenciji, odnosno 9. ukupno.

Počeci u SAD-u

Nismo ga poznavali, ali on je znao za Moje trčanje

– Hvala za sve informacije koja vaša stranica objavljuje. Čast mi je što ste mene kontaktirali, kazao je Almir Halilkanović, rođen 7. marta 1991. godine u Gradačcu.

– Preselio sam se sa familijom iz Gradačca u Saint Louis (SAD) krajem 2000. godine. Godinu prije nas je tamo iz Njemačke već preselila i moja tetka, pojašnjava Almir.

LIČNI REKORDI

400m   53s

800m 1:59

1.500m 4:18

Milja (1609m)           4:37

3.000m           9:31

5.000m           16:25

Polumaraton   1:18:29

Maraton          2:45:00

Rekreativno je počeo trčati u prvom razredu srednje škole, 2005. godine.

– U Americi u srednjim školama imaju sportske klubove pa sam tako počeo trenirati trčanje jer nisam uspio u košarci (visok sam 193cm). Početkom 2007. godine dobili smo malo iskusnijeg trenera i on me je malo “pogurao” jer ranije nisam nikad trenirao prije sezone. Školska sezona atletike trajala je od početka marta do maja i onda cross country od avgusta do novembra. Trčao sam u srednjoj školi i takmičio se u disciplinama od 400m do 5km pa onda na koledžu na malo duže staze od 1.500m do maratona. Poslije koledža sam ostao na dužim disciplinama, ispričao je Halilkanović.

U pripremi za Frankfurt

Trenutno je u pripremi za maraton u Frankfurtu (27. oktobra) za koji trči između 90 i 110km sedmično. Ističe da mu je trka u Sarajevu bila prva van Amerike.

– Bio sam zainteresovan da trčim polumaraton u Sarajevu kao pripremu jer sam planirao također posjetiti familiju u Gradačcu malo prije takmičenja u Frankfurtu. Vidio sam da je kvalitet takmičara bio super u prošlim godinama u Sarajevu i to me je privuklo da i ja učestvujem, priča Halilkanović.

Nije očekivao da će staza biti tako teška kako se ispostavilo.

– Ipak, bio je to dobar trening. U SAD-u ima puno uličnih trka, a moj prvi maraton je bio u Athens, Ohio (2012. godine) koji je imao negdje oko 200 takmičara. Bio sam i na takmičenju u polumaratonu u Indianapolisu (Indiana, 2014. godine) koji je imao negdje oko 25.000 takmičara. U Sarajevu je bilo super organizovano takmičenje, ali ja bih rekao da bi na istu veličinu grada u SAD-u bilo malo više takmičara, rekao je Almir Halilkanović.

Vaši komentari

Banner