NESTALE ILI BEZ KONTINUITETA: Minus 22 trke u BiH

Nedavno smo objavili spisak trka koje su održane u 2022. godini.

1320
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Bh. trkačka scena nikad nije imala više cestovnih i brdskih takmičenja, jer je održano njih ukupno 96.

Ovaj put idemo u drugom smjeru jer se bavimo trkama koje su u međuvremenu nestale ili barem nisu imale kontinuitet (mimo pandemijskog perioda koji je poremetio sve trke), odnosno moguće je da će se sa prekidom održavanja opet pojaviti u kalendaru. Te trke su također dokaz evoluiranja kalendara trka i lutanja u kreiranju takmičenja.

Prva trka koja je nestala iz kalendara je Šujički polumaraton koji je međutim postigao kontinuitet kakav 99 posto trka u BiH tek treba ostvariti, a to je jedanaest godina održavanja (LINK). Posljednja trka na dionici Kupres – Šujica je upriličena 2017. godine.

U nastavku ćemo pobrojati trke koje su na kraći ili duži period nestale sa kalendara: Moguće je da smo neku od “nestalih” trka (ili onih bez kontinuiteta) ispustili spomenuti, ili će se tek ispostaviti da se više ne organiziraju. Više je razloga zašto se trke ne održavaju, a često se ističu nedostatak podrške i sredstava, te slab odaziv trkača.

Očekivanja su da se vremenom stvari iskristaliziraju i opstanu samo najbolje trke. Međutim statistika trenutno “govori” da je dosta trka proteklih godina nestalo iz kalendara ili da barem nisu postigle kontinuitet (na našoj listi je njih 22), ali i da na svaku ugašenu trku nastaju barem dvije nove.

Vaši komentari

Banner