Upala mišića, vrtoglavica, žuljevi… problemi koje možete lako riješiti

Male smetnje tokom ili bolovi nakon trčanja – trkačima dobro poznati osjećaji. Potrebno je obratiti pažnju na njih i pokušati otkloniti uzroke.

3383

Pripremila: Ljilja Lukić

Teške noge, bol u koljenima, utrnula stopala – sve su to signali koje vam tijelo šalje i koje ne bi trebalo zanemariti.

Problemi koji vas sprečavaju da odradite dobar trening ne nastaju uvijek zbog ozbiljnih povreda.

Upala mišića

Čest problem nakon trčanja je bol u mišićima. Počinje nekoliko sati nakon trčanja, a najjači je 24 sata poslije, i traje nekoliko dana. Uzrokovan je mikro povredama u mišićnom tkivu koje nastaju usljed napornog vježbanja. Ako ne želite da preskočite trening dok vam upala ne prođe, onda smanjite intenzitet trčanja, ili vozite bicikl, plivajte…

Problemi sa cirkulacijom

Dešava se da osjetite vrtoglavicu tokom trčanja? Evo nekih od razloga:

Trčite gladni ili na prazan stomak? Energija se istrošila i tijelo pada u hipoglikemiju. Ponesite energetsku pločicu, gel ili voće na trening. Pojedite čim osjetite vrtoglavicu.

Može se desiti da je krivac i dehidracija. Osim redovnih potreba za tečnošću, na svakih sat treninga vam treba dodatnih 500 do 700 ml.

Vrtoglavica tokom trčanja se može javiti i ako ste nedavno preležali grip, stomačni virus ili malu groznicu. Dajte tijelu vremena da se oporavi. Vratite se treninzima kada ste potpuno zdravi.

Žuljevi na stopalima

Žuljevi mogu biti bolni, ali su u suštini bezopasni. Najčešći uzrok su nove ili male patike, a ponekad problem mogu da prave i neadekvatne čarape.

Glavobolja

Boli vas glava kada trčite? U najvećem broju slučajeva uzrok je dehidracija i nedostatak soli. Elektroliti i sportska pića mogu da riješe ovaj problem.

Ako je trening previše intenzivan, onda se može javiti glavobolja od iscrpljenosti. Takođe, glavobolju može da uzrokuje i jako sunce.

Loše držanje tokom trčanja uzrokuje grčeve i ukočenost vratnih mišića, pa vas glava može boliti i zbog toga.

U svakom slučaju, ako je problem čest i glavobolja ne prestaje, obratite se ljekaru.

Noćni grčevi u nogama

Ako vas noge bole dok odmarate, uzrok je upala mišića ili pretreniranost. Vjerovatno ste imali previše intenzivan trening ili ste trčali predugo. Intenzitet treninga treba povećavati postepeno i tako dopustiti tijelu da se adaptira. Ako se dešava često i ne prestaje, trebalo bi da se posavjetujtete sa ljekarom, jer može biti u pitanju problem sa cirkulacijom, zglobovima ili neurološki problem.

Vaši komentari

Banner