VRTOGLAVICA: Kad se dešava trkačima i kako je izbjeći

Mnogi sportisti osjećaju vrtoglavicu poslije trke ili treninga - evo šta je uzrok i kako spriječiti nesvjesticu.

6324

Pripremila: Ljilja Lukić

Zašto je vrtoglavica povremena pojava u trčanju? I zašto su veće šanse da se pojavi na samom cilju, a ne u toku trke/treninga?

Prije mnogo godina, opšte poznato mišljenje bilo je da je dehidratacija glavni uzrok kolapsa na kraju dugotrajnih trka. Iako bi gubitak tečnosti i elektrolita mogao biti faktor koji doprinosi onome što se događa, pretpostavlja se da u velikoj većini slučajeva veću krivicu ima nešto što se zove „trening povezan sa posturalnom hipotenzijom“ (EAPH).

Da biste bolje razumjeli šta je EAPH (i zašto se to dešava) korisno je da znate neke osnove oko regulacije protoka krvi i krvnog pritiska tokom vježbanja.

Nesvjestica u cilju

Kada vježbate, krvni pritisak ima tendenciju porasta jer se otkucaji srca povećavaju i krv se snažnije pumpa u tijelu kako bi se olakšalo hlađenje i snabdjevanje mišića sa više kiseonika.

Arterije i vene se otvaraju, dok se one koje hrane manje kritična područja (npr. crijeva) ograničavaju kao sredstvo za preusmjeravanje krvi do mjesta gdje je potrebno i kao pomoć u regulisanju ukupnog pritiska u vaskularnom sistemu.

Pošto je vaše srce locirano relativno visoko u tijelu, ono se mora boriti protiv gravitacije prilikom ispumpavanja velikih količina krvi iz nogu u grudi i da bi mozak opskrbio s toliko krvi bogate hranjivim tvarima koliko je potrebno kada naporno trenirate.

Da bi se suočilo sa ovim izazovom, tijelo se oslanja na sekundarni učinak pumpe, koji dolazi od kontrakcije mišića nogu koja pomaže u vraćanju krvi u srce. Ovaj efekat nastaje zato što kontrakcija mišića fizički stisne veće krvne sudove donjih udova, tako da djeluje pomalo kao dodatna pumpa koju postavljate na svoj vodovodni sistem ukoliko odlučite da stavite novi tuš na gornji sprat kuće.

Nakon što su stigli do cilja, mnogi sportisti kreću se od prilično teškog trčanja do iznenadnog zaustavljanja u završnici. Kako su krvni sudovi u donjim ekstremitetima širom otvoreni u ovom trenutku, prestajući da rade efikasno i „isključuju“ spoljnu pumpu mišićne kontrakcije u nogama, rezultat toga je da je protok krvi u srce i glavu privremeno ugrožen.

Tijelo može pokušati da reaguje tako što će ponovo smanjiti krvne sudove da bi povisio pritisak, ali to se ponekad ne dešava dovoljno brzo, a rezultat toga je da na kratko vrijeme kiseonizovana krv ne dospjeva do mozga.

Vrtoglavica, pa čak i nesvjestica su udarni efekti, i objašnjavaju šta se dešava kod sportista na ciljnoj liniji, jer njihov mozak odjednom ima manje kiseonika nego što mu treba za pravilno funkcionisanje.

Dehidracija povećava problem

Dehidracija, naravno, značajno doprinosi ovom problemu u nekim slučajevima, jer rezultira smanjenjem obima krvi, što otežava organizmu održavanje ukupnog krvnog pritiska. Međutim, mnogo je tačnije reći da je glavni problem objedinjavanje krvi u donjim udovima zbog iznenadne vazodilacije (širenja krvnih sudova), a ne samo zato što je u organizmu malo tečnosti.

Iz tog razloga, ljekari na cilju sportskih događaja srušene sportiste postavljaju da legnu s podignutim nogama. Ovo može pomoći vraćanju krvi u srce. U velikoj većini slučajeva, ova akcija ispravlja stanje vrlo brzo i često je sve što je u početku potrebno da se trkač vrati na noge (bez potrebe za invazivnim i skupljim tretmanima).

Naravno, stvari poput niskog šećera u krvi i ozbiljnijih stanja, poput hiponatremije i toplotnog udara, mogu biti umiješane u osjećaj nesvjestice kod sportista na cilju, tako da ih ne treba isključiti.

Smatra se da je EAPH krivac broj 1 kada je riječ o “benignim” incidentima u kojima se sportisti osjećaju loše.

Vrtoglavica od znojenja

Ali šta je sa epizodama vrtoglavice ili nesvjestice koje se ne javljaju neposredno nakon što sportista pređe cilj?

One nastaju kao posljedica veoma visokih gubitaka natrijuma putem znoja, brzine znojenja i jačine treninga. Da bi ih prevenirali potrebno je da uzimate jak napitak sa elektrolitima prije svakog treninga za koji očekujete da će izazvati mnogo znojenja i gubitak natrijuma.

Dakle, ako ste neko kod koga se javlja vrtoglavica ili glavobolja bilo odmah nakon prestanka napornih treninga, trka ili u periodima velikih opterećenja, kada ustajete iz ležećeg u stojeći položajpojačajte unos natrijuma i tečnosti prije, tokom i nakon treninga, kako biste bili sigurni da nizak volumen krvi ne pogoršava problem.

Izvor: trainingpeaks.com

Vaši komentari

Banner