ANA ŠTEFULJ / DNEVNIK JEDNOG TRKAČA: Utjecaj visinskih priprema

Još jedan trenažni proces je završen, polako krećem u novi, a još valja dati odgovor na jedno pitanje: kakav je utjecaj visinskih priprema na trkački performans i stanje organizma?

970
Banner
Banner
Banner

Da li je on uopće mjerljiv? Naravno da jest.

Dovoljno je pogledati u krvnu sliku nakon povratka i dobit ćemo odgovor na to pitanje. Opće je poznato i dokazano da visinske pripreme imaju pozitivan utjecaj na poboljšanje krvne slike. Kao netko tko se aktivno bavi sportom i ima predispoziciju manjka željeza u krvi (koje nije uvjetovano načinom ishrane, već rođenjem), povremeno radim analizu krvi. Moja analiza najčešće uključuje analizu određenih indikatora željeza (ne svih) i sposobnosti organizma da prenosi kisik, a tek po potrebi uključujem širi spektar indikatora općeg stanja organizma.

U nastavku slijedi analiza koliko su posljednje dvije visinske pripreme (Italija/Livigno i Kenija) imale utjecaj na moju krvnu sliku.

Učestalost provođenja analize krvi i pokazatelji koje pratim

Unazad 4 godine provela sam 11 analiza krvi. Moj prosjek godišnje su 3 analize krvi, a jedino odstupanje dogodilo se tijekom covid razdoblja, kada sam provodila manje analiza. Iako sam svjesna da postoji široki spektar pretraga, odnosno pokazatelja koji se mogu pratiti, a koji su bitni za trkače, osobno se fokusiram na 4 pretrage: kompletna krvna slika (koja uključuje preko oko 20 pokazatelja, a ja jedino pratim hemoglobin, dok ostale samo površno pregledavam), željezo, UIBC i TIBC, odnosno ukupni kapacitet vezanja željeza (TIBC) i nezasićeni kapacitet vezanja željeza (UIBC). Iako sam svjesna da postoje još dodatni pokazatelji koji mogu biti korisni za trkače, njih sam tek ponekad vadila, prema potrebi, a moja glavna referentna pokazatelja su upravo 4 spomenuta.

U 11 analiza krvi koje sam provela, 11 puta sam mjerila željezo, UIBC i TIBC, dok hemoglobin 10 puta (odnosno kompletnu krvnu sliku).

Moja priča oko praćenja krvne slike započela je 2018. godine, kada sam primjetila da iz nekog razloga počinjem imati sve veće probleme s trčanjem te sam u kratkom roku došla do faze gdje mi je bilo kakvo trčanje predstavljalo problem. U prvoj analizi mjerila sam različite pokazatelje, među kojima željezo, UIBC i TIBC, dok kompletnu krvnu sliku nisam gledala. No, upravo je stanje željeza u krvi dalo odgovor na to što nije u redu sa mnom: moje željezo je bilo toliko nisko da se obično u tom slučaju uzima željezo injekcijom, odnosno direktnim unosom u krv, no ja sam krenula na terapiju tabletama.

Moj tadašnji trener savjetovao mi je koje tablete da uzimam i na tome sam mu zahvalna, jer do danas nisam našla bolje tablete na tržištu. Iako postoji propisan način podizanja željeza u krvi, gdje se obično primjenjuje metoda od 3 mjeseca uzimanja, mjesec dana pauze pa pretraga i onda novi ciklus od mjesec dana uzimanja i 3 mjeseca pauze pa pretraga, možda to vrijedi za nekog tko nije trkač, odnosno tko ne izlaže konstantno svoj organizam naporima.

Osobno, u trenutku kada sam prestala piti tablete (s time da prema potrebi mijenjam tablete i kratkoročno uzimam neke druge, kako se organizam ne bi priviknuo na jedne), željezo je momentalno palo, a da ga ponovno dignem na prihvatljivu razinu (odnosno donju granicu referentnog intervala), potrebno mi je 3 tjedna.

Moram napomenuti da kada sam radila analize krvi, rijetko kada bih napravila dužu pauzu od 3 dana nekonzumiranja željeza prije same analize, jer se nisam usudila duže ne piti željezo. Iako znam da onda sama analiza nije najpreciznija, ali moja realnost jest da konzumiram željezo (gotovo) svaki dan i želim znati kako mi izgleda krvna slika pod utjecajem suplemenata.

Jedini izuzetak od ovog pravila su moje 2 posljednje krvne slike, gdje oba puta nisam pila željezo barem 2 tjedna, budući da nakon što se vratim s visine, prirodno ne osjećam potrebu da unosim dodatno željezo u krv, a ubrzo ćete vidjeti i zašto. Jednostavno slušam svoje tijelo i otprilike mjesec dana nakon povratka počinjem ponovno uvoditi željezo u svoj svakodnevni ritual.

Također, mislim da sam danas već dosta iskusna i mogu prepoznati rane znakove kada mi željezo pada, budući da sam 2 puta bila u situaciji da je željezo bilo toliko nisko i taj osjećaj i znakovi je nešto što teško da se ne može primijetiti.

Analiza krvi nakon visinskih priprema

O vrijednostima pretraga krvne slike koje pratim neću govoriti u brojevima jer mislim da je krvna slika osobna informacija i tiče se mene i mog trenera, s kojim uvijek dijelim istu.

Moje željezo, kroz sve ove godine (referenciram se na sve pretrage koje sam radila unazad 4 godine) kretalo se ispod granica dopuštenih vrijednosti ili nešto iznad, ukoliko sam redovito uzimala željezo. Nakon 2.5 tjedna provedena u Livignu i mjesec dana u Zagrebu (u nastavku: analiza iz 8. mjeseca), moje željezo podiglo se do srednje vrijednosti referentnog intervala, odnosno bilo je više nego prosjek unazad 4 godine. Valja napomenuti da sam tu analizu radila mjesec dana nakon što sam se vratila i nakon Europskog prvenstva pa je već utjecaj visine opadao. No, upravo kako bih mogla napraviti ovu analizu, nakon mjesec dana u Keniji i 2 tjedna u Zagrebu (odnosno 10 dana), ponovila sam analizu krvi (u nastavku: analiza iz 12. mjeseca). Moje željezo nikada nije bilo više, odnosno to je najveća brojka koju sam imala u 11 analiza krvi (a na većinu analiza dolazila sam bez pauze u nadopunjavanju željeza kroz suplemente). I ta brojka kretala se na gornjoj granici dopuštenog intervala.

Ukupni kapacitet vezanja željeza (TIBC) kroz sve ove godine kretalo se u sredini referentnog intervala, a tek rijetko se nalazilo ispod preporučenih razina. Analize iz 8. i 12. mjeseca pokazale su broju nešto veću od prosječne vrijednosti. Potpuno isto pokazao je i nezasićeni kapacitet vezanja željeza (UIBC).

Hemoglobin je možda i najvažniji parameter kojeg valja pratiti. Hemoglobin je protein koji služi za prijenos kisika, a dobri smo trkači onoliko koliko je naša tijelo sposobno prenositi kisik. Hemoglobin je ujedno i parametar koji je najmanje odstupao u svim mojim analizama krvi i kroz sve ove godine nalazio se na donjoj granici referentnog intervala. Analiza iz 8. mjeseca prvi puta je pokazala odstupanje od prosjeka i kretanje prema sredini intervala i to je ujedno u onom trenutku bila najveća vrijednost koju je ikada analiza krvi pokazala. Analiza iz 12. mjeseca pokazala je toliko značajno odstupanje od prosjeka i kretanje prema gornjoj granici referentnog intervala da sam i sama bila iznenađena.

Generalno, gledajući analizu krvi iz 12. mjeseca, ne samo promatrajući 4 spomenuta pokazatelja, nikada nisam imala bolju ili savršeniju krvnu sliku. U svih prethodnim analizama uvijek bi neki dodatni pokazatelj, a koji danas nije spomenut, ukazivao na odstupanje od referentnog intervala pa čak i na prisutnost anemije. I onda Kenija napravi čudo. Zapravo, čudo napravi visina i sposobnost našeg tijela da se adaptira na uvjete gdje manjka količina kisika. U šali sam rekla da mora da su zamijenili moj uzorak krvi s nečijim tuđim.

Zaključak

Iako visinske pripreme mogu otići u neželjenom smjeru, posebno ako nemate iskustva i krenete prebrzo trenirati prejako te na taj način postignete kontra efekt od željenog, ukoliko slušate svoje tijelo, dajete mu vremena da se prilagodi i uvijek trenirate s nekom rezervom, utjecaj visine napravit će svoje.

U mom slučaju, niti jedne (dopuštene) tablete nisu mogle napraviti ono što su napravila 4 tjedna provedena na visini. Čak i da ne radite analize krvi, po povratku s visine možete vidjeti koliko su vaše trkačke performanse značajno bolje u odnosu na razdoblje prije odlaska.

Na kraju ću se osvrnuti na rečenicu koju mi je jednom pa i ne tako davno netko rekao “visinske pripreme bez dopinga nemaju nikakav efekt”, a osjećam se dužnom komentirati istu jer ne znam da li je to osobno mišljenje te osobe (a koje korijene vuče iz manjka motivacije za isprobavanjem i učenjem novog) ili možda takve priče kruže trkačkom zajednicom, no ono što su istraživanja pokazala, a ja sam se osobno uvjerila: visina ima pozitivan utjecaj na krvnu sliku. I bez dopinga, odnosno konzumiranja nedopuštenih sredstava.

Kakav utjecaj visina ima uz konzumiranje nedopuštenih sredstava, ne bih znala. No, ono što znam da oni koji konzumiraju nedopuštena sredstva, njima visina ni nije potrebna. Oni će efekte visine dobiti na drugi način.

No, o dopingu znam vrlo malo i iako mi je bila želja napisati članak upravo o dopingu te sam bila voljna napraviti istraživanje u Keniji, budući da je Kenija trenutno u fokusu trkačke zajednica zbog mnogobrojnih otkrivenih slučajeva dopinga (što ne znači da možda i drugdje nema dopinga, ali pitanje je koliko se često kontrolira prisutnost nedopuštenih sredstava kod atletičara), nisam pronašla nikoga tko je želio otvoreno o tome pričati. Da li zbog neznanja (vjerujem da velikom većim da) ili zbog toga što sam stranac, neću nikada saznati.

Vaši komentari

Banner