Gdje trčati polumaraton u BiH?

Polumaraton je u svijetu najpopularnija rekreativno - trkačka dionica, potvrdilo se to i u našoj skromnoj zajednici jer je ovo distanca kojoj sportisti amateri najčešće pristupaju i drže maksimumom testa kakav žele oprobati.

1188

Piše: Ersan Bijedić

Sve šira bosanskohercegovačka trkačka zajednica međutim nema zasad tako puno domaćih opcija na dionici od 21,1km, čak i u poređenju sa bližom regijom, ali je u isto vrijeme na tom planu ipak evidentan progres.

Možda je ponuda još uvijek skromna, ali je domaća i zaslužuje prednost. A u ovom tekstu smo nastojali rezimirati ono što nude naši organizatori.

Skroman broj, ali ujedno i nikad veći

To su dva polumaratona (Sarajevo i Banja Luka) sa AIMS (Asocijacija internacionalnih maratona i trka na duge staze) certifikatom za svoju stazu. Znatno se izdvajaju po broju trkača koje privlače, a što je sasvim razumljivo zbog same turističke ponude, potom su tu Šujički polumaraton kao najstariji u BiH, te Maraton “Stazama Branka Ćopića” i Polumaraton “Etno selo Stanišići” sa svojim posebnostima.
Nažalost Zenički polumaraton nije uspio održati tradiciju i poslije tri izdanja ove godine nije održan, dok je Cazinski sveden samo na trku iz 2013. godine, jednako kao i 1. BTR rođendanski polumaraton u Bijeljini (održan 1. januara 2016.). Ove godine je upriličen i 1. Polumaraton u Kozarskoj Dubici za koji se nadamo da će tek ostvariti kontinuitet.
Činjenica da je i većina postojećih trka ove godine upisala svoje drugo do četvrto izdanje ukazuje da je dugoprugaško trčanje kao sport ipak u ekspanziji, tome u prilog govore i nove trke na kraćim dugoprugašim dionicama (Travnik, Odžak, najavljene nove trke u Sarajevu na proljeće…), a buđenje drugih sredina bi uskoro mogao nadopuniti i Mostar s prvim hercegovačkim polumaratonom.
Kako će se sve odvijati tek ćemo vidjeti, ali je sasvim sigurno da je kod nas još puno prostora za napredak brojnosti prvenstveno trkača, a onda i trka.

Sarajevski polumaraton

11Kad je Udruženje Marathon 2006. godine pokrenulo Sarajevski polumaraton na startu prve trke su se našla 62 učesnika. Prije mjesec i pol, na svom jubilarnom 10. izdanju, Sarajevski polumaraton je imao za bh. prilike rekordnih 1037 finišera (uz popratne trke kompletna manifestacija je imala oko 2000 sportista). “Trčanje je alat za neke mnogo važnije i dublje pozitivne društvene promjene koje će započeti na individualnom nivou”, kaže direktor NGO Marathon, Erol Mujanović. Za trkače u BiH Sarajevski polumaraton je danas jednostavno dionica koja se mora proći, osnova i početak svakog dugoprugaša. Osim toga evidentno je da termin njegovog održavanja nalazi posebno mjesto i u trkačkim kalendarima sportista regije.

STAZA
Staza vodi kroz jezgro glavnog grada naše zemlje pored njegovih najljepših građevina i simbola, a iskustvo upotpunjuje trčanje na Olimpijskom stadionu Koševo. Sve u skladu sa sloganom “Half Marathon – Full Experience” koji najbolje oslikava ukupnu atmosferu kompletnog projekta sa stalnim rastom.

PRIJAVA
Ova trka se u pravilu održava sredinom septembra, a sve informacije ćete pronaći na njenoj web stranici.

Banjalučki polumaraton

2Već prvo izdanje Banjalučkog polumaratona (održan 2015. godine) je bilo događaj godine u Banja Luci, postavilo ga uz bok Sarajevskom polumaratonu pa uz njega ove dvije trke predstavljaju one reprezentativne u BiH – na koje će i u budućnosti dolaziti veliki broj trkača iz regije. Banja Luka i trkački rekreativni klub TRK su odlično iskoristili procvat ovog sporta kroz posljednje vrijeme u regiji i odmah organizovali vrlo masovne događaje. Potvrda je stigla i ove godine kad je Banjalučki polumaraton skupio 1007 finišera, a na svim popratnim trkama ukupno oko 5000 učesnika iz više od 40 zemalja svijeta. Svi oni su nastupili pod motom: “Ne traži izgovor, počni trčati”.

STAZA
Kroz Banja Luku se na dionici 21,1km trče dva kruga, a staza dugoprugaše dodatno privlači jer je ravna i kad se poklope povoljni vremenski uslovi nudi šansu za popraviti lični rekord.

PRIJAVA
Banjalučki polumaraton se održava u maju, a organizatori obećavaju da će sljedeće, 3. izdanje (raspoređeno za 14. maj 2017.), biti najbolje dosad. Sve što vas zanima možete saznati na službenoj stranici trke.

Šujički polumaraton

sujica“U početku je bilo i smiješnih situacija u tako maloj, seoskoj sredini, čak sam bio i predmet blagih pošalica. Pitali su me kako ću finansirati dolazak trkača, pa se čudili kad sam im kazao da će oni platiti da trče”, rekao nam je o počecima glavni organizator Šujičkog polumaratona Boro Stipić, porijeklom iz ovog kraja, a inače bivši predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza i jedan od članova Organizacionog odbora Zagrebačkog maratona. Prvo izdanje trke je imalo 22 učesnika, posljednjih nekoliko redovno ima oko 200 trkača. Šujički polumaraton je ove godine imao svoje deseto izdanje, najstariji je u BiH i odiše posebnom gostoljubivošću domaćina. Čitava Šujica živi za ovu trku na polumaratonski dan.

STAZA
Start trke je u Kupresu na 1.200 metara nadmorske visine i trči se ravno do cilja u Šujici koja je na 950 metara. “Toliki pad odgovara IAAF (Međunarodna atletska federacija) kriterijima, a efekti atmosferskog pritiska se na toj visini ne mogu osjetiti”, kaže Stipić.

PRIJAVA
Trka je limitirana na 250 trkača, održava se redovno između 5. i 10. u augustu mjesecu, a sve informacije možete dobiti preko facebook stranice “Šujički polumaraton”.

Maraton “Stazama Branka Ćopića”

copic1Prva pomisao kad govorimo o trci “Stazama Branka Ćopića” u Bosanskom Novom (Novom Gradu) je da se radi o jedinom bh. maratonu po čemu je ovaj događaj jedinstven. U sklopu njega postoji i opcija trčanja polumaratona. Ova manifestacija je posvećena Branku Ćopiću, dobro nam poznatom književniku rođenom u Hašanima (općina Bosanska Krupa/Krupa na Uni). Trka nosi oznaku kvaliteta sa jednom zvjezdicom koju je organizatorima dodijelila Europska Atletska Federacija (EAA).

STAZA
Start maratonske trke je u Hašanima, dok polumaratonska dionica ima start na poziciji Vejnovića Kruške, a cilj obje dionice je u Bosanskom Novom/Novom Gradu.

PRIJAVA
Trku koja je ove godine na svom 4. izdanju okupila nešto više od 200 učesnika organizuje lokalni AK Sloboda, obično u terminu krajem maja, a sve informacije o njoj možete dobiti na klupskoj web stranici.

Polumaraton “Etno selo Stanišići”

etno-selo1Bijeljina ima svoju tradiciju u atletskom sportu pa je prvi polumaraton u semberskom gradu održan još 23. septembra 1982. godine na relaciji stari Granični prelaz Rača – Bijeljina. Prije dvije godine bijeljinski ARK Akademac je vratio Bijeljini trku pokrenuvši polumaraton „Etno selo Stanišići“ gdje je na premijeri učestvovalo oko 400 trkača na polumaratonu, trci zadovoljstva (6km) i trci učenika osnovnih škola. “Volio bih da ovaj polumaraton postane tradicija, da poslije mene ostane novim generacijama i ovom gradu”, rekao je osnivač i predsjednik Akademca, Živorad Sekulić.

STAZA
Staza je ravna, a start i cilj su u prelijepom kompleksu “Etno sela Stanišići” odakle se trči u centar Bijeljine i nazad.

PRIJAVA
Trka je dosad ubilježila dva izdanja, 6. septembra 2015. i 11. septembra 2016. Učesnici su se dosad prijavljivali na web stranici Etno sela Stanišići, a informacije možete dobiti i na facebook stranici ARK Akademac Bijeljina.

Vaši komentari

Banner