„Da i ne“ pravila za trkače

Bilo da ste početnik, ili su iza vas godine trčanja, postoji nekoliko osnovnih pravila koje treba da poštujete.

2591

Pripremila: Ljilja Lukić

DA

1. Krenite polako

Naravno da ste na početku vrlo motivisani i žuri vam se da ostvarite ciljeve što prije. I šta se onda desi? Počnete prebrzo pa se javi iscrpljenost, teško disanje, bolovi, probadanje u stomaku – sve je to cijena koju plaćate za prejak start. Tijelu treba vremena da se zagrije. Prvi kilometar uvijek trčite tempom na kom možete opušteno da razgovarate. Tako se nećete „spržiti“ na početku duge trke ili treninga dužine.

2. Mijenjajte intenzitet treninga

Ukoliko uvijek trčite istom putanjom, istim tempom, u jednom trenutku ćete prestati da napredujete. Izađite iz svoje komforne zone i razbijte rutinu. Izazovite tijelo intervalnim ili tempo treningom, trčanjem uz brdo ili trčite na drugom mjestu od uobičajenog.

Takođe, uvedite trening snage ili još neki sport koji zahtjeva izdržljivost.

3. Planirajte dane za odmor

Često smo pisali o tome, ali bitno je ne zaboraviti – dani kada odmarate su jednako bitni kao oni kojim trenirate. Dozvolite sebi oporavak. Ne želite da budete umorni i iscrpljeni, pogotovo kada se pripremate za maraton.

NE

1. Obilni obroci prije trčanja

Naručili ste veliki čizburger i pomfrit za ručak, a planirali ste popodne da trčite? Ovo je sasvim sigurno pogrešan izbor i usporiće vas na treningu. Tog dana sigurno nećete napraviti svoje najbolje vrijeme. Masnu i začinjenu hranu ne bi trebalo jesti prije trčanja, mnogo bolja opcija je npr. zobena kaša sa bananom – daće vam dovoljno energije, a neće vam opteretiti stomak. Takođe, vodite računa o vremenu između obroka i trčanja.

2. Trčite bez zagrijavanja

Zagrijavanje služi da pripremi mišiće za trening koji slijedi. Ispravno zagrijavanje će vas ubrzati i spriječiti nastanak povreda.

3. Ne mijenjate patike

Patike imaju rok trajanja. Nekoliko faktora utiče na njihov životni vijek, kao što su: vaša težina, forma, veličina i model patika, podloga na kojoj trčite. Uopšteno pravilo je da patike mijenjate svakih 600 – 800km, tako sprječavate i nastanak povreda.

Vaši komentari

Banner