PRIJEDLOG TRENINGA: Fartlek za psihološki lakše usvojivu patnju

Za one koji se iole kroz određeni plan i program nastoje pripremiti za proljetne trke trenutno je faza baznog treninga gdje je ponekad psihološki sigurno teško striktno pratiti sve odrednice.

3475
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

S druge strane tu su i oni koji se ne opterećuju previše treningom, već nastoje održati kakvu – takvu formu da bi mogli istrčati ciljane dionice na proljeće.

Za obje kategorije bi u ovoj fazi zanimljiva opcija kao trening bio fartlek po osjećaju. Jedna grupa se može psihološki rasteretiti, a druga više dobiti iz svog treninga. Siguran sam da bi mnogi rekreativci u našoj zemlji mogli dosta bolje trčati kad bi unutar svoja npr. četiri treninga sedmično, pored dva lagana trčanja, uvrstili po jedan fartlek i dužinu. Različita opterećenja (umjesto jednoličnih npr. 4x10km) bi im donijela puno više napretka, ali i smanjila opasnost od “overuse” povreda.

U ranoj fazi priprema teško je sebi kazati: “Idem radit intervale, 15x200m”. Izričito postavljena brojka možda u tome dijelu, koji svakako nije ni ključan za razvijanje brzine (ali je važno da se ni taj trening ne zapostavi ni u ovoj fazi), može biti demotivirajuća. S druge strane fartlek po osjećaju nam pruža određenu slobodu, a motivaciju može podebljati to što ćete ovaj trening završiti brže i imati priliku prije se vratiti drugim stvarima. Možete ga uraditi bilo gdje i ubrzavati prema trenutnom raspoloženju.

U zadnje vrijeme jednom sedmično radim ovaj trening i posebno je korisno što imate priliku češće trčati na različitom tempu. Na grafu u prilogu se vide ubrzanja od 2x1km, 1x500m i 9×100 do 200m. Sve je u treningu od 12km. Dakle četiri različita tempa, ako se uzmu i spore/odmarajuće dionice između. Trening koji dosta poboljšava formu na grafu ne mora uopšte izgledati ovako, jer svaki pojedinac po svom osjećaju može raditi različit broj ubrzanja i različite dužine dionica (to je ono što pruža osjećaj slobode i nevezanja za striktno postavljene intervale). Ipak valja imati na umu da bi se vrijedilo kroz ovaj trening probati poboljšati na što kraćim distancama da bi kasnije popravili i one duže.

Naravno, zbog prevencije povrede ovakav tip treninga ne bi trebali raditi ukoliko iza sebe nemate bar tri – četiri sedmice redovnog trčanja. Osim toga (a posebno u zimskom periodu) pred ovakav intenzivan trening zagrijavanje treba shvatiti jako ozbiljno.

Više o fartleku čitajte OVDJE.

Vaši komentari

Banner