Srđan Samardžić: Pao sam kao pokošen na 39. kilometru

Iza nas je odličan vikend za bosanskohercegovačke rekreativne trkače kojih je na jednu inostranu trku (Zagreb maraton) putovalo najviše dosad (113 polumaratonaca finišera i 21 maratonac), ali potpuno drugačiji za naše elitne trkače u muškoj konkurenciji.

1099
Foto: banjalukamarathon.com

Piše: Ersan Bijedić

Alija Imamović je u Zagrebu imao nezgodu na 25. kilometru izgubivši svijest nakon čega je trka za njega završena (srećom on je sad dobro), a samo nešto bolje je prošao Srđan Samardžić u Sofiji zbog kojeg je, međutim, također morala intervenirati hitna pomoć.

Držao treće mjesto

On je tamo nastupao na Balkanskom prvenstvu (vrijeme: 2:48:53; 15. mjesto ukupno; 5. na Balkanskom prvenstvu) i dugo držao treće mjesto koje mu je trebalo osigurati medalju.

– Imao sam peh u Sofiji da me je uhvatio grč na 33. kilometru, a što me je primoralo da skroz usporim i izgubim borbu za balkansku medalju, priča za trcanje.net naš najbolji maratonac.

– Trka je bila prilično spora, prošli smo polu za 1:15 i ja sam se ekstra osjećao. Na 33. kilometru sam bio treći i odjednom me je grč počeo hvatati u zadnjoj desnoj loži. Morao sam usporiti sa nadom da će me popustiti, ali na 39. kilometru me je uhvatio još jače i bukvalno sam pao kao pokošen. Tu je srećom bila hitna, ukazali su mi pomoć, izmasirali me i grč me je popustio. Da ne bih odustao istrčao sam trku do kraja lagano.

Samardžićeva očekivanja su bila puno veća, njegov potencijal i rezultati s kraćih dionica ukazuju da bi trebao trčati ispod 2:25. Automatski je i žal veća…

– Jako sam razočaran jer sam spreman za puno bolji rezultat, ali takav je sport, ne može uvijek biti onako kako si zamislio. To mi je prvi istrčani maraton. Ipak za maraton treba puno iskustva koje ja tek treba da steknem, zaključio je.

Slijedi Balkansko prvenstvo u polumaratonu

Već krajem mjeseca slijedi novi izazov.

– Naredni cilj je Balkansko prvenstvo u polumaratonu u Podgorici 30. oktobra gdje ću se također boriti za medalju, govori Samardžić koji planira napasti i normu (2:19:00) za Svjetsko atletsko prvenstvo u Londonu sljedeće godine.

– Naravno da ću probati to napasti u toku sljedeće godine, ali za to moram imati polumaraton 1:06. Ove godine imam 1:07. Ako uspijem doći do 1:06 na polumaratonu, sigurno ću vrijediti i na maratonu za ispod 2:19, zaključio je Srđan Samardžić čiji je krajnji cilj Olimpijada u Tokiju 2020. godine.

Tamo bi bio prvi bh. maratonac u muškoj konkurenciji poslije 20 godina jer je posljednji od bh. trkača na olimpijskom maratonu nastupio Đuro Kodžo u Sidneyu (Australija) 2000. godine (bio je 78. od 81 trkača sa vremenom od 2:39:14).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaši komentari

Banner