ZENIČKE TRASE: Gdje trčati u Zenici?

Svoje prve trkačke korake sam napravila na Atletskom stadionu i na Kamberovića polju, davne 2001. - 2002. godine, a u zadnjih par godina, odnosno kako se aktivnije bavim rekreativnim trčanjem, zajedno sa prijateljima trkačima iz Sekcije „Zenica trči“, pretrčala sam Zenicu „uzduž i poprijeko“.

4268
"Zenica trči" na Smetovima

Piše: Leontina Jurić

Zenica kao centar sportskih dešavanja zaista pruža razne mogućnosti za trčanje, kako u samom centru Zenice, tako i šire, kroz prigradska naselja, te okolna sela.

Atletski stadion Zenica

Atletski stadion Zenica je idealan za treninge intervala. Pored staze Atletski stadion sadrži i zatvoreni dio staze za treniranje u slučaju ružnog vremena, kao i teretanu, za obavezne vježbe snage. Sve ovo je dostupno trkačima uz simboličnu naknadu. Ono što je prednost Atletskog stadiona, i razlog zbog kojeg trkači posebno u ljetnim večernjim satima najviše koriste stadion, jeste taj što stadion bude osvijetljen reflektorima, pa je moguće trening raditi bilo kada.

Atletski stadion

Kamberovića polje

Prvi „Zenica trči“ koraci su upravo napravljeni na Kamberovića polju, parku koji su pruža uz rijeku Bosnu, i koji pored trasa za trčanje pruža i kutak za Street workout, gdje nakon trčanja radimo vježbe. Trčeći stazom uz samu rijeku Bosnu istrčimo cca 4,5km. Novoizgrađena šetnica, koja se pruža od Ušća do kraja naselja Blatuša, pruža dodatnih 2km. Kamberovića polje pruža mogućnosti trčanja po betonu, ali i po travi, za svakog po nešto.

Kamberovića polje

Babina rijeka

U slučaju da želimo malo duže trčanje, ustaljena trasa je da od Kamberovića polja krug nastavimo prema Babinoj rijeci, koja opet pruža par mogućnosti za trčanje, ukoliko želimo malo brda uključiti u trening, trčimo „gornjom stranom“ naselja Babina rijeka, ukoliko želimo pobjeći od raznoraznih gasova trčimo „središnjim dijelom“, odnosno pravimo krug uz samu rijeku.

Babina rijeka

Via Raspotočje, Poljice, Drivuša

Tokom priprema za maraton i treninga dužine trčali smo ili po Zenici, po prethodno navedenim trasama, jedva sabirući kilometre, ili smo birali manje „dosadnu“ trasu koja u jednom smijeru pruža od 12-14km, zbog čega je podnošljivije, barem psihički trčati trening dužine. Polazna tačka je nekako uvijek Turska česma na Kamberovića polju, a onda se Ušćem ili Bulevarom trči kraj četiri solitera na Odmutu, zatim pravo kroz Raspotočje, Poljice, Drivušu. U zavisnosti koja dužina nam treba, tako izračunamo i dokle ćemo trčati. Trči se starim putem, koji vodi kroz navedena sela prema Lašvi, Busovači, Vitezu. Ova trasa pruža nekoliko manjih/većih uzbrdica/nizbrdica, pa se nama pokazala kao pogodna za razne pripreme.

Via Raspotočje, Poljice, Drivuša

Via Babino

Još jedna trasa za trčanje treninga dužine jeste od Kamberovića polja-Babine rijeke, dalje prema selu Babino. Isti slučaj je i kao sa trčanjem trasom prema Raspotočju, Poljicama i Drivuši, gdje u zavisnosti koliku dužinu želimo trčati, toliko i trčimo u jednom smjeru. Trči se cestom, ali u Babinu se sa ceste može skrenuti kroz šumu, i istrčati neki uzbudljiviji trail trening, ili nastaviti cestom.

Via Babino

Via Mošćanica

Još jedna trasa za trčanje treninga dužine jeste od Kamberovića polja, preko naselja Radakovo, Klopče, Tišina, Mošćanica. Što se tiče dužine, isti slučaj je kao i sa prethodnim trasama. Trči se cestom, ali sa većim uzvišenjima, pa je ova trasa idealna kada se treba uključiti brdski, a opet dužinski trening.

Via Mošćanica

BRDA I PLANINE

Vučijak i Kljun

Kako zbog sve većeg problema sa zrakom, tako i zbog potrebe za jačim treninzima, često bježimo na okolna brda i planine. Tako nam je najbliži Vučijak, te Kljun. Postoji par mogućnosti da se dođe do istih, kroz Mokušnice, Gornju Zenicu, ili preko Krča. Dijelom trasa vodi po asfaltu, a dijelom preko livada. Idealna trasa za pripreme za neki kraći trail.

Vučijak i Kljun

Smetovi

Smetovi

Barem jednom mjesečno treninge radimo na Smetove. Najčešće trčimo cestom, koja pruža trasu od 9km, ali Smetovi pružaju također i prekrasnu trail trasu, kojom se dođe direktno do Spomenika na Smetovima. Sa Smetova se može vratiti nazad istom trasom, ali se može i dalje produžiti prema Kraljevinama, selu Gladovići i tako istrčati preko 20km. Također se može i obratno iz sela Gladovići doći do Smetova, što je malo zahtjevnije za organizovati, zbog toga što iz Zenice do sela Gladovići trebate doći autobusom.

Gladovići – Smetovi

Vlašić

Nije Zenička ali je trasa koju mi iz “Zenica trči” rado trčimo, da li zbog čistog zraka i uzbudljive trase, ili zbog graha koji obavezno slijedi poslije trka. S obzirom da nam je Vlašić relativno blizu, često organizujemo trčanje od Galice do vrha Paljenika, što je nekih 16km u oba smjera, ili nekih 30-ak km od FIS-ovih apartmana, preko Galice do Paljenika i nazad.

Zenica i njena okolina pružaju još dosta mogućnosti za trčanje, posebno trail trčanje, a nadamo se da ćemo u narednom periodu uspjeti i njih istražiti. Ukoliko se nađete u Zenici i budete željeli trčati javite se na “Zenica trči” i neko će vas uputiti gdje možete trčati.

Vaši komentari

Banner