Žuljevi kod sportista

Žuljevi su karakteristične promjene mjehurastoga oblika koji nastaju kao posljedica trenja kod sportista, najčešće u predijelu stopala.

3791

Iako izgledaju kao bezazlena promjena mogu uzrokovati ozbiljne probleme zbog infekcije i nastanka rana koje posljedično nastaju ukoliko se adekvatno ne tretiraju.

Najčešći razlog nastanka ovih promjena u predjelu stopala su nove i nerazgažne patike, loše i neadekvatne čarape izrađene od lošeg materijala uz naravno – neprilagođenu podlogu za trčanje. Najveći problem kod netretiranih žuljeva je infekcija koja uzrokuje zapaljenje i nastanak gnoja. Oporavak u ovim fazama je dugotrajan i zahtjeva konstantna čišćenja i tretiranja adekvatnim kremama. Osim zapaljenja i gnoja problem jeste i pucanje žulja što za posljedicu može potaknuti razvoj različitih vrsta ekcema (bakterijskih infekcija) ili čak još ozbiljnije infekcije kože. U najgorem slučaju može doći do razvoja sepse koja može biti opasna i po život.

Žuljeve je u principu najbolje prevenirati i ne dopustiti im da se razvijaju. Prevenciju ćemo postići biranjem adekvatnih čarapa koje omogućuju veću prozračnost stopala i smanjuju vlažnost, apliciranje trakica, zavoja ili flastera na predijele stopala koji su anatomski deformisani i pogodni za razvoj žuljeva, apliciranje pudera na čarape kako bi se smanjilo trenje prilikom trčanja i naravno naposljetku udobne i razgažene patike koje ne smiju biti niti previše labave niti pretegnute.

Fotografije prikazuju različite vrste zavoja i flastera, kao i princip dezinfekcije i tretiranja žuljeva.

Ukoliko ipak dođe do nastanka žuljeva, neophodno ih je početi tretirati na adekvatan način koji podrazumijeva higijenske uslove, čišćenje područja alkoholom, eventualno sterilnom iglom probiti žulj te ispustiti tekućinu, apliciranje antibiotske masti ili kreme i naposljetku prekriti područje odgovarajućim flasterom.

Naravno, najidealnije bi bilo pokušati navedenim principima prevencije spriječiti nastanak ovih promjena, ali jednako tako i ukoliko ipak nastanu na vrijeme reagovati i ne shvatati ih kao bezazlene promjene koje će same od sebe proći. Svaku promjenu na koži moramo shvatiti ozbiljno kao i bilo kakvu drugu povredu koja može utjecati na homeostazu našega organizma.

Vaši komentari

Banner