BOL I TRČANJE: Koliko boli je prihvatljivo?

Bol tokom treniranja je često neizostavna stvar kod trkača. Kada je ona prihvatljiva, a kada može nositi ozbiljne posljedice, saznajte u nastavku.

4771

Pripremio: Dražen Filipović

Svi koji se bave sportovima izdržljivosti svjesni su da je bol sastavni dio trening plana ukoliko žele napredovati. Može se reći da je bol čak korisna i pogodna ukoliko želite ostati u vrhunskoj formi.

Iako je bol nezaobilazni dio trening plana, ne treba je ignorirati. Svaki trkač treba jasno procijeniti gdje se bol javlja, je li stalna, postaje li jača ili slabija tokom treninga?

Bol kao upozorenje

Ambiciozni sportisti često imaju veću toleranciju prema boli u odnosu na nesportiste. Ipak bol je znak upozorenja da nešto ne štima. Bez osjećaja za bol svoje bi tijelo neprestano izlagali preopterećenju.

Početak bavljenja trčanjem i prvi znaci boli mogu biti razlog odustajanja od ove vrste rekreacije. Međutim ne treba zaboraviti da upravo fizička neaktivnost je uzrok velikog broja pritužbi na bolove u današnjem društvu. Stoga vježbanje i aktivan život će vas osloboditi nepotrebnih bolova savremenog čovjeka.

Sport je upravo ubojica boli. Međutim, za izgradnju mišića bol je sastavni dio procesa. Jedino bolno opterećenje će dovesti do rasta mišića. Kroz to jednostavno moramo svi proći.

Oštra bol je opasna

Kako znati koliko je boli prihvatljivo i kada je ona opasna? Možemo bol svrstati u tri tipa: bol mišića, bol tetiva i bol zglobova.

Mišićna bol se često olako prihvaća i pogrešno dijagnosticira, čak i od doktora. Stoga je vrlo bitno ozbiljno shvatiti ovaj tip bolova. Osobito je opasna oštra bol u mišićima. Osjećaj boli poput probadanja nožem je znak da odmah stanete sa trčanjem.

Ukoliko bol postaje slabija tokom treninga to je dobar znak da možete nastaviti, u suprotnoj situaciji svakako prekinite sa treningom.

Poštujte upotrebu lijekova

Većina bolova kod sportova izdržljivosti nastaju zbog preopterećenja, te dovode do upalnih procesa poput trkačkog koljena. Generalno kod upalnih bolova nema trajnih tjelesnih oštećenja. Potrebno je naći balans između treninga i oporavka. Korisno je svakako zamijeniti aktivnosti sa onima koje neće dalje iritirati bolno područje. Ukoliko bol sa vremenom postaje sve jača, potrebno je potražiti pomoć doktora.

Upotrebu lijekova protiv bolova generalno treba izbjegavati osim po preporuci doktora. Nije prihvatljivo trčanje u bolnom stanju uz korištenje lijekova. Dugoročno korištenje analgetika može oštetiti stomak i utrobu.

Jedini izuzetak kada je vježbanje u bolnom stanju korisnije nego imobilizacija je artritis zglobova.

Ne trebamo zaboraviti da je bol sastavni dio našeg života te načine kako se boriti sa njom pomoću fizičke aktivnosti.

Izvor: datasport

Vaši komentari

Banner