MIRZET VALTER HALILOVIĆ: Nit’ se smijati, nit’ plakati

Trčim godišnje nekoliko takmičarskih maratona.

1747
Foto: Jadran Čilić
Banner
Banner
Banner

Piše: Mirzet Halilović

Dva komada u Sarajevu i Split su mi obavezni. Njih ne propuštam.

Prirasli mi srcu kao prva ljubav. Mada mi je prva ljubav Novi Sad (na maraton mislim). Osim navedenih, obično naleti još koji domaći i poneki vani (ne mislim na susjedstvo), tako da to godišnje zna biti maksimalno 6 komada, kao što je bilo 2022 godine. Te godine se baš zaredalo, pa sam istrčao ovim redom: Sarajevo, Split, Boston, Sarajevo, London, Tuzla. Osim maratona, trčim ja i kraće trke, jer one su ključ uspjeha. Brzina je jako bitna.

Bude tu raznih trka, od 800 metara pa do maratona. Na mom jelovniku su planinske trke i trke uz stepenice. Posebna draž mi je prolaziti kroz trenažni proces. Moj trener Elvir Rakipović iz Osijeka mi za svaku trku sačinjava detaljni plan, koji nekada zna trajati čak 4 mjeseca. Za državno prvenstvo u maratonu, koje je održano u Tuzli, 29. 10. 2023. godine, pripremao sam se par mjeseci. Mjesec dana pred navedeni maraton, trčao sam lični rekord na polumaratonu u Apatinu: 1:22:20. Treninzi dužine su kvalitetno odrađeni. Većina je mislila, evo Valter konačno ide ispod 3 sata, no međutim ja nisam polagao neke nade, zbog toplote. Tako je i bilo. Prvi dio sam prošao po planu oko 1:31. Mislio sam ići negativni split, ali ništa od toga. Ugrijalo dobro. Sparina. Nekako sam završio trku sa 3:13:14. Odmah sam rekao treneru da mi kuje plan za moj Split. Tu znam svaki metar staze. Nekoliko polumaratona sam dole trčao, a 2022. godine maraton 3:06:12 lični i 2023. godine, ponovo maraton 3:02:40, i opet lični. Split je teška, valovita staza, ali meni odgovara zato što je hladno.

Prošle godine, prije Splitskog maratona, istrčao sam 8 treninga dužine. Sada sam rekao  treneru da mi u plan ubaci preko 15 treninga dužine (sve preko 25 k, računam u dužinske treninge). Plan je došao i odmah sam krenuo u realizaciju istog. Idemo da ostvarim taj vjekovni san, maraton ispod 3 sata. Zbog dužine staze, znao sam da mi za to treba pejs 4:14 ili 4:15. Na trci je nemoguće trčati pravolinijski. Bude tu i raznih okreta, pa se na svim maratonima nabere dodatnih 150 do 500 metara. Donio sam odluku da, mimo plana, dižem mjesečnu kilometražu. To sam radio na sljedeći način. Trener je u planu napisao zagrijavanje 3 k, a ja sam trčao 5 k. Na kraju treninga, obično sam  rastrčvao duplo više kilometara nego što to piše u planu. Na taj način mjesečna kilometraža u 2023. godini je rasla:

 – Oktobar 392 k

 – Novembar 462 k

 – Decembar  464 k

(dnevni prosjek 14.900)

Dužine su bile u tempu trke, oko 4:14, a ponekad je bila 30 k u pejsu 4:11. Najviše su mi se svidjeli treninzi 5 x 5 k u pejsu 4:10. Pauza između petica je 1 k na 4:30. Na navedenom treningu, sa  5 k zagrijavanja, istrči se oko 34 kilometra. To su žestoki treninzi, i njih sam obavljao na valovitom terenu. Ulaskom u zimu, temperatura je u nekim danima bila i do minus 14 stepeni. Mene to nije omelo da odradim ono što je zacrtano u planu. Moja oprema su kapa i rukavice (nekada i po dvoje). Sjećam se treninga, 8 x 1 k, pauza 2 min, koji sam trčao na minus 10.

Prvo sam nazvao druga da rezervišem traku za trčanje, jer je bilo 5 sati ujutro. Nakon zagrijavanja od 5 k koje sam obavio vani, shvatio sam da je šteta otići na traku, pa sam trčao vani. Ni jedan trening nisam trčao na traci. Na stadionu sam bio samo jednom, kada sam trčao par kilometara na rastrčavanju. Znao sam da je trka u Splitu na valovitom terenu, pa sam zbog toga većinu treninga trčao na valovitom, čak i one treninge od 35 kilometara. Prilikom trčanja, meni nikada minus neće smetati, može mi smetati samo zaleđena, tj. klizava staza. Mjesečni obim pretrčanih kilometa sam povećavao. Na kraju 2023. godine sam imao pretrčanih 4.438 kilometara. 350 trčanja. Godišnji prosjek 12.600m. Ulaskom u novu godinu stavio sam sebi cilj da u 2024. godini pretrčim 5 hiljada kilometara i da to bude u što boljem tempu. Januar je počeo žestoko. Prvog dana u ranim jutarnjim časovima istrčao sam 6 k zagrijavanje i onda 42.240 za 3:21:55. Trener je zabranio da ovaj maraton trčim brže. Naredni dan je odmah bio trening 18 km. 13. 01. 2023. trka, maraton Sarajevo, lagano 3:25:18. Zatim 28. 01. 2024. trening 32 k pejs 4:14. Dere se udarnički i razmišlja o splitskoj rivi. Uglavnom, u ovom mjesecu bilo je 7 treninga na kojima sam trčao preko 25 k. Januar je završen sa rekordom, 561.480 kilometar. Dnevni prosjek oko 18 kilometara. Umor ne osjećam. Povreda nema. Od 01.07. 2023. svaki dan trčim. Kada trener stavi slobodan dan, ja tada istrčim futing, makar 5 k pejs 5:30. Nakon svakog treninga, za oporavak pijem glutamin. Nakon jakih treninga, osim glutamina, popijem smuti, koji se sastoji od:

– 3 komada domaćih jaja (jaja su od mojih kokoši, koje rade samo za mene i ne bune se)

– 1 kašika meda (pčele moje)

– 2 banane (moje ne mogu još da daju plodove)

– 2 kašike oraha

– desetak badema

– kašika brusnice

Sve navedeno se izmiksa u blenderu sa čašom mlijeka. Ponekad sam znao dodati i kašiku polena (proizvod od pčela). Kada ovo popijem, dođe mi da ponovo izađem vani da trčim. Za ručak sam jeo ogromnu tanku prohu, tj kukuruzu sa kajmakom i sirom. Sve je to domaće. Koliko sam kukuruza pojeo, sramota me konju u oči pogledati. Za divno cčudo, moja kilaža je zalijepila na 76 kg, ne mrda ni gore ni dole. Moja visina je 180 cm. Cilj mi je da u narednom periodu skinem makar još 5 kg. Kakvi će onda spotovi na trkama biti. Vježbe snage, u trajanju od 15 do 20 min radim svaki dan, ujutro prije trčanja. Tokom treninga dužine pio sam BCAA i energetske gelove, svakih 7 km. Obzirom da je bilo hladno, vrlo malo sam pio tečnosti na treningu. Npr, trčeći distancu 35 k, popijem samo 2 male boce BCAA sa vodom, možda ukupno 2 decilitra. Plan se realizuje, pri kraju smo. Zadnji trening dužine 35 k, u pejsu 4:16, istrčao sam 11. 02. 2024. To je 2 sedmice prije maratona i po planu sam to trčao. Opet je bila sparina, 14 stepeni, u 05.00 ujutro. Kontrolna na 10 k je bila 37:36. Pejs 3:46.

Mislio sam da ću malo bolje opaliti tu desetku, ali mislim da je zbog minusa, tijelo tako reagovalo, jer sam trčao ujutro oko 05.00 sati, kada je bio minus 3 stepena. Negdje pred samu trku, možda 15 ak dana, hladan tuš. Naime, dobijam mail da je organizator Splitskog maratona promijenio stazu. Staza maratona, od starta, do 29.5 k je ostala ista. Promjena se odnosi na kilometre od 29.500 do kraja tj. do 42.195. U prethodnim izdanjima maratona, najteži dio je bio uz brdo Marjan. Na tom dijelu su svi umirali. Ja sam to ranije  uspio sažvakati, da mi pejs nije padao puno. Ove godine uvedeno je da se Marjan trči dva kruga. Sada je gotovo. Šta je tu je. Da sam to ranije znao, još bih više trenirao na uzbrdicama. Iako sam prošao dobre pripreme, bilo je neke neizvjesnosti u zraku, nešto slično kada ideš u izlazak sa djevojkom, pa kontaš da li će biti…

Nekoliko dana pred maraton povećam unos riže i makarona. To je moje loženje ugljikohidratima. To mi nekako najviše odgovara. Dan prije ove trke u 12.00 sati završio sam zadnji obrok. On se sastojao od 4 tanjira makarona, sa puno kajmaka. Avion je uzeo kerozin. Više nisam ništa jeo. Naveče 3 banane. Rano sam legao, oko 20.00 sati. Trener je baš tada poslao taktiku po kojoj ću trčati maraton. Naše pravilo je da se ta taktika odredi dan prije ili čak da se vidimo neposredno prije starta i da mi kaže zadnje upute. To sve radimo kada smo sigurni kakva će bit temperatura, jer je ujutro najtačnija. Obzirom da je sada staza teža nego ranije, on mi je savjetovao da prvih 21 k trčim pejsom 4:13, to je polumaraton oko 1:29:00.

Jutro 25. 02. 2024 godine, u 07.00 već je 10-ak stepeni, a temperatura će ići do 13 stepeni. Dobro je, nije toplo, mada bih volio da je -3 do 7 stepeni. U 07.30 sati, trčim prema startu da se zagrijem. Razmišljam, da li će danas biti taj, dugo očekivani dan, kada ću trčati maraton ispod 3 sata. To ganjam dugo dugo. Nešto mi miriše, da je to baš današnji dan. Riva je već puna. Moj startni blok je A. Odmah iza elite. Nosim okrepu, 6 komada gelova i 3 male boce BCA. Moj startni broj je 55. To su godine starosti. Čudna neka koincidencija. Adrenalin raste. Jedva čekam start. Moj pb 3:02:40, je sa prošlog Splitskog maratona. Od tog maratona do ovog sada ukupno sam pretrčao 4.593 kilometra.

Spreman sam kao infrakt, kako i ne bih bio, kada već imam 240 dana neprekidnog trčanja. Trka je krenula. Velika gužva je, jer je na trci oko 3 hiljade trkača iz preko 50 raznih zemalja svijeta. Maraton, štafetni maraton, polumaraton. Trčimo odmah iza elitnih, bitno je imati tu poziciju da nikoga ne moraš preticati. Prvih 5km je uzbrdo. Prvi km prolazim u pejsu 4:07. Brzo je to, ali odmorit ću poslije. Drugi km 4:09. Treći km  4:12. Dobro je, uspio sam povući ručnu. To je taj tempo. Treba ostati na ovome ritmu. Teško je pejs kontrolisati. Nešto me vuče, gas gas. Nešto slično kao prve bračne noći. Treba snagu čuvati. Baš tada, pretiče me hrvatska olimpijka, moja prijateljica Marija Vrajić. Ona ima takmičarskih maratona kao ja svih treninga. Sjećam se da mi je jutros rekla da će pokušati trčati ispod 3 sata. Super, nisam sam. Pa sa njom ću. Četvrti km je bio 4:16. Peti je blago nizbrdo i isti sam protrčao sa Marijom u pejsu 4:05. Prolaz na prvoj petici je bio 20:50.10. Pejs 4:10. Malo smo brži u odnosu na trenerove upute. Marija inače ima taktiku: “Poli i moli”, što bi značilo – kreni jako i drži dokle možeš, jer kasnije ne možeš puno pasti.

Šesti i sedmi kilometar su bili isti u pejsu 4:06. Tada sam uzeo prvi gel, te zalio sa BCAA. Ta okrepa mi je legla kao agda od baklave. Osmi km 4:10. Split maraton trčim treći put. Na svim trkama nailazi dionica koja je jako teška i traje od 9 do 13 km. Prošle godine sam ovdje trčao pejsom 4:40. Sada sam se trudio da ovu “prepreku” od nekoliko kilometara, maksimalno napadnem. Baš tada me sustiže žestok trkač iz Sarajeva, gosp. Antonio Frankić, koji takođe danas ima za cilj rezultat ispod 3 sata (on već ima iz Ljubljane 2023. godine rezultat 2:56:00). Čojk nema ni žene, ni cure, samo trči. Mi što imamo oboje, puno nam je teže. Antonio mi je pomogao da te kilometre lakše pretrčim: 9 k 4:19. Tu je Marija usporila i ostala iza. 10 k 4:08. Prolaz na 10 k bio je za 41:42.70. Znači i druga petica je bila 20:51, ista kao i prva. 11 k  4:09, 12 k  4:14,  13 k  4:13. Nakon što sam pretrčao taj zahtjevni dio staze, uzimam drugi gel i 14. kilometar zakucavam u pejsu 3:59. Iskoristio sam nizbrdicu. Odvajam se od Antonija. 15 k 4:09. Na 15 k imao sam tačno 1:02:28. Pejs 4:10. Trčim dalje, dobro se osjećam. Znam sve moje prolaze sa prošlih maratona napamet. Prvih 15 k sam istrčao brže za 20 sekundi, nego prošle godine na ovoj istoj trci. 16  i 17 k su bili isti, po 4:11. 18 k 4:09, 19 k 4:07, 20 k 4:18, 21 k 4:06. Prvi polumaraton sam završio na stadionu Poljud na atletskoj stazi. Po službenom prolazu bilo je 1:28:26. Pejs 4:13. Kada gledam svih mojih 27 dosadašnjih maratona, ovo je moj najbrži prolaz prvog dijela na maratonu. 50 % trke je završeno, idemo u borbu dalje.

Slijedi staza uz Marjan i to 2 kruga, plus još neke poslastice – uzbrdice, od kojih se diže kosa na glavi. Zato je maratonska trka kao neki film za odrasle, u kome čekaš kraj, da vidiš hoće li se uzeti. Dok na maratonu čekaš zid kada ćeš udariti ili čekaš kraj, da vidiš da li ćeš preživjeti. Trka koja traje 3 sata, i koja donosi puno neizvjesnosti, mora biti zanimljiva. Izlazim sa stadiona NK Hajduk i trčim 22 k, koji je jako težak, jer je uzbrdica. Završavam ga u pejsu 4:27. 23 k bio je 4:13. 24 k 4:11. Ulazim na Marjan. Ovo treba preživjeti. 25 k 4:16. Po mom satu je 1:44:80. Pejs 4:11. 26 k 4:26. 27 k 4:27. Dobro je, nisam puno pao u tempu uz ovu uzbrdicu. Sada je nizbrdo. Odmah želim da namirim izgubljeno. 28 k trčim u pejsu 4:01. Bitno je da nakon što savladamo uzbrdicu, da možemo maksimalno opaliti nizbrdo i pokušati nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Tu taktiku sam puno trenirao u pripremama. 29 k 4:18, mislim da je ovaj kilometar već na novom dijelu staze, jer smo trčali po nekom parku i dvorištu crkve. Puno krivina i okreta mi je uzelo baš puno vremena. 30 k  4:24.

Foto: Milan Šabić

Prolaz na 30 k je bio 2:06:18. Pejs 4:13. Jako bitan prolaz. Kada trčim 30 k ispod 2:07:00 znam da će biti dobar rezultat. Po iskustvu mnogih maratonaca, trka još nije počela. Ona nekada počinje na 34 ili 36 km. Zamislite, trčite 30 k za 2 sata i 6 minuta, u pejsu 4:13, pretrčali ste pola grada i znate da maraton još nije počeo, jer nevolje tek slijede.

31 k 4:13. 32 k 4:25. Ovdje me je dočekao trener sa suprugom. Dali su mi flašicu vode i 2 gela. Jedan mi je odmah ispao. Nisam imao snage da ga uzimam. Pojurio sam dalje. Čeka me još malo više od 10 kilometara žestoke staze uz Marjan, pa onda ponovo kroz onaj park gdje ću sam sebe sahraniti. Još sam u pejsu koji mi donosi rezultat ispod 3 sata. Ulazim u 33 km. To je jedna duga uzbrdica, poslije koje se ide uz Marjan. Tu sam se već razočarao vidjevši da mi je sat otkucao pejs 4:47. Pa ovo je stvarno loše. Zamalo nisam zaplakao. Pa šta će biti uz Marjan onda. Malo sam se naljutio na sebe i pojačao na max, tako da sam 34 kil završio u pejsu 4:14. Skupio sam još koji atom snage i 35. kilometar završio u pejsu 4:04. Valtere popravljaš se. 35 k za 2:28:02. Pejs 4:14. Bolji sam oko 2 minuta nego lani na ovom prolazu. Slijedi, drugi put trčanje uzbrdo, uz Marjan. On nije puno brdovit, ali kada ti dođe nakon 35 kilometara, udari te po ušima, i to žestoko.

36 k 4:27, 37 k 4:33, 38 k 4:28, 39 k 4:13, 40 k 4:28. Prolaz na 40 k bio je 2:50:14. Pejs 4:15. Osmjeh mi se vraća, jer računam da imam još 2 k i 200 metara. Hiljade mogu trčati ispod 3 min. Tu sam na granici 2:59. Još sam dobar, jer ukupni pejs 4:16 može biti dovoljan za rezultat 2:59:59. Staza je certifikovana i tačna, ali mi trkači nikada ne možemo trčati idealnom putanjom, tako da ona nama uvijek ispadne duža (po GPS-u). 41 k pojačavam pejs i kilometar završavam za 4:33. Već vidim cilj. Snage ponestaje, ali mi se brzo vratila, kada sam ugledao Kralja fotografije, gosp Jadrana Čilića, koji je radi mene došao iz Sarajeva, samo da bi napravio fotografije za uspomenu. On je sa sobom poveo još jednog profi fotografa, gosp Dinu Vehabovića. Alal vera, to su prijatelji. Pojačaj gas. 42 k trčim u pejsu 4:04. Već je po mom satu 2:58:52. Ostalo je još tih 195 metara. Na cilju vidim dvije “kapije”. One su udaljene jedna od druge, možda 5 metara. Pojačavam 300%, molim boga da cilj nije na drugoj kapiji, jer do nje nemam snage. Vidim semafor na cilju, koji mjeri vrijeme. Na njemu piše 2:59:50. Pojačavam tempo, ali i sat pojačava, već je 2:59:55, ali ja ne dosežem do cilja. Tih zadnjih 330 metara trčim pejsom 3:49.

Foto: Dinko Bažulić

Dežurni spiker najavljuje: “Evo ga, nevjerovatno, maraton ispod 3 sata”. Trčim svom snagom, na nekoliko koraka od cilja već vidim službeni sat, tj semafor. Vrijeme se topi kao snijeg. Gledam, ne mogu da vjerujem kako brzo ide:

2:59:58

2:59:59

3:00:00

3:00:01 itd.

Kada sam zaustavio svoj sat, bilo je 3:00:07.

To je bio moj zvanični rezultat. Pa zar je moguće da se trči 3 sata i to žestoko i da ti na kraju fali tih famoznih 7 sekundi,  tj. 8 sekundi, da bih imao rezultat ispod 3 sata. Po ulasku u cilj, trebalo mi je možda 5 min da dođem sebi. Niti plakati, niti se smijati. Smijem se, ali bih radije plakao. Ne smijem plakati, jer tu je trener i ostali moji prijatelji koji su me tješili kao mladu.

Pitaju me trkači: “Kako si se osjećao u cilju”. To vam je isti osjećaj kao kada šetate sa suprugom, a dobijate poruku od djevojke: “Ljubavi, trudna sam, šta da radim”. Danas moraš nabacit dobar osmjeh. Sutra je dan za plač. Treba biti zadovoljan. Oborio sam lični rekord na maratonu za 2 minute i 33 sekunde. Zauzeto 20. mjesto u muškoj kategoriji. U kategoriji M55 zauzeo sam prvo mjesto. Istrčan 28. zvanični maraton i 265. zvanična trka.

Idemo dalje. Valter će se vratiti na maraton u Splitu 16. 02. 2025. Neću se okaniti dok ga ne zakucam ispod 3 sata, da mi u rezultatu prvi broj piše 2. Eliud Kipchoge takođe pokušava trcčati maraton ispod 2 sata, on takođe želi da mu prvi broj piše 1, ali nam to ne uspjeva. Ko će prvi probiti zvučni zid, ostaje da se vidi. Moja naredna trka je Mostarski polumaraton 24. 03. 2024. Bit će tu još 20ak kraćih trka, jer se moram pojaviti na nekim trkama. Što se tiče maratona, trčat ću u Sarajevu 14. 05. 2024. Nakon Sarajevskog maratona, ulazim u pripreme koje će trajati 6 mjeseci. Obzirom da ću 01. 12. 2024. godine trčati maraton, na kojem trči 35 hiljada maratonaca. Riječ je o Valencija maratonu. Ova trka u zadnje vrijeme ima sve veći i veći broj finišera. Veliki broj trkača na istom trči ispod 3 sata. Ovaj maraton bi mogao biti moj jubilarni 30. po redu. Zbog velikog nagradnog fonda, maraton privlači velik broj elitnih trkača, pa će mi biti čast naći se na startu istog.

Vaši komentari

Banner