SA NOVIM PLANOM U 2020. GODINU: Dosljednim pristupom do trkačkog uspjeha

Trkački uspjeh se ne može siliti. On se prije svega zasniva na dosljednom i smirenom pristupu planu treniranja.

2675
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Izdvajamo pet situacija “silovanja” treninga koje trebate izbjegavati kako bi vaši ciljevi postali realnost.

1. Neplanski trening

Novogodišnje odluke i trkački ciljevi su vrlo bitni za motivaciju, osobito na početku godine kada startate trening sa dozom entuzijazma. Za dugoročni uspjeh vrlo je važno nekoliko mjeseci redovitog treninga uz postepeno povećanje kilometraže, kao i planiranje dana za oporavak.

2. Monotoni treninzi

Kao stimulaciju pri treniranju dobro je uključiti u plan treninga različite dionice u odnosu na intenzitet i dužinu trčanja. Varijacije pomažu tijelu da se bolje adaptira kroz različite izazove koje postavljamo pred njega. Efektivno se pokazalo da tri četvrtine treninga radimo u ekstenzivnoj zoni, a jednu u intenzivnoj zoni.

3. Manjak vremena za oporavak

Trening i oporavak su međusobno povezani. Ukoliko zanemarite oporavak slijedi vam naplata pogreške kroz pad forme, ozljedu ili motivacijsku krizu. Pripazite da obim treniranja ostavlja dovoljno prostora vašim obvezama poput posla, porodice, ali i za druge hobije. Dajte prioritet kvalitetnom snu, jer je to najbolji oporavak.

4. Prisiljavanje

Raznovrsni procesi adaptacije poput nadopune rezervi energije, regeneracija vezivnog i potpornog tkiva, zahtjevaju dovoljno vremena. Ovi procesi se ne mogu ubrzati, ali se mogu potpomoći optimalnom prehranom, osmišljenim stimulirajućim treninzima i odmorom.

5. Jednostrani trening

Greška koju mnogi trkači još uvijek prave je shvatanje da je za ostvarenje cilja najbitnije napraviti što više kilometara. Važno je znati da je izdržljivost potrebna za trčanje oslonjena na par stupova: snaga, koordinacija, fleksibilnost i brzina. Najslabiji stub će ograničiti vaše performanse. Stoga je važna raznovrsnost treninga kako bi postali brži i izbjegli povrede.

Vaši komentari

Banner