Sindrom mišićne boli

Bol u mišićima koja se kod trkača javlja u danima nakon pretjeranog vježbanja predstavlja tzv. Sindrom zakašnjele mišićne boli (ZMB).

2565

trcanjeplus.fw

ZMB kod trkača se najčešće javlja na početku sezone trčanja, nakon dužeg razdoblja slabije tjelesne aktivnosti ili pri uvođenju novih tjelesnih aktivnosti, ali se može javiti i pri pretjeranom pasivnom istezanju mišića.

Za iskusne trkače, zakašnjela mišićna bol obično je rezultat nagle promjene u intenzitetu ili trajanju treninga.

Kod početnika, faktor koji uzrokuje mišićnu bol je prenaporan trening u prvim sedmicama trenažnog plana i programa.

Zakašnjela mišićna bol svoj vrhunac dostiže 24 do 72 sata nakon treninga, simptomi variraju od blage napetosti u mišićima pa do akutne onesposobljavajuće boli.

Mišićna bol proizilazi iz oštećenja prouzrokovanih ekscentričnim mišićnim kontrakcijama. Manje vjerodostojne teorije “optužuju” oštećenje vezivnog tkiva i visok mišićni pH (acidozno stanje).

Jedna studija iz Danske (2013.) pokazala je da je zakašnjela mišićna bol povezana i sa određenim komponentama nervnog sistema što ukazuje na to da se radi o kompleksnoj pojavi.

Ekscentrične mišićne kontrakcije nastaju onda kada su mišići prisiljeni da se kontrahuju i opuštaju u isto vrijeme (tj. skraćuju i izdužuju).

Na primjer, kada trčite vaši kvadricepsi se kontrahuju kada dodirujete tlo, a da to ne učine, srušili biste se.

image-56ae1abd3df78cf772b98511

Ovako simultano kontrahiranje i istezanje mišića stvara ogromnu napetost u mišićnim vlaknima. Ako napetost postaje veća nego što su vlakna sposobna podnijeti odnosno izdržati, rezultat je – Zakašnjela mišićna bol (ZMB).

Preventivne mjere poduzete nakon trčanja mogu smanjiti ozbiljnost ZMB-a. To su hladne kupke, lediranje, masaža i(li) električna stimulacija. Ibuprofen i drugi protuupalni medikamenti mogu osigurati kratkoročno olakšanje, međutim, takav način smanjenja inflamacije ometa normalni tjelesni proces iscjeljenja i može odgoditi mišićnu reparaciju i rekuperaciju.

Za neke trkače i trkačice, trening umjerenog intenziteta i ekstenziteta može ublažiti mišićnu bol.

U slučaju da ništa od ovoga ne uspije, pokušajte sa potpunim pasivnim odmorom. U konačnici, ne pretjerujte.

Simptomi nestaju u roku od 5 do 7 dana, a najbolje od svega, epizode ZBM-a imuniziraju trkače i trkačice protiv mišićne boli!

Napomena za početnike:

Kada je u pitanju izgradnja trkačkog tijela, sporije je brže. Svako može trčati prebrzo, prenaporno, pretjerano, previše… Najčešći rezultat su povrede, bolest i “izgaranje”.

Umjesto toga, trenirajte na način tako da ćete trčati i sutra i prekosutra i naredni dan i dan nakon toga. Strpljenje i dugoročno planiranje i programiranje mora biti vaš vodič.

                                                                                      Za vaše uspješno trčanje, Veliša Smoljić, prof.

 

O autoru rubrike Trčanje PLUS

velisa

Živim i radim u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Diplomirao na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru i stekao stručno zvanje Profesor sporta. Uži krug interesovanja: trčanje, biciklizam, kondicioning. Već duži niz godina rekreativno se bavim trčanjem i biciklizmom. Ciljevi u narednom periodu: Ironman i Boston marathon. Govorim španski i engleski jezik. Trenutno se nalazim u procesu stjecanja IAAF Coach Certicikata. Veliša Smoljić prof.

 

 

Vaši komentari

Banner