NAKON TRAVNIK 5K: Nerazumijevanje selekcije i nedostatak pobjedničkog stava u sportu

Nakon proteklog vikenda gdje su Kenijci iz mađarskog kluba ponovno trijumfirali, ponovno su se pojavili komentari koji izazivaju raspravu o poštenju prema domaćim profesionalcima.

2118
Foto: Travnik NOĆNA UTRKA Facebook
Banner
Banner
Banner

Piše: Jasmin Harbinja

Iz ovoga možemo izvući dva ključna zaključka.

Prva ključna stvar je nedostatak razumijevanja kako selekcija u sportu funkcioniše, dok je druga povezana s mentalnim stavom sportista.

Selekcija

Selekcija u svijetu sporta predstavlja jedan od najvažnijih aspekata i najsigurniji način za razvoj vrhunskih profesionalaca. Kada imate veći broj mladih sportista koji treniraju

Jasmin Harbinja je trener sa certifikatom „World of triatlon coach“ i predsjednik udruženja „Trčanje i to“. Za dodatna pitanja ili trening vodstvo mu se možete obratiti preko Facebook Pagea.

zajedno ili se natječu tokom svog rasta i razvoja, vjerojatno ćete dobiti nekoliko talentiranih sportista u seniorskoj konkurenciji. Važno je napomenuti da talent nije uvijek presudan faktor za postizanje uspjeha, jer postoje različiti faktori koji utječu na razvoj sportista. Također, u seniorskom uzrastu, ključ za napredak profesionalnog trkača je izlaganje jakoj konkurenciji – natjecanje s boljim trkačima od sebe. Ako se isključivo natječete na istoj ili čak nižoj razini od svoje vlastite, to nije okruženje koje potiče napredak. Odličan primjer takvog pristupa je Uroš Gutić, koji hrabro prihvaća izazove natjecanja s boljim trkačima od sebe i, kao rezultat toga, ostvaruje značajan napredak, slično kao što je to bio slučaj s Osmanom Junuzovićem. Nažalost, zbog prerane smrti Osmana nismo u mogućnosti svjedočiti njihovim duelima. Uroš također ostvaruje odlične rezultate na mitinzima, što ukazuje na potencijalnu sjajnu karijeru pred njim. Pored Uroša, postoje i drugi talentirani mladi trkači, ali isto tako primjećujemo da neki profesionalci kalkulišu i biraju trke na kojima imaju veće šanse za pobjedu, a u konačnici to se i vidi na njihovim rezultatima i stagniranju.

S porastom broja trka u BiH, povećava se i konkurencija među organizatorima. Kako bi privukli više trkača, organizatori često povećavaju nagradni fond, što čini njihove trke privlačnijima za trkače izvan Bosne i Hercegovine. Naravno, Savez bi trebao odigrati ključnu ulogu kako bi osigurao jednake uslove za sve trkače, posebno kroz strožu kontrolu testiranja na doping.

Također, razumijemo da se neki komentari temelje na zabrinutosti za financiranje profesionalnih sportista putem nagradnih fondova. To je pitanje koje treba rješavati kroz institucije i strukturalne promjene, a ne forsiranjem organizatora da favoriziraju domaće trkače. Postoje različiti modeli za podršku vrhunskom sportu, uključujući financiranje iz državnih izvora, suradnju s vojskom ili druge moguće opcije. Ovdje se radi o potrebi za reformama u zakonodavstvu o sportu i stvaranju povoljnijeg okruženja za sponzorstva, uključujući porezne olakšice za poslovne subjekte.

Psihološki aspekt

Psihološki aspekt traženja da organizatori favoriziraju domaće trkače nije pokazatelj pobjedničkog mindeseta i to se da primijetiti kroz cijeli naš sport da fali tog nekog sportskog “mangupluk” koji bi se bez imalo straha uhvatio u koštac sa boljima od sebe. Naravno da imamo izuzetke u ovom i ti izuzeci su napravili i iskorak.

U zaključku, razumijevanje selekcije u sportu i stvaranje poticajnog okruženja za profesionalne sportiste zahtijeva suradnju svih sudionika, uključujući saveze, organizatore i institucije. Mentalna snaga sportaša također igra ključnu ulogu u njihovom uspjehu, a usmjeravanje na dugoročne ciljeve i sistemski rad su temelj za postizanje vrhunskih rezultata.

Vaši komentari

Banner