(VIDEO) 4. SARAJEVO 10K NIGHT RUN: Vrlo atraktivnu stazu zasjenila njena dužina

Nakon pauze u 2020. godini, u kalendar bosanskohercegovačkih trka se ovog ljeta vratio Sarajevski noćni cener, u organizaciji udruženja Marathon (Sarajevo).

2034
Foto: NGO Marathon Sarajevo Facebook
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Ova trka je prvi put održana 2017. godine, a i sljedeće dvije se trčalo tri kruga po centru grada, sa jako atraktivnom stazom.

Staza

Ipak i tad je bilo prigovora na činjenicu da se trčalo tri kruga, što su mnogi vidjeli kao minus (nije realno udovoljiti svim trkačima). Staza je apsolutno obilježila i donijela najviše komentara kad je u pitanju izdanje trke iz 2021. godine. Iz našeg video priloga ćete primijetiti negodovanje na samu dužinu. Pada mi napamet da je domaći trkački veteran, Drago Majdanac, poslije trke u Krupi na Vrbasu izgovorio simpatičnu sintagmu za ovakve prilike: “debela desetka”.

Više o rezultatskom dijelu na LINK-u.

Dva kruga

Prisjetio sam se da su trkači ovaj prigovor u Sarajevu imali i 2019. godine, iako nije bilo tako izraženo (GARMIN LINK). Računam, bolje da je duža nego kraća, jer kraća staza po AIMS pravilima nije regularna, a duža jeste, međutim ipak niko tu ne očekuje stazu dužu za 500, 600, 700 ili 800 metara na 10 kilometara koliko su trkači prijavljivali razlike. GPS višak od 500m često dobijemo na maratonskoj dužini (42.195m) AIMS certificirane staze, dok je to na 10 kilometara obično do 100m maksimalno. Možda je jednostavno vrijeme prepustiti mjerenje staze u Sarajevu službenom AIMS mjeritelju?

Ovo je pomalo zasjenilo to da su organizatori ipak pozitivno reagovali spram ranijih primjedbi trkača i napravili stazu sa dva kruga, te činjenicu da je vjerovatno teško naći atraktivniju stazu u Bosni i Hercegovini. Bila je i lijepa atmosfera na njoj jer je ipak drukčije trčati ulicama gdje ima nešto više publike.

Rezultati

Bilo je dosta manjkavosti u rezultatima, prvo je bilo 530 upisanih, ali je dosta toga već danas iskorigirano kako bi bilo ispoštovano 540 finišera u Sarajevu. Nije nešto što se ne dešava i na ostalim trkama (u stvari je dosta često), ali spominjem zbog toga što ovog puta nije ispoštovan ni osnovni takmičarski dio. Kao članovi tima MT trening klub (zajedno sa Jasminom Buturovićem i Harisom Karićem) na trci 5K Team Run smo završili kao četvrtoplasirani, ali iza tima čiji jedan član uopšte nije trčao. Ko je trčao pod tim brojem/chipom uopšte nije bitno, jer je prosto neregularno. Ovo me podsjetilo na situaciju iz prošlog ljeta (LINK) i predstavlja još jednu potvrdu kolika nekontrola i nered vladaju na dosta trka u BiH kad su u pitanju prijave trkača, transferi u posljednji trenutak sa distance na distancu u sklopu istog događaja, trčanje pod drugim brojevima/imenima i slično. Sve to često prođe “bezbolno”, ali ponekad donosi velike gafove.

Iz MT statistike: Sarajevski noćni cener je 28. održana trka u BiH ove godine (ovdje računamo cestovne i trail), a treća po broju ukupnih finišera (540). Više su imali samo Mostarski polumaraton (1129) i Vučko Trail (603).

Zaključak

Izdvojio sam u tekstu dvije stvari, stazu o kojoj su svi pričali, uglavnom zbog dužine, a manje radi toga što ona stvarno jeste atraktivna i što su sad tu dva umjesto tri kruga, te rezultatski gaf. Djelovalo je kao da je to povuklo neku negativnu energiju kod trkača pa je bilo još dosta primjedbi, ali mislim da su spomenuta dva detalja bitne stvari iz sportskog dijela, dok to je li voda bila hladna, ko je koliko čekao za startni paket i slično, izlazi iz okvira nečeg ozbiljnog i odvraća pažnju od stvarno bitnog.

Trkači od ove trke jednostavno očekuju najbolje pa su onda i inače više skloni kritici, a ovog puta sigurno i s pravom. Sarajevski noćni cener je ipak atraktivna trka i trkači će mu se vjerovatno vraćati bez obzira na sve.

Vaši komentari

Banner