BIOLECTRA RELAX: Kvalitetnim snom i neutralizacijom stresa do trkačkog napretka

Trkači pretežno znaju da je odmor vrlo važan dio treninga, jednako kao i aktivan rad na oporavku.

1223
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Kvalitetan san i manje stresa su osnove koje svi možemo pružiti tijelu pod trening opterećenjem.

Trenažni podražaj znači teret na koji tijelo treba odgovoriti i adaptirati se kroz oporavak, da bi onda postali jači, odnosno napredovali. Tako posao sportista ne završava samim treningom, već onda slijedi rad na oporavku, smanjenju umora i stresa.

San i stres

Ovdje se prvenstveno bavimo sa onim što nam donosi:

 – kvalitetan san i

 – neutralizacija stresa.

Rad na oporavku podrazumijeva što bolju ishranu, suplementaciju, masažu, ali najvažnije – kvalitetan san.

Trčanje može i da oteža pokušaje da zaspete. Trening par sati prije spavanja može vas ostaviti duže budnim. Posebno se to odnosi na pretreniranost. Međutim trčanje bi u principu trebalo značiti bolji san. A minimum od 6 sati sna (za mnoge bolje 7 ili 8 sati, dok profesionalni trkači spavaju i duže) je najbolji lijek za oporavak organizma i napredak u treningu. Uz noćni san, od velike pomoći može biti i 15-20 minuta popodnevnog spavanja koje može biti potpuni reset energije.

Osim treninga koji je sam po sebi stres, rekreativni i amaterski trkači su uglavnom preplavljeni i drugim svakodnevnim obavezama koje su izvor dodatnog stresa. Sve ovo jako utiče na trening i oporavak, odnosno ukupni trenažni proces koji onda ne možemo u potpunosti ispoštovati, ili ne možemo dobiti one benefite koje smo očekivali. Zato je vrijeme za opuštanje također jako bitno.

Važni nutrijenti

Ovo sve je neodvojivo i od unosa kvalitetnih nutrijenata. Ako imate nesanicu, razdražljivost, uznemirenost i pretjerano ste osjetljivi, moguće je da vam samo nedostaje magnezij kao jedan od najvažnijih minerala. Najveći dio magnezija nalazi se u kostima i mišićima, zatim u krvnoj plazmi, živcima i u stanicama.

Magnezij i vitamin C doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti. Konkretno vitamin C, osim što jača imunitet, smanjuje bol u mišićima nakon intenzivnog treninga. Vitamini B su također važna komponenta ishrane. Pomažu u radu živčanog i kardiovaskularnog sistema i učestvuju u stvaranju energije i održanju mentalnog zdravlja. Vitamini B kompleksa poznati su kao antistresni vitamini. Mnogi od njih utiču na zdravu funkciju nervnog sistema, psihološku funkciju ili mentalne sposobnosti pa su esencijalni pri većim psihičkim naporima. Kako bi mogli provoditi što intenzivnije treninge, vitamini B će osigurati da vam energija i snaga budu na najvišem nivou. Vitamini B su važni i za bolju krvnu sliku jer pomažu u stvaranju eritrocita.

Biolectra Relax

Trening i stres generalno snižavaju zalihe minerala i vitamina za 30 do 40 posto, i onda je nadoknada kroz adekvatnu suplementaciju jedno od rješenja za sportiste koji su pod povišenim stresom.

Pravu nadoknadu dnevnih potreba gore spomenutih vitamina i minerala možete dobiti kroz proizvod Biolectra Relax koji ujedinjuje učinak minerala magnezija, vitamina C, te skupine vitamina B. Biolectra Relax sadrži:

magnezij i vitamin C koji doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti,

vitamine B1, B6 i B12 koji doprinose normalnom funkcioniranju nervnog sistema i normalnoj psihološkoj funkciji.

Za periode teškog treninga ili faze takmičenja svakako trebamo probati za svoje tijelo osigurati nadopunu nutrijenata, kako bi se pobrinuli da budemo na maksimumu performansi.

Vaši komentari

Banner