Sanja Kavaz: Treći JUT će pokazati ozbiljnost i zrelost naše organizacije

Zadnji vikend jula i ove godine je rezervisan za 4 trail trke koje čine Jahorina ultra trail, najveći trail događaj u Bosni i Hercegovini. Iako tek treće izdanje, dojma smo da je JUT bar koju godinu stariji. Ozbiljna organizacija i tokom čitave godine prisutna raznovrsna promocija organizatora u želji da ovaj događaj postave, prvo na regionalno bitno mjesto, a kasnije i svjetski poznatu destinaciju trail trkača, stvaraju spomenuti dojam.

1403
Foto: Marija Janković

Razgovarao: Nicolae Golea

Mini (14km), midi (34 km), maxi (69 km) i ultra (104 km) su trke koje čine i ovogodišnju ponudu JUT-a ali novost su osvježene i atraktivnije staze i njihov start i finiš na Jahorini, osim midi trke koja starta na Baščaršiji, u srcu Sarajeva.

Sanja Kavaz, direktorica JUT-a

O tome što nas očekuje na ovogodišnjem izdanju Jahorina Ultra Traila razgovarali smo sa Sanjom Kavaz, direktoricom utrke i predsjednicom PD Javorina Pale.

– Treće izdanje Jahorina Ultra Traila bi trebalo da pokaže ozbiljnost i zrelost nas kao organizatora trke u svim segmentima. Krenuću od staza koje su ove godine nove i kojima smo jako zadovoljni tako da mislim da ih više nećemo mijenjati. Kako bismo učesnicima pokazali sva atraktivna mjesta na Jahorini, ali i širem području jer staze obuhvataju širi pojas Sarajevsko-romanijske regije, kreirali smo trase koje ih vode na Golu Jahorinu, Novakovu pećinu i via feratu na Romaniji, izvor Miljacke na Golom Koranu i u njen kanjon kojim se od Pala spuštaju do Sarajeva, na Baščaršiju, bob stazu i greben na Trebeviću. Sve staze osim Midi Traila su kružne, tako da učesnici od ove godine, startuju i završavaju na istom mjestu, ispred hotela Bistrica, što je lakše i njima i nama. Start Midija je pomjeren u srce Baščaršije pa je i ova trka dobila na atraktivnosti, objašnjava na početku razgovora za trcanje.net Sanja Kavaz.

Olimpijska bob staza – dio trase atraktivne MIDI trke

Sigurnost učesnika je najvažnija stvar na svakoj trci, a pogotovo ako uzmemo u obzir trail trke koje se trče nekada i na jako surovim terenima i vremenskim prilikama. I u tom segmentu je ovogodišnje izdanje JUT-a na razini više.

– Ono na šta se ove godine posebno fokusiramo jeste sigurnost svih učesnika na stazi tako da kreiramo i zvaničan dokument, politiku trke koja će definisati obaveze organizatora, naših saradnika i učesnika u smislu zaštite svih nas tokom takmičenja. Ovo je jedan jako bitan segment na kom treba kontinurano raditi jer svi moramo biti svjesni odgovornosti koju imamo dok smo na stazi, kako mi organizatori, tako i sami trkači. Staze treba označiti, eventualno opasnija mjesta dodatno obilježiti, raspolagati svim službama koje su ključne za bezbjednost i ubrzati procedure angažovanja specijalnih servisa u slučaju hitnih intervencija. Takvih do sada nije bilo, i nadamo se da će tako ostati, ali to ne znači da ne trebamo raditi i dalje i nadograđivati dosadašnju praksu, govori Kavaz.

Protekle dvije godine mogli smo primijetiti na brojnim trkama u regionu i promotivni štand Jahorina Ultra Traila. Ne treba napominjati kako je za promociju jedne trail trke zaista potreban mnogo veći napor nego za cestovne trke jer je trail trčanje još uvijek kod nas u povojima, borba je za svakog trkača.

Lijepa novina je i to da se ove godine povezujemo s drugim trkama u regionu i šire. Osim 100 milja Istre na kojoj se svake godine predstavljamo, od ove godine uspostavljamo saradnju i s trkama Ultra Trail Hungary (Mađarska), Cappadocia Ultra Trail (Turska) i Tryavna Ultra (Bugarska). To znači veću vidljivost naše trke na njihovim takmičenjima što nama svakako donosi nove učesnike. Trenutno imamo 314 učesnika registrovanih iz 19 zemalja i radimo na tome da taj broj ove godine bude rekordan u odnosu na prethodne, kaže Sanja Kavaz i otkriva da će na Jahorini ovog ljeta trčati i neka zvučnija imena iz svijeta trail trčanja, ali i neki domaći atletičari:

– Svoj dolazak su nam najavili i neki jako dobri trail trkači što svakako podiže rejting trke. Očekujemo i dosta domaćih atletičara koji nakon cestovnih žele učestvovati i na trail trkama što je dobar pokazatelj da je ovo trend koji će rasti, baš onako kao i u drugim zemljama. Nama je svaki učesnik zapravo bitan. Jednako nas raduje što su tu oni koji su u ovom sportu izuzetno dobri, oni koji su uz nas počinjali i sad stasavaju u trail trkače s iskustvom i oni kojima će ovo biti prva trail trka.

Foto: Adnan Bubalo

Organizacija trail trke, ako zavirimo dublje, je puno kompleksnija stvar nego što izgleda na prvu, pozvati trkače na planinu i pustiti da se utrkuju. Većinom je to projekt na kojemu se radi kroz cijelu godinu ukoliko želite imati iole ozbiljniju manifestaciju, ali i pokrenuti neke društveno korisne stvari.

– Organizovati ovakvu trku nije lako. Osim što se trebate potruditi da obezbijedite sredstva i da trka bude besprijekorno organizovana, morate raditi na razvoju infrastrukture koje nema baš na našim planinama. Mislim na staze koje se ne održavaju, na njihovo doznačavanje i postavljanje putokaza. Imate opšti trend da se na planinama i izletištima grade restorani, hoteli i turistički kompleksi, a jako malo ili gotovo nikako se ne radi na promociji i kreiranju sadržaja za sport i rekreaciju. Potrebno je kreirati takve sadržaje, a zatim ih promovisati i izazvati želju kod naših sugrađana da tokom ljetnih mjeseci odu na planinu kako bi šetali, vozili biciklo i u našem slučaju, trčali planinskim stazama, šumskim putevima ili nekadašnjom uskotračnom prugom. Mi to zasad radimo jako uspješno jer je sve više trkača i trail trka koje se organizuju kod nas, stranih organizatora s kojima se povezujemo i trkača koji iz drugih zemalja dolaze kod nas. Naši rezultati nam ne dozvoljavaju da odustanemo, koliko god da je teško, rekla je za kraj Sanja Kavaz.

Mini je 14 km duga staza, idealna za brze trkače ili početnike u trail trčanju. Midi je duga 34 km i prava poslastica za ljubitelje trčanja u prirodi. Oni koji vole brze ultratrailove i trkači koji se žele po prvi put oprobati u ultratrailu, Maxi dug 69 km je savršena staza jer nema previše uspona. Ultra je za iskusne trail trkače, a dužinom od 104 km nudi slijed različitih cjelina zbog kojih nema monotonije na stazi i koje dodatno intenziviraju doživljaj trke.

Vaši komentari

Banner