Šest pravila za trčanje bez povreda

Različiti su razlozi zašto svako od nas trči, ali je jedan cilj svim trkačima zajednički: ostati nepovrijeđen nakon brojnih utrka i treninga.

8438

Piše: Dražen Filipović

Na sreću postoje određena pravila koja nam mogu osigurati dugovječno trčanje bez ozbiljnih povreda.

Izgradite jak kinetički lanac

Samo trčanje je odlično, ali ako samo trčite to može stvoriti mišićnu neravnotežu ili pospješiti postojeću. Recimo, ranije oslabljeni bok može stvarati dodatni pritisak na vaše koljeno što na kraju može dovesti do povrede. Kada trčite ili radite bilo kakvo kretanje istovremeno su aktivni brojni mišići, kosti i zglobovi kako bi postigli fluidnost pokreta. Vaša stopala, noge, bokovi, donji dio leđa, vaša jezgra, ruke i ramena su dio kinetičkog lanca. Ukoliko je bilo koja karika u ovom nizu oslabljena ugrožen je cijeli kinetički lanac. Zbog toga su vježbe snage jako bitan element kod svakog trkača.

Vježbe snage određene mišićne grupe nisu vrijedne utrošenog vremena

Za trkače nisu važne vježbe koje su usko usmjerene na određenu mišićnu grupu poput dizanja utega u teretani. Potrebno je osnažiti one grupe mišića koje su sastavni dio kinetičkog lanca. To se naziva funkcionalni trening snage. Te vježbe se oslanjaju na težinu vašeg tijela (kalistenika), a ne na dodatnu opremu poput tegova.

Pojedinačne vježbe nogu su prioritet

Pojedinačno vježbanje svake noge omogućuje bolju stabilnost trkača i daje mu veću snagu i kontrolu pokreta što se odražava i na samu ekonomiju trčanja.

Jaka zadnjica

Dobri stari gluteus maximus je veliki prijatelj svakog trkača. Kao najveći mišić brine se za stabilnost pri trčanju i traži redovitu vježbu.

Kontrolišite bol svojom snagom

Jaki mišići mogu ublažiti bol koja se prenosi sa vaših zglobova tokom trčanja i ne samo to, nego ih čine više stabilnijim i manje sklonim povredama.

Spavanje kao najvažnija aktivnost dana

Dug i kvalitetan san je prijatelj svakog trkača jer ne samo da odmara i regenerira vaše mišiće nego pomaže boljem raspoloženju, pamćenju, regulaciji krvotoka, težine i jača imunološki sistem. Vježbajte najmanje 3 sata prije odlaska na spavanje.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakMAPA Unusual marathon
Sljedeći članakMAPE Jahorina ultra trail
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.