PET TRENING KORAKA DO: Manje stresa, više energije i dobrog sna

Trening će vam pomoći da izgradite mišiće, poboljšate kardiovaskularno zdravlje i neizbježno će uticati na cjelokupnu tjelesnu građu, ali vježbanje je jednako dobro za vaš mozak kao i za ostatak tijela.

2047
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Redovan trening ima značajne psihološke koristi i presudan je za potporu vašem ukupnom blagostanju.

Evo pet načina na koje trčanje pomaže u poboljšanju mentalnog zdravlja:

Trening za smanjenje stresa

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Stres je reakcija tijela na prijeteću situaciju, objašnjava dr Erica Jackson u svom članku „Uloga vježbanja u upravljanju stresom“. Vremenom vaše tijelo uči kako da se izbori sa stresom u određenim situacijama i na različite načine. Ako ste se navikli na ne baš zdrave mehanizme za suočavanje, poput gubitka sna, konzumiranja previše šećera itd., trening vam može pomoći da promijenite način kako vaše tijelo reaguje na stres.

Dalje objašnjava da „istraživanje ljudi i životinja pokazuje da fizička aktivnost poboljšava način na koji se tijelo nosi sa stresom zbog promjena u odgovorima hormona i da vježbanje utiče na neurotransmitere u mozgu kao što su dopamin i serotonin koji utiču na raspoloženje i ponašanje“. Jednostavno rečeno, kako vaše tijelo nauči da se nosi sa stresom koji trpi dok trenira, to može ponovo da primijeni na buduće stresne situacije.

Koliko treba da trenirate da biste smanjili stres?

Jackson preporučuje „150 minuta aerobnih vježbi umjerenog intenziteta nedeljno ili 75 minuta aerobnih vježbi jačeg intenziteta nedeljno“. Ovo se može prilagoditi vašim potrebama. Ona nastavlja izjavom da „razbijanje treninga na dvije sesije od 10 do 15 minuta, jednu prije posla i jednu u doba oko ručka kada je to moguće, može pomoći u borbi protiv stresa tokom cijelog dana“.

Trening za smanjenje depresije

Depresija i anksioznost su vjerovatno najpoznatiji oblici mentalnih bolesti. Za one koji ne znaju šta je depresija zapravo, vjerovatno je lakše započeti sa onim što nije. To nije samo jednostavan slučaj „osjećaja tuge“ već iscrpljujuća bolest koja može imati značajne posljedice na živote onih na koje utiče.

Nauka nam govori da postoje četiri hemikalije koje mogu uticati na vašu sreću – serotonin, endorfini, dopamin i oksitocin. Svaka neravnoteža može imati dramatične rezultate. Dakle, da biste se pozabavili izazovima mentalnog zdravlja poput depresije i anksioznosti, morate raditi na rješavanju ove neravnoteže. Ona se može ispraviti farmaceutskim proizvodima, ali i trening može pomoći u oslobađanju endorfina. Ovo je hemijska promjena u vašem mozgu, koja će vam povećati osjećaj blagostanja, a može se pokrenuti sa samo 15 minuta treninga.

Da biste održali zdravu ravnotežu, moraćete da pronađete nešto što vam odgovara, bilo da trčite, hodate ili vozite bicikl.

Upozorenje

Depresija je ozbiljna bolest. Vježbanje ili promjena načina ishrane ne mogu zamijeniti profesionalni medicinski tretman. Posjetite svog ljekara ako primjetite da imate tipične simptome depresije.

Trening za bolji san

Trening je jedan od najprirodnijih lijekova za loš san. Doktorica Charlene Gamaldo, medicinska direktorka Centra za san Johns Hopkins u Opštoj bolnici okruga Hovard, kaže: „Imamo čvrste dokaze da vam vježbanje zapravo pomaže da brže zaspite i poboljšava kvalitet spavanja.“

Njihove studije pokazuju da vježbanje pomaže u poboljšanju vašeg sporotalasnog spavanja ili sna koji pomaže mozgu da se oporavi i izgradi uspomene iz dnevnih aktivnosti.

Ne morate se probuditi u cik zore da bi trenirali. Ako vam je ugodnije da vježbate popodne, to je sasvim u redu. Samo obratite pažnju na ritam svog tijela i dajte sebi dovoljno vremena da se opustite prije nego što odete na spavanje.

Trening za podmlađivanje uma

Kako starimo, naše tijelo i um se mijenjaju i počinju da propadaju. Međutim, postoji mnogo stvari koje možemo učiniti da bismo zaštitili kognitivne funkcije i održali mozak zdravim do duboke starosti. Pored zdrave ishrane, dobrih navika spavanja i izbjegavanja supstanci poput duvana i alkohola, trening igra primarnu ulogu u održavanju našeg mozga mladim.

Trening za bolju energiju

Kada ste umorni na kraju dugog dana, trening može izgledati kao nepremostiv izazov. Međutim, može vam pomoći da povećate ukupni nivo energije. Vremenom ćete biti manje iscrpljeni i energičniji tokom cijelog dana.

Studija koju je sprovelo Odeljenje za kineziologiju Univerziteta u Džordžiji, otkrila je da su mladi koji su prijavili simptome umora imali veći nivo energije i smanjene simptome umora nakon samo šest nedelja redovnog vježbanja.

Hrana i mentalno zdravlje

Trening sigurno može pomoći u poboljšanju ili održavanju mentalnog zdravlja, ali da li možete još nešto učiniti? Nedavna istraživanja sugerišu da zdrava ishrana može imati značajan uticaj na vaše mentalno blagostanje.

„Postoje snažni epidemiološki dokazi da je loša ishrana povezana sa depresijom. Dokazano je i obrnuto, da je zdrava ishrana bogata voćem, povrćem, ribom i nemasnim mesom povezana sa smanjenim rizikom od depresije.“

Naravno, ishrana je ključna za dobre rezultate u odabranom sportu, tako da je korist dvostruka. Uravnoteženom ishranom ne samo da promovišete zdraviji um, već sebi dajete gorivo za nastavak terapijskih sportskih sesija.

Da sumiramo…

Postoji čitav niz faktora koji utiču na opšte mentalno blagostanje, ali trening je jasno povezan sa nizom faktora koji utiču na psihološko zdravlje. Samo 30 aktivnih minuta dnevno (čak i podijeljeno na dvije sesije od po 15 minuta) je odličan način da započnete sa uživanjem mentalnih blagodati fitnesa.

(Izvor: runtastic.com)

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakADI ŠALJIĆ: Na trčanje me poslao trener košarke
Sljedeći članakMATEA PARLOV KOŠTRO: Moj put do Tokija
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.