KAKANJ ZA 5: Junuzović i Hrnjić slavili u gradu rudara

Kakanj, grad rudara, mala sredina ali jako bogata sportskim sadržajima u vidu dva fudbalska kluba, uspješnog košarkaškog i perspektivnog rukometnog te brojnih drugih sportskih kolektiva i najboljeg bh. atletičara Amela Tuke, konačno je dobio i jednu atletsku manifestaciju – noćnu trku na 5 kilometara.

2365
Banner

Tekst i foto: Nicolae Golea / Dražen Filipović

Kulturno-sportski centar Kakanj i PD Bobovac okupili su oko 200 učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine i pokazali potencijal koji ovaj grad ima za jednu finu trkačku manifestaciju u narednim godinama.

Prvotna ideja je bila da trka povezuje dva stadiona, onaj premijerligaša Mladosti iz Doboja (predgrađe Kaknja) gdje je bio start i onog drugog, člana Prve lige Federacije BiH – Rudara. No, u zadnji čas je organizator ipak promijenio mjesto finiša i postavio ga u sami centar grada gdje se okupio lijep broj Kakanjaca da podrže ovu finu priču u nastajanju.

Osim rekreativnih trkača koji su došli iz brojnih gradova BiH, na startu su se našli i neki od naših najboljih dugoprugaša, pa je konkurencija bila poprilično jaka što je dalo na kvaliteti prvom izdanju.

– Ovo je bila prva ulična trka u Kaknju i jako smo zadovoljni kako je protekla. Nadamo se da će postati tradicionalna i da ćemo iz godine u godinu imati veći broj učesnika kao i kvalitetniju organizaciju. Zahvaljujem se svim učesnicima koji su došli na prvo izdanje, kao i našim sponzorima i prijateljima koji su nam pomogli u organizaciji, izjavio je kooridnator trke Senad Bajrić i predsjednik PD Bobovac Kakanj.

Na startu trke pojavili su se kao favoriti Osman Junuzović, Alija Imamović, Uroš Gutić i Belmin Mrkanović. U ženskoj konkurenciji: Alma Hrnjić, Džejla Turković, Amela Trožić.

Najbrži je bio Osman Junuzović koji je po neslužbenim rezultatima stigao u cilj sa vremenom 15:12. Drugo mjesto pripalo je Belminu Mrkanoviću sa vremenom 15:48, a treći je stigao Alija Imamović za 15:52.

U ženskoj konkurenciji slavila je Alma Hrnjić istrčavši za 18:13. Druga je u cilj stigla Amela Trožić sa vremenom 19:25, dok je treće mjesto pripalo Džejli Turković – 19:35.

Prvi pobjednik trke Kakanj za 5 je prvak Balkana na 3000m Stipl i redoviti reprezentativac BiH, a koji je jučer trčao dvije trke u jednom danu- prvo je ujutro istrčao kros na Igmanu (2500m i 1. mjesto), a zatim i trku na 5 km kakanjskim ulicama.

– Došao sam na poziv organizatora i na kraju sam zadovoljan pobjedom i oduševljen kako je sve proteklo, sjajna trka. S obzirom da sam jutros imao trku, ovo mi je bila druga u istom danu, došao sam malo umoran i nisam forsirao, ali bilo je dovoljno za pobjedu, riječi su Osmana Junuzovića.

Reakcije na premijerno izdanje ove trke su većinom jako pozitivne i organizatori imaju dobar temelj za nastavak razvoja ove manifestacije u idućim godinama. Vjerujemo kako će do tada biti i završeni svi predviđeni radovi gradskim ulicama, pa će i trasa dobiti još atraktivniji izgled. Tema kojom se vodila organizacija trke u početku, „od stadiona do stadiona“, načelno nije loša i donijela bi nešto novo što nema niti jedna trka u bh. gradovima, ali ipak radi većeg odziva publike i bolje atmosfere centar grada nudi mnogo više.

– Lijepa organizacija i po meni interesantna trka sa zanimljivom trasom koja je imala i malo uspona. Nekad više volim ovako manje trke jer stvarno bude interesantno. Nakon ove trke okrećem se pripremama za polumaraton koji planiram trčati na jesen, kazala je Alma Hrnjić, pobjednica u ženskoj konkurenciji.

Ova manifestacija je održana u sklopu „Kakanjskih dana trgovine i kulture“ te su organizatori ponudili za naše prilike lijepe novčane nagrade pobjednicima trke, a kotizacija je bila besplatna. Duž trase je bilo dovoljno okrijepe kao i u ciljnoj ravnini i usprkos sparnom vremenu sve je proteklo bez prevelikih problema. Za prvi put rekli bismo: Kakanj za 5!

Kompletne rezultate pogledajte OVDJE.

Sve fotografije možete pronaći u FOTOGALERIJI.

Vaši komentari

Banner