DR. MARKOTIĆ I TRKAČKE POVREDE: Trkačko koljeno i bolni patelofemoralni sindrom

Postoji cijeli niz mogućih uzroka razvoja povrede "trkačkog koljena" od kojih su najvjerojatniji biomehanički problemi s patelom.

5946
Banner

Veličina ili prirodna pozicija patele mogu utjecati na način na koji se uzglobljava s femurom.

Vrlo visoki lukovi stopala rezultiraju s manje amortizacije pri odrazu, a isto za rezultat ima više gnječenja koljena kad trčite. Ostali uzroci mogu biti ravna stopala, nerazvijeni lukovi stopala, koljena koja se zakreću prema unutra ili van pa povlače potkoljenicu bočno, prečvrsti (rigidni) ili slabi kvadricepsi i/ili zadnja loža i istrošena hrskavica koljena.

Simptomi

Bol se javlja u prednjem i medijalnom dijelu koljena što se razlikuje npr. u odnosu na hondromalaciju (oštećenje hrskavice) koljena kad je bol smještena lateralno u razini zgloba, ili u odnosu na sindrom iliotibijalne trake kad se bol javlja lateralno iznad koljenog zgloba. Javljaju se krepitacije („pucketanje“) u koljenu. Bol se pogoršava pri kretanju. Može se javiti oteklina koljena. Ukočenost se obično javlja nakon odmora.

Radiološke dijagnostičke metode

Klasični RTG snimak (obično je nespecifičan). Ultrazvučni pregled obično otkriva izljev u koljenu. I pojačanu vaskularizaciju infrapatelarnog masnog tkiva. Magnetna rezonanca pokazuje tek diskretne promjene koje se očituju kao zone edema u području medijalnog patelarnog retinakuluma (ukazuje na distenziju koja je obično posljedica patološke pokretljivosti patele ili iznenadne luksacije).

Prevencija

Istezanje je na prvom mjestu i to naglašavaju vodeći stručnjaci za rehabilitaciju trkačkih ozljeda (redovno istezanje mišića stražnje lože, kvadricepsa i mišića potkoljenice). Adekvatna obuća za trčanje. Ne povećavati kilometražu više od 10 posto na tjednoj razini. Postupno uvoditi brdske treninge i treninge uspona. Povremeno mijenjati podlogu na kojoj se trči. Raditi treninge snage, a posebnu pažnju obratiti na mišiće stražnje lože i mišiće potkoljenice.

Oporavak

Smanjiti kilometražu odmah. Izbjegavati pregibanje koljena te skratiti korak. Držati se ravnih dionica, a posebno izbjegavati trčanje nizbrdo. Ortoza i tretman liječnika (fizikalna terapija, analgetici, intraartikularna terapija) dolaze u obzir ako stanje potraje duže od dva tjedna.

Vaši komentari

Banner