SARAJEVSKE TRASE: Najljepše lokacije za trčanje

U svojoj kratkoj aktivnoj trkačkoj karijeri, nešto manje od 4 godine, pretrčala sam skoro cijelo Sarajevo.

4167
Vilsonovo šetalište (Foto: Dražen Filipović)
Banner
Banner
Banner

Piše: Selma Brčić

Ovisno s kojeg aspekta se posmatra, Sarajevo u isto vrijeme i ima i nema pogodne lokacije za trčanje. Vrsta treninga određuje i lokaciju za trčanje.

Ovdje ćemo obraditi neke od najpopularnijih među njima.

Vilsonovo šetalište

Najdostupnija i najposjećenija lokacija je dakako – Vilsonovo šetalište (Vils). Većina svoje prve trkačke korake počinje upravo na Vilsu. U toku dana, ovo je regularna saobraćajnica, dok je u popodnevnim satima i vikendima – zona za pješake. Vilsonovo se pruža od mosta Suade i Olge, do mosta u ulici Topal Osman paše, u dužini oko 2km. Međutim, nije moguće trčati u kontinuitetu ovu dionicu, jer je presijeca prometna saobraćajnica na jednom dijelu. Za prve trkačke korake, neke intervale (400 i 1.000 m (prvi most – 400m, drugi most – 1.000m) sasvim je OK. Ali za neku dužu distancu potrebno je više puta ponavljati ovu dužinu. Kada lijepo vrijeme izmami sugrađane van, nezgodno je što je jako teško trčati ovom dionicom, jer Vilsonovo šetalište vrvi od šetača, djece koja trčkaraju ili su na biciklima, kućnih ljubimaca… Tada nastupa veleslalom.

Velika aleja

Velika aleja na Vrelu Bosne (Ilidža) je mjesto predviđeno za vikend. Dionica u dužini od 4,5km, uglavnom u jutarnjim satima, je vikendima namijenjena za trkače. U trkačkim krugovima, kad se pita: “Koliko se trči?“, odgovor je: “Trči se crkva il’ crkvica” tj. 9km. (zbog crkve koja se nalazi na samom kraju). Za ovaj dio grada može se reći da je najlakše mjesto za odrađivanje većih dužina. U neposrednoj blizini je i izletište Stojčevac, pa se nerijetko dotrči i do njega, da bi se “nabrala” određena dužina. Prelijep pravac sa obostranim drvoredom (od 2.5km) ponekad se učini malo monoton, ali poneka kočija, biciklo, dobacivanje/pozdravljanje drugih trkača razbija monotoniju.

Velika aleja

Atletska staza

Jedina tartan staza u gradu koju trkači mogu da koriste je u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” u Halilovićima. Iako u gradu postoji još jedna, ista nije dostupna rekreativcima. Najčešće se intervalni treninzi ovdje odrađuju. Kružnim trčanjem, treniramo i psihu.

Dariva – Kozija ćuprija

Meni jedna od ljepših dionica je Dariva – Kozija ćuprija. Ko je trčao maraton i polumaraton u Sarajevu, zna dionicu. Većina će okrenuti očima na samu riječ “Dariva”. Dionica je blago zahtjevna, dužine od oko 2,5km. U kontinuitetu se može trčati. Nažalost nije osvijetljena, pa u večernjim satima i nije preporučljivo kretanje ovom dionicom. S jedne strane je rijeka, s druge visoke stijene, a cijelom dužinom je u zelenilu.

Dariva – Kozija ćuprija

Planine

Nažalost ovih dana zbog zagađenosti vazduha nijedna od gore navedenih lokacija ne dolazi u obzir. Vidljivost je na manje od 50m. Zato se u ovim danima “bježi” na okolne planine pogodne za trčanje. Premda jednodnevni trening i boravak nije rješenje, bolje je bar nekad se pomaknuti iz ralja smoga. Kroz nekih 30tak minuta već smo na najbližoj planini (Igman, Bjelašnica, Jahorina, Trebević). Planina nam opet nudi dvije vrste treninga, brdski (trail) i cestovni. Pa dragi moji – šta kome više odgovara – izvolite.

Kako na samom početku napisah, ovisno o vrsti treninga, ali i samog mjesta stanovanja, biramo lokacije za trčanje. Gore spomenute su samo najpopularnije, dok bi ostale staze mogli okarakterisati kao lokalnog tipa.

Vaši komentari

Banner