DR. MARKOTIĆ I TRKAČKE POVREDE: Sindrom iliotibijalnog trakta, jedna od najčešćih “overuse” boljki

Sindrom Iliotibijalnog trakta (poznat i kao: sindrom IT trake, ITB sindrom ili ITBS) jedna je od najčešćih "overuse" ozljeda među trkačima.

7725
Banner
Banner
Banner

Pojavljuje se kada je iliotibijalna traka – debela traka vezivnog tkiva koja se proteže od vanjskog dijela kuka do vanjskog dijela koljena, prezategnuta ili pod upalom.  

IT trakt pomaže stabilizaciju i pokretanje koljenog zgloba. Kad ne funkcionira adekvatno, pokret u koljenu postaje bolan. Bol može biti jako izražen i izbaciti trkača iz trenažnog procesa i po nekoliko tjedana.

Uzroci

Sindrom IT trakta može biti posljedica bilo koje aktivnosti koja uzrokuje da se noga zakreće prema unutra. To može uključivati nošenje istrošenih cipela, trčanje nizbrdo ili na valovitim površinama, trčanje prevelikog broja krugova u istom smjeru, ili jednostavno prevelika tjedna kilometraža. Slab gluteus također može pridonijeti sindromu IT trakta.

Za razliku od ostalih trkačkih ozljeda, IT sindrom pogađa podjednako redovne trkače i početnike. Kako se IT trakt približava koljenu postaje uzak i trokutasto oblikovan i na tom mjestu stvara se trenje u kontaktu s kosti što uzrokuje upalnu reakciju, prema Metzelu. IT sindrom je češći kod žena, vjerojatno zbog šire zdjelice.

Simptomi

Bol izražen u području distalnog dijela iliotibijalnog trakta, lateralno od razine kondila femura pa sve do hvatišta trakta za tibiju. Bol obično popusti nakon zagrijavanja, a onda trkači obično navode kako se bol vraća nakon nekoliko pretrčanih kilometara na treningu. Bol popušta na lediranje i odmor, ali vraća se s treningom.

Radiološki nalaz

MR nalaz je suptilan i pokazuje tek znake edema u mekim tkivima oko distalnog dijela IT trakta, a u kasnijoj fazi vidljive su i promjene intenziteta signala unutar samog trakta.

Oporavak

Trenirati pametno i strpljivo (postupno povećavati kilometražu). Prije trčanja prohodati kilometar kako bi olabavili IT trakt. “Foam rolling” svaki dan nekoliko minuta je sjajan način za olabaviti IT trakt. Dr. Metzl preporučuje jačanje gluteusa i muskulature trupa kako bi se skinuo dio tereta s IT trakta. Preporučuje 4 serije od 15 čučnjeva sa skokom, 3 do 4 puta tjedno i tri minute “planka” svakog dana. Također je bitno paziti da obuća u kojoj trčite ne bude istrošena, posebno u postraničnom dijelu. Sve prethodno djeluje i preventivno na razvoj sindroma IT trakta.

Vaši komentari

Banner