Kako sumirati trkačka postignuća u godini iza nas?

Kako se godina bliži kraju, prirodno je da trkači počnu razmišljati o postavljanju ciljeva za sljedeću.

495
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Veliki smo pristalice postavljanja ciljeva – ali ne bez da prvo zastanemo, pregledamo i proslavimo svoja postignuća iz prošle godine.

Ne samo da će vam taj osvrt pomoći da postavite realne ciljeve za nadolazeću godinu, već će vam razmišljanje o napretku koji ste postigli dati poticaj za motivaciju dok se pripremate za sljedeći blok treninga. Slijedite ova četiri koraka da napravite pregled svoje godine u trčanju i pripremite se za uspjeh u novoj godini.

Pregledajte podatke

Ovo je za sve ovisnike o podacima i statistici. Odvojite malo vremena za prikupljanje podataka o trčanju iz prošle godine. To uključuje vaše rezultate trka, udaljenosti, Stravu (ako je koristite), lične rekorde i sve druge relevantne metrike. Pregledavanje ovih podataka dat će vam jasnu sliku vašeg napretka tokom godine i pomoći vam da cijenite sve stvari koje ste postigli.

Osvrt na postignuća

Osim brojeva, razmislite o svim ličnim postignućima ili trijumfima iz prošle godine. Jeste li prešli svoju najveću dužinu ili odradili izazovnu trail trku? Završili svoj prvi maraton ili polumaraton? Dosegnuli novu razinu mentalne ili fizičke snage? Rehabilitirali povredu? Otputovali u novo mjesto i istražili ga trčanjem? Ili ste možda upoznali nekoga ko je pozitivno uticao na vaš odnos sa trčanjem? Priznajte ove trijumfe i budite ponosni na svako malo postignuće ili pozitivnu stvar koju ste doživjeli, bez obzira koliko mala bila (i zapamtite da je trčanje nešto više od rezultata trke).

Učite iz neuspjeha

Svaki se trkač suočava sa neuspjesima i izazovima; način na koji se oporavljamo definira naš rast. Razmislite o svim preprekama s kojima ste se susreli tokom godine – bilo da se radi o povredama, razočarenjima u trkama ili propuštenim prilikama za trening. Upotrijebite ta iskustva kako biste identificirali područja za poboljšanje i razvili strategije za prevladavanje sličnih prepreka u budućnosti.

Postavite smislene ciljeve

Nakon što prihvatite svoju godinu trčanja, bit ćete spremni za postavljanje ciljeva za nadolazeću godinu. Međutim, osigurajte da su vaši ciljevi realni, dostižni i usklađeni sa vašom strašću za trčanjem. Težite zdravoj ravnoteži između izazova i izbjegavanja sagorijevanja. Razmotrite naučene lekcije kako biste usmjerili svoje ciljeve.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakMT REFLEKTOR: Muhamed Dehić
Sljedeći članakDA I NE: Novogodišnje trkačke odluke
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.