10 najtežih svjetskih utrka

Iako maratonska utrka sama po sebi predstavlja ultimativni izazov i traži maksimum od ljudskog tijela kako bi se uspješno završio, trkači su sebi postavili još veće izazove, u vidu ultramaratonskih utrka, od 100 pa čak i 200 milja.

1937
Marathon Des Sables
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Đani Kosović

Kao „šlag na tortu“, pored ovog uvećanja same kilometraže, počeli su se javljati i ultramaratoni u ekstremno teškim vremenskim uslovima za trčanje ili na nemoguće teškom terenu.

U nastavku prenosimo 10 najtežih ultramaratona u svijetu, prema Marathonhandbook stranici.

Ono što utrku čini posebno teškom nije samo fizičko opterećenje na tijelo i mišiće, to je svakako i mentalni izazov kojem se trkači podvrgavaju na ovakvim ekstremnim takmičenjima. Iako većina trkača sa ovih prostora teško da će uzeti učešća na ovakvim svjetskim izazovima (čast izuzecima i poseban pozdrav za njih!) nije tako loše baciti pogled na ove ekstremne izazove, tim prije što ćemo onda vjerovatno i naše domaće utrke i uslove koji ponekad na njima vladaju valjda drugim očima pogledati. Pa evo i tog popisa (uz svaki podnaslov je postavljen link na službenu stranicu trke, osim Barkley Marathons).

1. Marathon Des Sables

Francuski naziv za Maraton pijeska (Marathon of Sands) ili skraćeno MdS. Trka je ovo okvirno od 250 kilometara koja se odvija u periodu od 7 dana na vrelom pijesku Saharske pustinje. Na utrci ste okrenuti u potpunosti sami sebi, znači ne postoji nikakva podrška, te sve svoje potrepštine nosite sa sobom. Noći ste prinuđeni provoditi u šatorima lokalnih goniča stoke, bez bočnih stranica za zaštitu od vjetra. Također, veoma je vruće. Izvještaji ukazuju da je temperatura često i preko 50 stepeni. Zato, ako uključite sve otežavajuće faktore, dužinu, pijesak, vrućinu i vjetar te činjenicu da sve svoje potrepštine morate sami nositi, MdS je definitivno jedna od najtežih utrka na svijetu.

2. UTMB

Ultra – Trail du Mont-Blanc ili skraćeno UTMB je na popisu želja svakog ozbiljnijeg trail trkača na svijetu. Ova planinska utrka dužine cca 170 km starta u Šamoniju u Francuskoj te prati planinarsku rutu planinskog masiva Mont Blanc penjući se iz Francuske preko Italije i Švicarske te se ciljem ponovo vraća u Francusku. Ukupna elevacija na utrci iznosi fascinantnih 10.000 metara, što ovu utrku čini jednom od najstrmijih na svijetu, s dodatnom otežavajućom činjenicom da su neki od vrhova na visini od preko 3000 metara nadmorske visine. Vrijeme na ovoj utrci zna biti ekstremno u svakom pogledu, sa smrzavajućim temperaturama debelo u minusu preko noći do vrlo toplih i sunčanih dijelova preko dana. Najbolji svjetski trail trkači ovu utrku „istrče“ za nešto više od 20 sati, dok prosječan planinar istu pređe za nekih 9 dana. Ova utrka definitivno privlači najveći broj svjetski poznatih ultraških legendi, a učešće je strogo kontrolisano kroz dvogodišnji sistem bodovanja kroz kvalifikacijske utrke širom svijeta te putem lutrije.

UTMB

3. Badwater 135

Utrka Badwater 135 važi za jednu od najtežih ultri na svijetu jer se odvija po užarenoj Dolini smrti u Americi. Jedan od najpoznatijih ultraša, Dean Karnazes, koji je ovu utrku istrčao 11 puta, kaže da je toliko vruće da postoji realna opasnost da vam se patike bukvalno rastope na toj vrućini. Povrh svega, velika je vjerovatnoća da ćete naletiti na zmiju zvečarku ili otrovnu škorpiju. 2018 godine, večernja temperatura na startu je iznosila 48 stepeni celzijusa. Inače toplinski rekord u ovoj pustinji je izmjeren 1913. godine i iznosio je 57 stepeni celzijusa. Utrka Badwater je duga 135 milja (cca 217 km), ima ukupnu elevaciju od cca 4400 metara. Start je na lokalitetu Badwater, 85 metara ispod površine mora. Utrka završava na lokalitetu Whitney portal, na nadmorskoj visini od 2500 metara uz monstruozan uspon pri tome. Pored svega, trkači imaju vremenski limit od 48 sati da završe utrku.

Badwater 135

4. Western States 100

Western States 100 je je najstarija utrka od 100 milja na svijetu. Pokrenuta je 1974. godine i pored tradicije odlikuju je izazovni uslovi koji uključuju cca 5500 metara elevacije. Veliki dio ruta kojima se trči dostupan je jedino helikopeterom. Trkači tokom ove utrke prolaze kroz vrlo hladnu vodu, a temperature variraju od velike hladnoće praćene snijegom i ledom do toplinskih maksimuma od skoro 40 stepeni celzijusa. Vremenski limit utrke je svega 30 sati za zadanih 100 milja. Da biste stekli pravo učešća, morate proći jednu od kvalifikacijskih utrka unutar jedne godine. Izgledi da će vaša prijava biti prihvaćena manji su od 5% prema statistikama iz ranijih godina.

5. Barkley Marathons

Barkley maratons utrka je vjerovatno jedan od najtežih ultramaratona na svijetu, velikim dijelom i zbog izostanka gotovo i mrve organizacije. Npr. niko ne zna tačnu dužinu utrke, pa čak se ne zna ni tačno vrijeme početka utrke. Sama prijava na utrku također je veliki problem. Ovaj ultramaraton se održava u ruralnim dijelovima države Tennessee u SAD-u te uključuje 5 krugova dužine između 32 i 42 kilometara za svaki krug, kroz nejasne i trnovite rute. Ukupna elevacija, ukoliko trkač uspije svih pet krugova istrčati, iznosi preko 18.000 metara što predstavlja ekvivalent od dvostrukog uspona na Mount Everest. Svaki krug ima vremenski limit te trka uglavnom završava bez finišera. U fokus javnosti dospjela je ove godine Jasmin Paris, budući da je prva žena koja je završila kompletnu utrku u zadatom vremenskom limitu. Treba li napomenuti da, u skladu sa svojom (ne)organizacijom, utrka nema službenu web stranicu.

Start je kad Lazarus Lake zapali cigaru

6. The 4 Deserts Ultramarathon Series

Ovaj jedinstveni ultramaratonski događaj sastoji se od četiri utrke, svaka dužine od 250 km. Utrke se održavaju kroz četiri svjetske pustinje te svaka od utrka traje 6 dana. Prolazeći praktički sve moguće ekstremne uslove za trčanje koji postoje na zemaljskoj kugli, tekači moraju izdržati, kako fizički tako i mentalno. Podrška je minimalna i sastoji se samo od šatora i vode, sve ostalo trkači moraju sami obezbijediti. Najveća elevacija trkače čeka u Kini, sa ukupnim usponom od skoro 4500 metara. Trkači se suočavaju i sa velikim rasponom temperatura, od preko 40 stepeni celzijusa u najtoplijim pustinjama pa do minusa trčeći predjelima Antarktike. Pustinje kojima se trči su Namib (Namibija), Atacama (Čile), Gobi (Mongolija) i Last Desert (Antarktika).

7. The Moab 240

Moab 240 je trka izdržljivosti koja se održava u državi Utah i prolazi kroz zapanjujuće i veoma izazovne predjele. Upravo je težina samog terena, kao i dužina od 240 milja (cca 386 km) ono što ovu trku čini izuzetno teškom. Trka se tako proteže kroz pustinju Moab, dva planinska vijenca (Shay i La Sal), skliske stijene i brojne kanjone. Na ruti utrke također nalaze se brojni planinski vrhovi, nesigurne i opasne stijene te je sve to začinjeno sa vrlo strmim i tehnički zahtjevnim usponima. Ukupna elevacija iznosi skoro 9000 metara, a vremenski limit je 112 sati. Za kvalifikacije, svaki učesnik treba da odradi 8 satni trail uspon.

Moab 240

8. HURT 100

HURT 100 je skraćenica od Hawaiian Ultra Running Team’s Trail i radi se o utrci izdržljivosti u dužini od 100 milja (cca 170 km). Sama utrka je tehnički vrlo zahtijevna, a većina rute se proteže brdima iznad Honolulua. Karakteristike ove utrke su blato, predjeli kišnih šuma, te vrlo porozno tlo kojim se trči. Duž utrke pružaju se predivni pogledi na Tihi ocean. Učesnici se biraju putem lutrije. Učešće je dozvoljeno za svega 125 učesnika.

9. Hardrock 100

Ova utrka u dužini od 100 milja (cca 170 km) se održava u južnom Koloradu te prolazi predivnim planinskim lancem Rocky Mountains. Ukupni uspon iznosi preko 10.000 metara. Sama ruta utrke izabrana je tako da prolazi nekim od najtežih i najstrmijih dijelova planinskog lanca i predstavlja jednu vrstu posvete rudarima koji su u prošlosti izgradili brojne od staza obavljajući svoj rudarski posao. Većina trkača treba dva dana da odradi ovu utrku, dok pobjednici obično istu završe unutar 24 sata. Prijava za utrku je dosta teška, potrebno je proći kvalifikacije te postoji i mogućnost dobijanja startnog broja putem lutrije.

10. The Jungle Marathon

Za kraj, pozicioniran je ultramaraton kroz Amazonsku džunglu, ne toliko zbog težine terena ili vremenskih (ne)prilika, već prije svega zbog po život opasnog područja kojim se trči, zbog divljih životinja. Neki kažu da je ovo „najstrašnija životna avantura na svijetu“. Utrka je duga nekih 200 km te uključuje susrete sa močvarama, zmijama, komarcima, zatim tu su krokodili, jaguari, divlji majmuni, pauci, škorpioni te ostali tipični divlji svijet životinja. Trkači imaju šest dana da se probiju kroz negostoljubive predjele džungle stazama kojima je moguće prići jedino brodom. Vrućina i visoka vlaga su dodatni otežavajući faktori, a da stvar bude do kraja ekstremna, na cijeloj ruti trkači ne mogu računati ni na kakve potrepštine, što znači da sve moraju ponijeti sa sobom. Česti su ujedi mrava te drugih životinja koje se nalaze unutar džungle. S druge strane, Jungle Maraton je i prekrasan po svojoj ljepoti i predjelima kojima prolazi. Odvija se u nacionalnom parku Manu u državi Peru, te završava na prostorima koji su dio UNESCO svjetske baštine. Penjući se na planinski lanac Ande pa sve do Madre de Dios River, trkači dolaze do vrlo visokih predjela, iznad oblaka, gdje je zrak tako rijedak da je teško disati, a ispod kojih se pružaju nepregledne šume i zelenilo.

Jungle Ultra

(Izvor: marathonhandbook.com)

Vaši komentari

Banner