TRČANJE U IZOLACIJI: Sedam znakova da pretjerujete

Ukoliko ste relativno novi trkač te vrijeme pandemije koristite da znatno povećate kilometražu, možda je vrijeme da još jednom razmislite o svom ambicioznom planu.

3810

Pripremio: Dražen Filipović

Vrijeme izolacije umjesto utrka donijelo nam je bezbroj raznih virtualnih izazova. Nekada je vrlo teško oduprijeti se pritisku dobrih navika koje ipak mogu poći po zlu.

Iskusni treneri razvili su tzv. šesto čulo za situacije kada trkači srljaju u neminovne povrede zbog pretreniranosti. Stoga je bitno na vrijeme povući ručnu ukoliko osjetite neke od sljedećih znakova.

1. Imate niz loših treninga

Neće uvijek sve ići po planu. Dok je jedan loš trening prihvatljiv, više njih u nizu nagovještavaju da je vrijeme za pauzu. Iako možda ne osjetite nikakve tjelesne simptome vaša trkačka forma će patiti ukoliko istim tempom nastavite. Veća premorenost donosi i veći stres za mišiće i zglobove. To konačno može dovesti do ozljede zglobova i sindroma trkačkog koljena.

2. Budni ste do kasno

Ozbiljan trening zahtijeva i dovoljno sna. Istraživanja su pokazala da manjak sna znatno povećava mogućnost ozljede kao i veći rizik od prehlade i gripe.

4. Trčite sve sporije

Ukoliko su vaši treninzi sve sporiji to može biti povezano sa nedovoljnim oporavkom, primicanju bolesti, preopterećenosti na poslu ili u privatnom životu. Mnogo je faktora koji mogu biti uzrok gubljenja tempa, ali svakako ukoliko nastavite sa istim obimom treninga – povećavate rizik od ozljeda.

4. Strepite nad treningom

Sasvim je normalno da imate povećan stepen anksioznosti tokom ključnih treninga poput intervala gdje se tijelo izlaže velikom opterećenju. Ukoliko ste i dalje nemirni tokom npr. tempo treninga, samim time povećavate stres na cijelo tijelo i mogućnost povrede postaje veća. Možda je vrijeme da preispitate svoje ciljeve. Svakako je dobro pogledati širu sliku i tako prilagoditi svoje treninge dugoročnim ciljevima, a ne samo kratkoročnim. Time smanjujete osjećaj stresa tokom treninga, i tako trčanje, umjesto bojazni, postaje izazov.

5. Iz stolice na trening

Donašanje doba većinu trkača veže uz uredske poslove i sjedilački način života. Zato je jako bitno da iz stolice odmah ne potrčite na stazu. Uvijek napravite određene vježbe zagrijavanja kako bi mišiće doveli na radnu temperaturu. Vrlo je važno da te vježbe postanu rutina između posla i trčanja.

6. Nadoknađivanje kilometraže

Odgađanje treninga zbog drugih obaveza i uzastopno nadoknađivanje zacrtane sedmične ili mjesečne kilometraže recept su za ozljedu. Iako ste ranije imali više dana neplaniranog odmora, to ne znači da sada možete nadoknaditi za redom sve zaostale treninge. Osim toga, umjesto jednog dana oporavka nakon niza nadoknađenih treninga trebat ćete i do nekoliko dana.

Nedostatak balansa tokom treniranja povećava rizik od ozljeda. Idealno je svakako držati se trening plana, ali ukoliko to nije moguće, bolje preskočiti određene treninge te sedmice, nego ih nadoknađivati.

7. Ograničena prehrana

Trkači koji su pothranjeni ili im nedostaje određena vrsta nutrijenata zbog načina treniranja skloni su ozljedama. Svakako se treba paziti prevelikog gubljenja kilograma ili potpunog uskraćivanja određene grupe namirnica. Za sve nagle promjene u jelovniku trkači se trebaju savjetovati sa sportskim nutricionistom.

Izvor: Runners World

Vaši komentari

Banner