Poštujete li Zakon o sigurnosti prometa dok trčite? Od jučer na snazi rigorozne kazne

Pred kraj 2016. godine najavljene su izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini. Te izmjene i dopune su službeno stupile na snagu 15. februara i bitno se tiču svih trkača rekreativaca koji su za vrijeme treninga učesnici u saobraćaju ili barem dio treninga. Pogotovo ako živite u gradu.

935

Pripremio: Nicolae Golea

Gotovo da većina nas već započne svoj trening kao učesnik u saobraćaju dok dotrčimo do nekog mjesta gdje nema prometa. Poštujete li uvijek semafore, pješačke prijelaze?

Onaj dio propisa koji nas u ovom slučaju posebno zanima kao trkače rekreativce jest dio o pješacima kao učesnicima u prometu. Nema nekih posebnih novih izmjena, i do sada smo trebali poštivati semafore, prelaziti ulicu samo na pješačkom prijelazu. Ono što je novost jesu veće novčane kazne, a još važnije, kako su najavili iz MUP-a, redovne kontrole i primjena zakona.

Dosta rekreativaca dok trči sluša muziku pomoću slušalica u oba uha. Od sada to ne smijete činiti kao učesnici u saobraćaju. Sva pažnja vaših osjetila mora biti usmjerena na dešavanja oko vas da biste mogli ispravno reagirati. Na pješačkom prijelazu ne smijete koristiti mobilni telefon, niti bilo kakav digitalni uređaj.

Novčane kazne za korištenje mobilnog telefona i nošenje slušalica na oba uha:

  • Biciklist i ostali vozači vozila na dva točka – 40 KM
  • Pješak – 40 KM

Veliki broj trkača vozi i bicikl kao dodatni trening ili kao triatlonci. Noću ne smijete voziti bicikl bez svjetlosnog prsluka, ne smijete ispuštati upravljač iz ruku kao ni skloniti noge s pedala. Iako je bila najavljena dopuna Zakona za bicikliste o obaveznom nošenju zaštitne kacige, to je ipak izostavljeno.

Dodajmo ovome i da ste dužni imati uz sebe identifikacioni dokument ukoliko zbog nekih razloga policajac to od vas zatraži.

Vaši komentari

Banner