PET RAZLOGA: Zašto vam treba trening plan?

Bilo da ste iskusni trkač ili početnik, pravi plan treninga je bitan dio pripreme za vašu sljedeću trku.

1023
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Prijava za trku često izaziva jednaku količinu uzbuđenja i straha dok se pitate kako početi trenirati.

Dobra vijest je da ne morate sve sami smisliti — dobar plan treninga može pomoći da vas usmjeri prema ciljevima. Evo pet razloga zašto bi plan treninga mogao biti upravo ono što vam treba.

1. Strukturirani treninzi bez lutanja

Jedna od glavnih prednosti plana treninga je ta što je osmišljen da vas pripremi za određenu trku/distancu/disciplinu. Planovi su raspoređeni u faze sa glavnim ciljem da postignete najbolju formu na dan trke, tako da ne morate brinuti o tome kako kreirati svoj trening, i šta uraditi u svakoj pojedinoj fazi — planovi treninga obavljaju sve to umjesto vas. Dobri planovi također će uključivati ​​razne vježbe kao što su cross trening i trening snage.

2. Vođeni ciljem i mogućnostima

Prilikom odabira plana treninga morate uzeti u obzir dva glavna faktora: dužinu trke i dužinu plana. Da bi dobili adekvatan plan treninga on mora biti prilagođen vašim ograničenjima po pitanju broja sati koji ste voljni dati na trening, danima u kojima možete trenirati, kao i cilju koji ste postavili.

3. Radite sa trenerom za punu prilagodbu

Ukoliko drukčije ne možete pronaći plan treninga koji savršeno odgovara vašim potrebama, isplati se unajmiti trenera koji će za vas izraditi potpuno prilagođeni plan treninga. Ovo može biti od velike koristi ako imate vremenskih limita ili se ne možete prijaviti za trke ‘B’ ili ‘C’ koje su često navedene u unaprijed pripremljenom planu treninga. Uz prilagođeni plan treninga, možete se prijaviti za trke koje odgovaraju vašem jedinstvenom rasporedu jer vaš trener može osmisliti plan treninga posebno za vas.

4. Odgovornost

Uvijek će biti dana kada može biti teško motivirati se da izađete na trening, ali plan treninga može pružiti odgovornost koja će vam pomoći da se držite rutine. Na primjer, ako su treninzi zakazani u vašem kalendaru, veća je vjerovatnost da ćete ih odraditi.

Važno je napomenuti da je vjerovatnije da ćete biti odgovorni za svoj plan ako je realan za vaše individualne potrebe. Morate odabrati plan treninga koji ima kilometražu, trajanje i učestalost koja je za vas održiva. Prilikom odluke uzmite u obzir opterećenje treninga koje ste sigurno završili u protekloj godini i koliko vremena trenutno imate za treniranje.

Rad sa trenerom koji stvara prilagođeni plan treninga pruža još veću odgovornost budući da imate kontakt sa osobom. Neki trkači trebaju više od drugih kako bi bili odgovorni prema vlastitom planu, a sve je u tome da znate šta najbolje odgovara vašoj ličnosti i potrebama.

5. Prijeko potrebna podrška

Trening je samo jedan dio slagalice kada se pripremate za trku — druga ključna područja koja vas zanimaju uključuju trening snage, prehranu, oporavak, opremu, rješavanje povreda ili bolesti, tempo i još mnogo toga. Jedna od mnogih prednosti rada sa trenerom je podrška koju može pružiti kad treba prilagoditi trening jer se pojave stvari poput posla, porodičnih sukoba, bolesti ili povreda.

Prijava za trku pokazuje vašu vjeru u svoju sposobnost da postignete ciljeve, ali sljedeći korak je odvojiti vrijeme za istraživanje različitih planova treninga kako biste pronašli onaj pravi za svoje specifične potrebe. To će vas usmjeriti ka postizanju ciljeva i da usput uživate u treningu.

(Izvor: trainingpeaks.com)

Vaši komentari

Banner