ULTRA TIM BIH: Abdaković sklopio ekipu za SP na 100km

Kako smo i najavili početkom ove godine, ultramaratonska reprezentacija Bosne i Hercegovine je već nastupila na dva velika takmičenja, a posljednje će imati na 30. po redu Svjetskom prvenstvu na 100km 8. septembra (sa starom u 7 sati) u Svetom Martinu na Muri (Hrvatska).

2810

Piše: Ersan Bijedić

Nakon što je Atletski savez Bosne i Hercegovine prošle godine postao članica Međunarodnog saveza ultramaratonaca (IAU – International Association od Ultrarunners), bh. ultramaratonci (koji nemaju svoj ultra savez) su preko ASBiH dobili mogućnost učestvovati na velikim takmičenjima.

Prvo takmičenje na kojem je BiH nastupila je Svjetsko prvenstvo u trail trčanju koje je u maju održano u Castellón de la Plana (Španija, planina Penyagolosa), da bi krajem istog mjeseca trčali i na Europskom prvenstvu u trčanju na 24 sata (Temišvar, Rumunija).

Sljedeća i posljednja akcija ove godine je Svjetsko prvenstvo na 100km 8. septembra u Svetom Martinu na Muri, a tamo će BiH predstavljati tim sastavljen od sljedećih trkača: Mirsad Abdaković (vođa tima), Mladen Stevanović, Sadet Čaušević, Nermin Okanović, Rasim Junuzović, Dalibor Jovičić, Dražen Jovičić, Jasmin Pajević, Zdravko Barić.

Očekivalo se da će BiH dobiti veliko pojačanje s Mirzom Nalićem koji živi i radi u Švedskoj, ali on vuče povredu koljena i odlučio je nastupiti u akcijama sljedeće godine – kad bude potpuno fit.

– Žao mi je zbog Nalića. Čim radi treninge duže od sat – dva ima problema sa koljenom i trenutno se ipak ne može usuditi trčati 100km, pojašnjava vođa tima Mirsad Abdaković.

Mirsad Abdaković

Veliki dio ove ekipe bi se trebao okupiti na Cazinskom maratonu predstojećeg vikenda.

Za devet trkača će pripasti posebna čast da predstavljaju BiH na njenom prvom pojavljivanju u takmičenju na 100km.

Ne očekujemo puno u rezultatskom smislu, niti timski, niti pojedinačno. Ipak nismo na tom nivou. Disciplina na 100km je dosta brza, konkurencija je stvarno jaka, biće dosta takmičara koji to mogu istrčati za ispod 7 sati. Malo bolje rezultate očekujemo od Stevanovića i Okanovića, kaže Abdaković.

– Odabrali smo devet trkača koji su spremni to dobro otrčati. Limit je 12 sati, a vjerujem da svi oni to mogu istrčati za oko 10 sati. S tim bi trebali imati kvalifikaciju za sljedeću godinu, a nakon čega bi probali napraviti još jaču ekipu, zaključio je.

Vaši komentari

Banner