MT REFLEKTOR: Mirzet Halilović

MT REFLEKTOR (52): Predstavljamo Mirzeta Halilovića.

1156

  1. Ime, prezime i mjesto boravka?

 – Mirzet Halilović Miči. U trkačkom podzemlju poznat kao Valter(obično v). Stanujem u Tuzli, boravim u Živinicama.

  1. Kad i kako ste se počeli baviti trčanjem?

 – 1987. otišao sam u srednju policijsku školu u Sarajevo i od tada sam počeo povremeno lagano trčati i raditi vježbe snage. Sve je to bilo samo 5% od onoga što danas treniram. 2008. godine sam imao svoju prvu zvaničnu uličnu trku. 06. 04. 2008. Vivicita Tuzla 4 k za 18:51. Iste godine još jedna trka 28. 06. 2008. Policijada Sarajevo na stazi, 1.500 m za 5:13. Tada sam trčao 2 puta u petnaest dana. 2011. sam imao još jednu trku. Sve ovo je jako slabo bilo i ja to ne računam, jer nije bilo konstantno. Od 2012. vodim dnevnik trčanja i mogu reći da od te godine počinjem ozbiljno – rekreativno da trčim.

  1. Koliko često trčite?

 – Ranijih godina imao sam sedmično po jedan ili dva dana odmora od trčanja. Od 01. 07. 2023. trčim obavezno svaki dan. Intenzitet je uvijek drugačiji. Intervali su dva ili tri puta sedmično. Brdo 1 dan. Dužina lagana ili jaka 1 dan (obično vikend). Ostali dani su lagana trčanja 5 do 20 k. Ponekad trčim i dva puta dnevno. Jutro lagani futing, distanca 5 do 10 k, pejs 5:00 do 5:40. Isti dan, po podne, ili navečer, ide jači trening. Godišnja kilometraža za 2023. je 4.438km – 350 trčanja. Cilj za 2024. je 5 hiljada kilometara. Januar 2024. je bio dobar, 32 trčanja. Pretrčao rekordnih 561 kilometara.

  1. Koja je vaša omiljena trkačka disciplina?

 – Maraton, jer sam u horoskopu maratonac. Podznak polumaraton.

  1. Koliko trka trčite godišnje?

 – 2017. god 33 trke. 2023 god 33 trke. Ostalih godina je to malo manje. Uglavnom oko 30 trka.

  1. Koliko pari patika za trčanje koristite i koje su vam omiljene?

 – Odgovor je jako čudan: Sve. Kao Chuck Norris. Patike koje su oštećene ne bacam. Sa njima trčim po vodi. Po oranju, po snijegu. Patike za stazu. Patike za šumu itd. Patike za trku. Sve su Nike. Alphafly 1, 2. Tricu uskoro kupujem. Moram imati puno patika, zato što se ne uspiju sve osušiti, a ja idem u novi trening. To je oko 10-ak pari. Sve je to dobro iznosano, ali ja se patika ne odričem kao prve cure.

  1. Ako vam je to važno, podijelite sa nama lične rekorde (npr. na 5K, 10K, 21.1K, 42.2K…).

 – Moji lični rekordi su veoma specifični. 210 disciplina ja imam koje redovno testiram i usavršavam. Što se tiče rekorda sa trčanja postoje rekordi sa treninga i sa trka. Onda sa staze. tj u metrima i ulični u kilometrima. Certifikovane i necertifikovane staze. 3.000 m staza, trening 10:21. 5.000 m staza, Sarajevo, takmičenje 18:47 (ovo je bilo davno, 30. 03. 2019.) 5 k trening, 17:46 (septembar 2022.) 10.000 m, staza, takmičenje, državno prvenstvo, Sarajevo 38:49. 10 k takmičenje 38:51 Konjic, ulična trka. 10 k trening, 22. 09. 2022. 37:02. Polumaraton: Beogradski zimski noćni (februar 2023. god 1:22:43). Ova staza nije certifikovana. Lični na polumaratonu sa certifikovane staze je 15. 10. 2023. u Apatinu: 1:23:20. 35 k: 12. 02. 2023. trening za 2:25:22. Pejs 4:09. Na ovaj trening sam jako ponosan, jer je bio na valovitom. Mogao sam još i tih 7.195m. Bio bi to žestok maratonski rezultat. Maraton 3 sata i 7 sekundi. Triler sa Splitskog maratona, 25. 02. 2024. Preporuka da pročitate tekst na Moje trčanje. Aspirin pored sebe i čitaj trkačku lektiru za +18. Za one sa slabim srcem, čitati uz prisustvo roditelja. Trčiš 3 sata i fali ti 8 sekundi da odeš na 2:59.

  1. Šta vam se sviđa i ne sviđa u trčanju?

 – U trčanju mi se ne sviđa jedna stvar. To je nešto što se ne sviđa i mnogim trkačima ili trkačicama. Samo oni nisu imali hrabrosti da to iznesu. Ja ću to sada reći pa kud puko da puklo. Evo o čemu se radi. Trčimo neku trku. U društvu smo sa osobom suprotnog pola. Trčimo dugo. Već smo se sprijateljili. Imena smo razmijenili. Pomažemo se. Moglo bi nešto i biti. Onda šok, tj. hladan tuš. “Ja imam momka”. To su stvari koje mi se ne sviđaju. U globalu, trčanje je super stvar.

  1. Najdraži i najteži dio trkačkog treninga?

 – U zadnje vrijeme uveo sam trčanje u najtoplijem dijelu dana. Bude tu i po 35 stepeni. Intervali na takvom vrelom asfaltu znaju biti jako teški. Najdraži trening je kada mi trener kaže da trčim npr. 35 k, pejs 4:20. 20 k rezervisano, onda 15 k maksimalno. Jedva čekam da prođe tih 20 k da krenem u tu maksimalu. To čekam kao dijete paketiće.

  1. Preferirate li trčati sami/u grupi/sa partnerom?

 – Volim trčati u grupi. Često žrtvujem svoj pejs samo da vidim društvo. Da odemo kasnije na kolače, čaj i sl. Većinu treninga trčim sam, jer ja nekada trčim u 03:00 ujutro, pa tada spava i vojnik na straži.

  1. Omiljena trkačka trening ruta?

 – Hotel Tuzla, Siporex. Nazad. Naselje Hidani i nazad do hotela Tuzla. Bude tu oko 35 k. Valovitog, ravnog. To mi je poslastica.

  1. Kojih se svojih trkačkih rezultata/postignuća najradije sjetite?

 – Ulaz u cilj Split maratona. Gledam kako se tope sekunde. Ciljnu ravninu trčim pejsom 3:49. Dežurni spiker najavljuje maraton ispod 3 sata, sekunde se istopiše. Bio je to pb, ali  zbog tih 7 sekundi, nije baš za slaviti.

  1. Preferirane trke na kojima ste učestvovali u BiH i inostranstvu, i zašto?

 – 5 k noćna Travnik. Ambijent je kao na svadbi. Tu dođite. Staza valovita. To volim. Gledaoca puno. Svi su tu osim onih koji moraju biti za roštiljem, jer ćevapi idu poslije (ja ne jedem ćevape, to je za vas). Trke vani – Boston maraton. Sa jednim istrčanim Bostonom, možete u penziju. To je to. Sve ste vidjeli. Valter je trčao 2 puta, a imao sam broj i za treći.

  1. Trke koje su vas razočarale, i zašto?

 – Mene trka ne može razočarati. U mojih do sada istrčanih 274 trke, bilo je baš svašta. Trčao sam trku, polumaraton u gradu gdje nije bilo volontera, niti je staza bila obilježena. Baš čudno. Ja sam to nekako istrčao. Bilo je 23 k. Opet dobro, lijep trening dužine.

  1. Najdraži benefit koji vam donosi trčanje/takmičenja/trke?

 – Upoznavanje novih mjesta, drugova, sklapanje prijateljstava, usput i bavljenje biznisom.

  1. Kako se motivirate za trčanje?

 – Trčanje je kao posao. Radimo za penziju. Trčimo za penziju. Ulog u trčanje je ulog u zdravlje. Često sjedim sa starijim osobama koje samo pričaju o raznim bolestima itd. Ja im pričam o trčanju ili šetanju, oni se čude. Nemaju baš naviku da se bave bilo čim. Šteta. 30 min svaki dan, svi mogu odvojiti za neku aktivnost. Ja sebi kažem: “Idemo u lov na zdravlje”.

  1. Pratite li atletiku i imate li trkačkog uzora?

 – Valter ima puno idola. Moj idol je Amel Tuka. Uspio radom. To cijenim. Još se dobro drži. 800 m je teška trka. Od maratonaca, prvo naš legendarni skromni Sead Kondo. Kondo je na pašteti i parizeru postavio aktuelni bh. rekord u maratonu. To je bilo prije skoro 50 godina i još mu niko nije prišao ni blizu. On je to napravio u patikama za plastenik. Sada imamo toliko suplementacije, patika, satova, planova, ali opet ništa. Sada se trenira lagano. Stara škola je zakon. Samo jako. Zatim pokojni Franjo Mihalić. Žestok trkač. Olimpijac sa odličjem. Imam njegovu knjigu. Kako je ovaj gospodin trenirao. Malo dalje u svijetu, idol mi je i Bekele, takođe. Godinama je držao svjetski rekord na 5.000 i 10.000 m. Na maratonu mu falile 2 sekunde za svjetski rekord. Mislim da je na zalasku karijere. Bio sam sa njim u startnom bloku, na Londonskom maratonu, baš u prvim redovima i nisam uspio da se fotkam sa njim. Pravo mi žao. Za kraj. Svima nama je takođe idol češka lokomotiva Emil Zatopek. Čovjek koji na OI pobijedi na 5, 10 i na maratonu. To je veličina.

  1. Da li biste, i zašto, drugima preporučili trčanje?

 – Naravno. Trčite. Budite zdravi.

  1. Trkački cilj za budućnost?

 – Moj trkački cilj je maraton ispod 3 sata. 500 zvaničnih trka. Onda napisati autobiografsku knjigu. Onda se posvetiti takmičenju na 5 i 10 k. To mi je poslastica.

  1. Možda imate neku ideju/misao/detalj/poruku koje biste dodali, a nismo vas pitali?

 – Savjeti: 1. Vodite trkački dnevnik. Ko ovo ne vodi, to vam je isto kao da imate djevojku, a nemate njen broj telefona. Što bi rekli naši narodi: “Niđe veze”. 2. Trenirajte neprekidno čitavu godinu, svaki dan. Trčanje ili vježbe snage. Nešto mora biti na repertoaru. Kiša, snijeg, led, poplave, minus, plus. Ništa vas ne bi trebalo omesti da trenirate bilo šta (trčanje, vježbe snage, bicikl, šetanje itd). 3. Plan treninga mora postojati. Postojanje plana je preduslov za uspjeh, a nepostojanje plana je preduslov za neuspjeh. U planu ćete imati dobru strukturu za trening. Nećete se povrijediti. 4. Ishrana je jako bitna. Molim vas, alkohol i cigarete izbacite. 5. San je dopušteni doping. Što više, to bolje. Poraniti obavezno. Jutro je rođenje novog dana. Bolje se ranije roditi. 6. Idite na što više trka, ako to ne remeti vaš plan za neku fokusiranu trku. Koristi od odlaska na što više trka su mnogostruke. Možete i lagano trčati da nekome pomognete da istrči svoj PB. Da podržite organizatora neke trke. Ako već želite jako da derete, na trci se uvijek jače trči nego na treningu itd. 7. Brdo je tajna o kojoj se najmanje priča. Stoga trening na brdu, valovitim, je top. Sve ovo sam napisao zbog sljedeće rečenice: TREBA TRAJATI. Veliki pozdrav od Valtera.

Vaši komentari

Banner