Da li ste pretrenirani?

Pretreniranost je izazvana kombinacijom raznih faktora i ne nastaje samo od previše trčanja. Trening, odmor i oporavak su osnovni dijelovi ove slagalice.

4860
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Ukoliko iscrpljujete tijelo na treninzima do krajnjih granica, potreban vam je odgovarajući odmor.

Uobičajeno pogrešno mišljenje je da ako se tokom oporavka odmarate, to smanjuje vašu kondiciju.

Ukoliko ste pretrenirani, naučite da spustite loptu, inače nećete napredovati.

Da li trčite previše?

Da biste se oporavili od stalnih treninga tijelu treba vremena da se smiri, odmori, kao i san od najmanje 8 sati. Ukoliko radite puno radno vrijeme, redovno trčite dužine, pokušavate da u to sve ugurate i društveni život i odmor, nije nemoguće da vam tijelo dođe do tačke gdje će reći: sad je dosta.

Ako počnete da osjećate pad energije, vrlo vjerovatno pretjerujete, ili što je još važnije, ne posvećujete pažnju odmoru i oporavku.

Pretreniranost može svima da se desi, ne samo onima sa sedmičnim kilometražama od preko 200 km. Obaveze oko posla, porodice i društvenog života utiču na vašu mogućnost da se odmorite između treninga i povećavaju šansu za pretreniranost. Povedite računa na znakove upozorenja, cilj treninga je napredak, a ne pretreniranost.

Primijetite simptome

Sindrom pretreniranosti utiče individualno i ima mnoge oblike, a neki od najčešćih su:

*osjećaj iscrpljenosti i pada energije;

*iritiranost i loše raspoloženje;

*iznenadni pad kondicije;

*stalni osjećaj letargije i iscrpljenosti;

*nizak imunitet, podložnost prehladama i bolesti;

*nedostatak apetita;

*nesanica;

*glavobolja.

Kada da usporite?

Nositi se sa pretreniranošću nije jednostavno i ne znači da samo prepolovite treninge. Preporučuje se postepeno smanjenje intenziteta jačih treninga i broja kilometara, a ne potpuni prestanak treniranja.

To bi dovelo do šoka u organizmu i iznenadnog pada endorfina.

Dakle, smanjite, usporite treninge i prihvatite odmor kada osjetite da vam treba. Idite na plivanje, jogu ili šetajte.

Budite ljubazni prema sebi

Ukoliko želite da napravite pauzu od sedmicu ili dvije, prihvatite to. Idite napolje kad god možete i odmarajte se. Kada osjetite da želite da se vratite, neka to bude postepeno, pogotovo kada su u pitanju intenzivni treninzi.

Ako niste profesionalni sportista, sjetite se da trčanje nije vaš posao, već hobi. Tokom odmora pokušajte da trčanje zamijenite drugim stavrima koje vas opuštaju, kao što je kuvanje, sređivanje dvorišta… budite kreativni i družite se sa prijateljima.

Ne žalite za propuštenim treninzima

Treninzima se vratite kada budete spremni za to, jer će tijelo biti pod većim stresom i trebaće mu više vremena za oporavak.

Ako ste odmarali manje od deset dana, svi kilometri koje ste prešli u prethodnim mjesecima neće tek tako nestati. Tijelo ne gubi kondiciju preko noći kada odmarate, zato se fokusirajte na oporavak i vjerujte da ćete ubrzo vratiti kondiciju.

Vrijeme za obnavljanje

Ako je oporavak trajao duže od očekivanog, a imate u planu trku, ne bi bilo loše da preispitate sljedeće korake. Bilo da se spremate za novi PB ili za veću dužinu, morate shvatiti da je vaše zdravlje bitnije od toga, pa ne mijenjajte planove vezane za oporavak. Trka će uvijek biti, a tijelo je samo jedno.

Spriječite ponovnu pretreniranost

Vaši najveći prijatelji su odmor i oporavak. Bitan korak kod iskustva pretreniranosti je da naučite da prepoznate prve korake u budućnosti. Ako trening ciklus počne da opada, nije nikakva sramota da odmorite par dana.

Ova mala pauza u rasporedu neće uticati na vaš napredak, iako vam možda mozak kaže drugačije. Odmor i oporavak su ključni kod treninga i dostizanja cilja, i svaki put kada osjetite da ne ide, nije loše vratiti se jednu stepenicu unazad.

Vaši komentari

Banner