31. SPAR Budapest Marathon: Grad i staza zbog kakvih se i putuje na utrke

Ne sjećam se u kojem točno trenutku sam odlučila da idem na maraton u Budimpeštu. Bila sam odlučna u tome da ću ove godine pauzirati jer sam prošle godine bila na ljubljanskom maratonu, par godina prije toga na zagrebačkom i jer sam već nekoliko godina svako ljeto i zimu u nekim pripremama i programima.

1310

Piše: Valentina Đureković
FB: Val’s Running Universe
BLOG: valtrci.com
YouTube: Val’s Running Universe

Htjela sam stanku, odmor, dugo i bezbrižno ljeto bez dužina. No, odlučila sam i uredno počela s pripremama u srpnju. Možda i zbog sestrične (aha, dvije maratonke u obitelji) koja je skoro godinu dana unaprijed znala da ide tamo. Svi ti razgovori i dopisivanja su vjerojatno ostavili traga.

U Budimpeštu smo iz Zagreba krenuli (dečko, sestrična i ja) u subotu u 7 sati ujutro. Par dana ranije smo vlak odlučili zamijeniti autobusom pa smo već u 12 sati bili u Budimpešti (vlak stiže u kasnijim poslijepodnevnim satima). Sve točke koje su nam bile važne se nalaze u Pešti: hostel, međunarodna autobusna stanica, Expo te start i cilj maratona. Nakon odlaska u hostel u centru grada te nakon ostavljanja prtljage i kratkog osvježenja, uputili smo se metroom po startne brojeve na Expo pokraj impresivnog Trga heroja. Metro je brz i pouzdan, a što je najvažnije za nas turiste, jednostavan za korištenje.

Budimpešta nas je ostavila bez daha

Podizanje startnih paketa je prošlo bez poteškoća i dugih čekanja u redovima pa smo svratili u obližnji šator na Pasta Party. Nakon ugodnog druženja i šetnje kroz ogromni Expo sa hrpom štandova, odlazimo u mali obilazak grada. Budimpešta nas je ostavila bez daha i jako sam se veselila što ću trčati jednom od najljepših staza u Europi te što ću tako doživjeti sve čari tog velikog grada.

Iduće jutro ustajemo svježi i odmorni u 6 sati tako da sve stignemo do polaska na startnu liniju: doručak, kava, oblačenje ritualne opreme i naravno, toalet. Nitko ne želi gubiti bitku s vremenom, nuždom broj 2 i ToiToi kabinama neposredno prije starta. Oko 8 sati izlazimo iz hostela i ulazimo u metro prepun trkača. Fantastičan prizor: rijeka neonskih ljudi u tenisicama koja priča sve jezike ovoga svijeta. Milina za oči i uši; uživala sam u toj vožnji.

Prije starta se rastajem sa svojom ekipom jer svatko ide na svoju stranu. Odlazim do zone 15 minuta prije starta, malo fotkam i snimam, zagrijavam se i pronalazim svoje mjesto pod suncem. U 9:30 krećemo, brana je srušena i snažna rijeka upornih duša započinje svoj prodor ulicama Budimpešte.

Staza vodi kroz sve važnije građevine i spomenike

Staza je doista predivna, a Budimpešta je ogromna: sve građevine su velike, ulice su široke, sve je vrlo prostrano. Na svakom koraku se vidi povijest te činjenica da je to nekoć bila zemlja osvajača i vladara. Staza je napravljena tako da trkači obilaze sve važnije građevine i spomenike u Budimpešti, a velik dio maratona se trči uz rijeku Dunav što daje posebnu draž cijelom iskustvu. Trčali smo pokraj: Hősök tere (engl. Heroes Square; Trg heroja, najveći trg u Budimpešti), Terror Háza (engl. House of Terror; Muzej terora posvećen žrtvama komunističkog i nacističkog režima), Széchenyi Lánchíd (engl. Chain Bridge; most koji spaja Budim i Peštu), Országház Parlament (engl. Parliament; treći po veličini u svijetu, a drugi u Europi), Halászbástya (engl. Fisherman’s Bastion; tvrđava u Budimu sa sedam tornjeva koji predstavljaju sedam mađarskih plemena, u srednjem vijeku su se o njoj brinuli ribari – otud ime, mjesto s najljepšim pogledom u Budimpešti), Szabadság Szobor (engl. Statue of Liberty or Freedom Statue; spomenik u Budimu za sve one koji su dali svoj život za mađarsku neovisnost i slobodu).

Uz sve navedeno, impresionirali su me: Andrássy út (engl. Andrássy Avenue; Andraševa avenija, uz Trg heroja, obalu Dunava, Budimski dvorac i Milenijsku podzemnu željeznicu (najstarija u Europi) spada pod UNESCO-vu svjetsku baštinu), Budavári Palota (engl. Buda Castle / Royal Palace / Royal Castle; Budimski dvorac, dvorski kompleks mađarskih kraljeva), Gellért-hegy (engl. Gellért Hill; brdo Gellert u Budimu), Sziklatemplom / Szent Iván-barlang (engl. Cave Church / Saint Ivan’s Cave; crkva u pećini u sklopu Gellert brda) teCitadella (engl. Citadel; citadela/tvrđava na vrhu Gellert brda), Mátyás-templom (engl. Matthias Church; Crkva Sv. Matijaša).

Trkači putuju i trče svuda po svijetu zbog takvih ruta. Nadam se da ćemo i mi dobiti što više takvih staza koje će približiti naše krajeve, prirodne ljepote i znamenitosti sportskim turistima iz cijeloga svijeta.

Cijene su slične našima

Nakon ulaska u cilj i nakon primitka medalje sastajem se s dečkom i neko vrijeme uživamo u parku s ostalim trkačima. Bio mi je jako velika podrška: pronašao me na nekoliko mjesta uz stazu i bodrio me. Divan je osjećaj vidjeti poznato lice koje navija baš za tebe u toj masi ljudi. To je novi nalet energije, elana i vjetar u leđa. Sestrična je također uspješno završila svoj maraton za 4:08 i tako popravila svoj stari rezultat. Nakon cilja odlazi za Hrvatsku, a mi ostajemo još jednu noć sami u Budimpešti.

Uz navedene znamenitosti, svakako treba pogledati: Dohány Zsinagóga (engl. Dohány Synagogue; Dohány sinagoga, najveća sinagoga u Europi, a druga po veličini u svijetu), Szent István Bazilika (engl. St. Stephen’s Basilica; Bazilika sv. Stefana/Stjepana, nazvana po prvom mađarskom kralju Stjepanu I., u crkvi je kao relikvija izložena njegova desna ruka), Keleti pályaudvar (engl. Budapest Keleti railway station; Željeznička postaja Keleti). Hrana i piva su odlični, a cijene su slične našima tako da svatko može pronaći nešto za svoj gušt. Svaka građevina u Budimpešti priča svoju priču i zaista ima mnogo toga za vidjeti. Uspjeli smo obići puno toga i poprilično smo zadovoljni, no voljeli bi da smo mogli ostati barem još jedan dan duže. Budimpešta nas je istinski očarala!

Obitelj, dečko i prijatelji su mi poklonili najbolji poklon ikad: 31st SPAR Budapest Marathon i ovim putem se svima još jednom zahvaljujem! Trčanje uz takve ljepote me osupnulo, dotaknulo, urezalo mi se duboko u pamćenje. Čovjek osjeti duboku zahvalnost na svemu u životu, obuzme ga skromnost, smirenost, sreća i ljubav. Zato volim trčanje. Zbog toga mu se vraćam iz dana u dan i zbog toga ću mu se uvijek vraćati. Ipak, iduće godine pauziram. Ozbiljno.

 

Vaši komentari

Banner