Psihološka zona 

Vrlo je bitan studiozan pristup treningu i ishrani, međutim, isto tako je bitan i vaš psihološki pristup trci. Anksioznost prije utrke je veoma česta pojava. Ako je pozitivno kanalizirate ka vašoj trkačkoj performansi, onda vam može pomoći da fokusirate um i da omogućite tijelu da dosegne optimalan učinak.

2460

trcanjeplus.fw

Vaš put do uspjeha:

Budite pozitivni

Prema većini psihologa, ključ za dobru utrku je pozitivan mentalni stav. Recimo, ako uđete u utrku sa nekim s kim ste na približno istom nivou, odnosno sa nekim ko je kao i vi slijedio sličan program treninga, ishrane i rekuperacije. Međutim, onaj ko se bolje mentalno pripremio – biće u prednosti. Svaku utrku biste trebali početi sa osjećajem i uvjerenjem da ćete postići svoje ciljeve.

Postavite cilj

Postavljajući sebi cilj utrke pomoći će vam fokusirati svoje misli na zadatak i voditi vas naprijed za vrijeme same utrke. Ako ste početnik, “samo da završite utrku” može biti vaš primarni cilj. Postavite cilj fokusirajući se na elemente koje možete kontrolisati, kao što je tempo (pejs). Isto tako, postavljanje “vremena utrke” je dobar način da se motivirate i da radite na strategiji. Imajte na umu da za vrijeme utrke na vaše performanse mogu uticati faktori kao što su vremenski uslovi, koji nisu pod vašom kontrolom. Dobro pripremljene trkače i trkačice ovakvi faktori ne mogu “izbaciti iz igre”.

105423

Budite dosljedni

Nemojte doći u iskušenje da bilo šta mijenjate prije utrke. Budite dosljedni svom trening programu, taperingu, ishrani i rekuperaciji (posebno spavanju). Izbjegavajte testirati novu obuću ili odjeću – [polu]maraton nije ni vrijeme ni mjesto za to. Bilo koja promjena vaše standardne rutine, potencijalno, može poništiti kompletan vaš naporan rad na treningu ili barem imati negativan uticaj na vaše trkačke performanse.

Istražite stazu

Upoznajte se sa trasom trčanja tako da znate šta dolazi tokom cijele utrke. To stvarno može povećati vaše samopouzdanje što je posebno korisno u završnim fazama utrke kada je prisutan fizički i mentalni umor.

Dobro spavajte

Odmor i relaksacija su veoma bitni za trkačke performanse i za pozitivan mentalni stav. Konkretno, pobrinite se da dovoljno spavate. Posebno pred utrku, u tapering fazi, potrebno vam je 7,5 do 9 sati sna tokom noći. San vam neće pomoći samo po pitanju mentalnog pristupa nego će pomoći i tijelu da se “remontuje”.

imrs-php

Kontrolišite živce

Čak i većina iskusnih trkača i trkačica je nervozna prije utrke. Ako prihvatite da je to dio utrke, onda možete “otkačiti” nervozu i time pojačati svoje performanse. Naučite prepoznati adrenalinski osjećaj i iskoristite ga prema ciljnoj liniji. Nekad su vježbe disanja vrlo dobre za eliminaciju nervoze. Iznad svega, znajući da ste dobro trenirali, da ste efektivno snabdijeveni pogonskim gorivom i da ste inteligentno isplanirali strategiju utrke – daje vam povjerenje i hrabrost da ostvarite svoj trkački cilj. Budite pozitivni, izvukli ste svoj maksimum iz trenažnog procesa i spremni ste za veliku utrku.

Nijedna staza ne može biti preteška ako imaš jedan nebeski dar: vjeru u sebe.

Sri Chinmoy

Za vaše uspješno trčanje, Veliša Smoljić, prof.

O autoru rubrike Trčanje PLUS

Živim i radim u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Diplomirao na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru i stekao stručno zvanje Profesor sporta. Uži krug interesovanja: trčanje, biciklizam, kondicioning. Već duži niz godina rekreativno se bavim trčanjem i biciklizmom. Ciljevi u narednom periodu: Ironman i Boston marathon. Govorim španski i engleski jezik. Certificirani IAAF Youth Coach.

Vaši komentari

Banner