Tri jednostavna načina za analizu trkačke tehnike

Svjesnost o svome tijelu je prvi korak ka kvalitetnoj trkačkoj tehnici bez mnogo dodatnog napora.

1564
Banner

Pripremio: Đani Kosović

Trkačku tehniku u pravilu nije previše komplikovano unaprijediti, jednom kada ste svjesni činjenice i definisali ste šta konkretno treba doraditi.

Svako ko je imao prilike gledati neku utrku legendarnog Eliuda Kipchogea zna kako izgleda predivna i perfektna trkačka tehnika. Naravno, puno teže je otkriti i shvatiti gdje leže nedostaci u vlastitoj tehnici te kako istu unaprijediti. U nastavku su tri jednostavna primjera uz pomoć kojih možete dobiti bolji uvid u vlastiti stil trčanja te na koji način i šta možete učiniti da biste isto popravili.

Trčite brzo na atletskoj stazi

U svojoj knjizi „Run Fast“, maratonac i trener trčanja Hal Higdon predlaže da pokušate, na atletskoj stazi – 400 metarskoj standardnoj, ovaj jednostavan koncept kako biste dobili pobliže shvatanje o vlastitoj trkačkoj tehnici.

Krenite sa početka pravca i ubrzavajte postepeno. Kako se približavate ciljnom dijelu pravca tako dosegnite neku maksimalnu brzinu. Dok postepeno ubrzavate, pratite šta se događa sa vašom tehnikom, pokušajte utvrditi u kom trenutku postajete manje efikasni i gdje vaša tehnika počinje da se udaljava od neke idealne. Pratite podizanje koljena, dužinu koraka, postavku tijela, rad ruku, nagetost glave i sl.

Trčite bosonogi po pijesku ili travi

Otiđite do plaže ili neke sigurne travnate površine i pronađite prikladno mjesto za trčanje. Dužina trka treba da bude takva da možete stotinjak metara istrčati u nekom normalnom tempu, ne pretjerano brzo, ali i ne pretjerano sporo.

Prilikom trčanja, posebnu pažnju obratite na mjesto dodirne tačke vašeg stopala. Obzirom na podlogu, ostaće jasni tragovi stopala te otkrijte kojim dijelom stopala u prirodnom okruženju (znači bez obuće, tj tenisica) dodirujete tlo. Naravno, bez obzira na činjenicu da li ima potrebe da nešto mijenjate u svom načinu trčanja ili ne, dobro je znati na koji način stopalom dodirujete tlo i odražavate se od istog. Ovo je i jednostavan metod da provjerite, ako niste sigurni da li dodirujete tlo prvo petom ili prstima, ili sredinom stopala (engl. striking type).

Trčite ravno na cesti

Odaberite dio ravne ceste ili trotoara gdje ste u mogućnosti pratiti ravnu horizontalnu liniju za regulaciju saobraćaja (trake) ili neku sličnu ravnu liniju, granicu između dvije trake, prelaz sa ceste na parking dio i sl. (vodite računa o sigurnosti prije svega obzirom da obično ulazite u zonu aktivnog cestovnog saobraćaja u ovom slučaju!).

Fokusirajte svoj trk na ovu liniju i zamislite se da ste ona mašina što istu tu liniju izvlači ili recimo da ste na nekoj uskoj ravnoj tračnici po kojoj se morate kretati. Provjerite možete li bez problema trčati po toj liniji bez naginjanja i problema u držanju ravnog balansa tijela dok trčite. Dalje provjerite, da li, dok trčite tako pravo, vaše oči također prate taj pravac kojim se krećete? Zapazite i kako vam se ruke miču tokom takvog jednog trka. Također, provjerite da li se i vaše noge miču ravno naprijed jedna ispred druge, te da li se i ravno nazad zabacuju tokom trčanja.

Zaključak

Trkačka tehnika je dosta individualna stvar i nema puno pojedinaca identičnu tehniku, tj. svako ima neki svoj mikrostil trčanja, te gotovo svi trkači slijede iste principe trčanja. Svijest i samospoznaja o vlastitom tijelu i njegovom ponašanju prilikom trčanja je prvi korak u trkačevom napredovanju i popravljanju trkačke tehnike. Svaki izazov ili neobična pojava koju uočite kroz ove tri jednostavne vježbe moguće je zatim, najbolje sa nekim trenerom trčanja, popraviti i unaprijediti.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner