Post i trening

Iako postoji dosta tekstova o tome šta treba raditi tokom posta, ovaj će biti iz perspektive nekog ko posti, a u isto vrijeme aktivno priprema maraton.

1740
Foto: Naim Benjelloun/Pexels
Banner

Piše: Jasmin Harbinja

Odmah ću napomenuti da su post iz vjerskih razloga i intermittent fasting dvije različite stvari.

Jasmin Harbinja je trener sa certifikatom „World of triatlon coach“ i predsjednik udruženja „Trčanje i to“. Za dodatna pitanja ili trening vodstvo mu se možete obratiti preko Facebook Pagea.

U toku vjerskog posta ne možete konzumirati ni vodu i u suštini se odričete svega.

Naravno da je moguće postiti i trenirati, ali treba to dvoje uklopiti. Ono što meni odgovara je da trčim laganim tempom prije samog iftara. Tu treba malo zanemariti povišeni otkucaj srca, jer je tijelo izmoreno i teže je držati otkucaje u drugoj zoni.

Kada su treninzi jačeg intenziteta u pitanju, njih treba dobro isplanirati. Lakše je raditi dva sata nakon iftara, pod uslovom da za iftar jedete laganu hranu.

Generalno moja je praksa prilagoditi trkačima ramazan tako da imaju samo lagane treninge, ali ponekad to nije moguće zbog trke za koju se spremamo. U mom slučaju je to maraton u Londonu, pa sam dužinu od 30km radio uz post. Odabrao sam trim stazu, jer je bilo puno lakše organizovati logistiku. Sa treningom sam krenuo sat ranije, jer sat trčanja mogu uraditi bez problema.

Foto: RUN 4 FFWPU/Pexels

U vrijeme iftara sam se omrsio i uzeo dvije energetske ploče, da bih svom tijelu obezbijedio dovoljno energije, a pored toga sam imao još dva gela, solne tablete i dobar isotonic. Sam trening je prošao bez problema i jedini napor je dosta krugova što zna biti mentalno zamorno.

Moja sugestija je da se u toku ramazana odlučite za trčanja do sat vremena, a da li će to biti prije ili poslije iftara prilagodite svojim navikama.

Intenzivni treninzi u toku posta su zaista naporni po vaše tijelo i dobro bi bilo da ih ima što manje. Prvih par dana bilo kakvog treninga u toku posta je teže, a kasnije se vaš organizam navikne. U toku ramazana naravno treba obratiti pažnju i na kvalitet same ishrane i probati nadoknaditi tečnost kroz veći unos ili putem voća.

U toku ramazana treba slušati vlastito tijelo i u skladu s tim i trenirati. Također je preporuka izbjegavati jače treninge snage.

U suštini je sve jako individualno i na vama je da posložite treninge kako vam najbolje odgovaraju, ali ako spremate trku i postite, dobro bi bilo ili prilagoditi plan ili adresirati temu posta sa vašim trenerom, jer zdravlje mora biti na prvom mjestu.

Vaši komentari

Banner