Može li trčanje popraviti imunitet?

Tokom pandemije koronavirusa, trkači su uglavnom održavali redovne treninge. Možda se ipak pitate da li rizikujete da se razbolite i kako treninzi utiču na vaš imunitet. jer je posljednje što želite da završite u izolaciji ili bolnici.

1701
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Srećom, nauka je na našoj strani.

Stručnjaci se slažu da, zajedno sa stvarima poput zdrave prehrane i dovoljno spavanja, redovno vježbanje može povećati imunitet, kao i vaše raspoloženje. Studija iz 2014. godine pokazala je da sportisti izdržljivosti sa velikim obimom treninga imaju vrlo malo prijavljenih dana bolovanja. Druga nova studija pokazala je da aerobna vježba izdržljivosti (poput trčanja) poboljšava imunološki odgovor bolje od vježbanja otpora, poput treninga snage.

Generalno, 45-minutne trening sesije umjerenog intenziteta korisne su za jačanje imunološkog sistema, prema Džonu P. Higginsu, dr. Med., sportskom kardiologu koji je i sertifikovani lični trener i specijalista za vježbanje.

– To je zato što može povećati nivo i funkciju imunih ćelija, poboljšati nivo hormona stresa i povećati temperature koje mogu ubiti štetne bakterije i viruse, kaže dr Higgins.

Međutim, sugeriše se da naporni treninzi mogu da imaju suprotan efekat, što može objasniti zašto se mnogi trkači osjećaju oslabljeno u danima nakon što trče maraton uz veoma veliki napor.

– Pretreniranost, tj. previše treninga i premalo oporavka ili prebrzo povećanje obima vježbanja, povezano je sa smanjenim funkcionisanjem imunološkog sistema, kaže Higgins.

O uticaju dužinskih treninga na imunitet više čitajte OVDJE.

Zahvaljujući pandemiji, trkačka sezona je praktično otkazana, čime je vrhunac maratonskog treninga zaustavljen, a trkači su trčali na mnogo manje trka od planiranih. Iako bi bilo dobro održavati umjereni nivo aktivnosti, sada bi bilo vrijeme da smanjite treninge dužine i teške treninge kako biste sebi pružili najbolje šanse da ostanete zdravi i izbjegnete bilo koju vrstu bolesti.

– Moj savjet trenutno tokom pandemije bio bi da uključite svakodnevne treninge (po mogućnosti aerobne) od ukupno 20 do 45 minuta dnevno, kaže Higgins.

– Kombinujte to sa brzom šetnjom / džogiranjem / trčanjem tri do pet dana u nedelji, biciklom / sklekovima / trbušnjacima / vježbama otpora dva dana u nedelji i vježbama joge / istezanja / ravnoteže jedan dan u nedelji. Svaki trening možete da zamijenite sa intenzivnim sesijama od 15 do 30 minuta ako želite, a ako dugo trčite (preko 90 minuta), preporučio bih dvodnevnu pauzu za odmor da biste se oporavili.

 (Izvor: active.com)

Vaši komentari

Banner