TRKAČKA ZAJEDNICA U MOSTARU: Atletska infrastruktura znači zdraviji grad

U posljednjih deset godina uglavnom su postojali individualni napori pojedinaca, najčešće studenata i manjih skupina rekreativaca koji su povremeno zajedno otišli i istrčali neku cestovnu utrku.

1889

Piše: Vedran Markotić

Neki od njih su poznati, a neki sasvim nepoznati široj trkačkoj zajednici danas.

Kao prvi pokušaj poticanja građana na bavljenje rekreativnim trečanjem preko Facebook stranice poslao je Ante Živković, tada student Sveučilišta u Mostaru, a danas uspješan cestovni i trail trkač koji trenutno živi i radi u Republici Hrvatskoj te realizira brojne uspješne projekte koji su vezani uz trčanje.

Mostar Runners

Vedran Markotić

Prvi znaci pojave organizacije rekreativne trkačke zajednice u Gradu Mostaru vidljivi su 2015. godine kada nastaje neformalna trkačka skupina rekreativaca pod nazivom Mostar Runners koja funkcionira kroz spontana druženja i zajedničke odlaske na utrke, Viber grupu i Facebook stranicu. Ova grupa održala se do danas te i dalje djeluje kao neformalna rekreativna trkačka skupina.

Mostar polumaraton

Paralelno s okupljanjem Mostar Runners skupine, razvija se i ideja polumaratona u Mostaru te se ista i realizira pod rukovodstvom Franje Lovrića i Udruge Zdrav život – Kinezis iz Čitluka. Prvi Mostarski polumaraton uspješno je organiziran 2017. godine. Ukupan broj finišera 2017.g. bio je 408, a 2019. g. 608 te uz glavnu utrku nastupa još između 500 i 700 trkača na utrci građana i dječjoj utrci svake godine. Sljedeće, 2020. godine, održati će se četvrto izdanje ove, sada već na dugo i široko poznate utrke koja bilježi rast u brojkama i kvaliteti svake godine te afirmira veliki broj Mostaraca na tjelesnu aktivnost jer se pored polumaratona, u okviru manifestacije Mostar Run Weekend-a, organiziraju i humanitarne utrke za građanstvo i dječje utrke – što ima za cilj promovirati tjelesnu aktivnost, zdrav život i veću odgovornost za svoje zdravlje.

Mostar Challenge

Preteča mostarskog polumaratona je utrka Mostar Challenge koja stazom polazi od Mepas Mall-a, ide preko Planinice i završava na Gorancima. Plod je rada studenata FPMOZ Sveučilišta u Mostaru te prof. Žarka Bilića, Franje Lovrića i Ivana Skaramuce ispred HPD Prenj 1933. koji i trenutno uz veliku pomoć Ivana Leženića i trail sekcije HPD Prenj 1933. organiziraju utrku koja je ove godine doživjela i svoje možda najbolje izdanje (inače je ova utrka preteča trail utrka koje su se kasnije proširile po cijeloj BiH, na što pokretači i organizatori mogu biti posebno ponosni). Pored ove utrke, još jedna u organizaciji Ivana Leženića i trail sekcije HPD Prenj 1933. jeste ČUT ili Čvrsnica Ultra Trail (lokalitet Blidinje i Čvrsnica) koja također iz godine u godinu raste u svakom smislu. U organizaciji ovih utrka sudjeluje nekoliko stotina volontera svake godine, a na tri spomenute utrke sudjeluje preko 1.500 trkača iz više od 20 zemalja svijeta, što je nemjerljiv doprinos promociji Hercegovine i Grada Mostara.

Trail sekcija HPD Prenj 1933.

Trail sekcija HPD Prenj 1933. formirana je zahvaljujući inicijativi i entuzijazmu Ivana Leženića (trkač, trail trkač, planinar i još svašta nešto pozitivno). Danas funkcionira s velikim uspjehom i okuplja trail trkače iz Hercegovine koji su ostvarili niz sjajnih rezultata u protekle dvije godine (posebno se izdvaja odlazak na Svjetsko prvenstvo u trail trčanju, Portugal 2019.g. – Jasmina Kavazović i Marko Kožul). Pored odlazaka na utrke, sekcija organizira zajedničke teninge, trening kampove, ranije navedene Mostar Challenge i ČUT. Sekcija ima kvalitet i motiviranu ekipu pa se od njih očekuje daljnji razvoj trail trčanja u Hercegovini. Ova Sekcija trenutno broji 15-ak aktivnih članova.

Sanus Motus

Udruga Sanus Motus osnovana je u prosincu 2017. godine na inicijativu i zalaganje Vedrana Markotića i u svojim programskim ciljevima na prvom mjestu ima razvoj svih segmenata rekreativnog trčanja u Hercegovini, na čemu radi predano do današnjeg dana, punim kapacitetom. Udruga je pokrenula školu trčanja u travnju 2018. godine zbog porasta broja rekreativnih trkača u Mostaru i činjenice kako trčanje nije tako „jednostavan“ sport za početnika rekreativca. Rekreativna trkačka liga Sanus Motus pokrenuta je u ožujku 2019. godine. Ne jesen ove godine pokreće se program za djecu s fokusom na razvoj trkačkih sposobnosti pod nazivom Sanus Motus Kids te edukacijski program pod nazivom Sanus Motus Znanje. Članovi udruge sudjeluju na utrkama diljem BiH i okolnih zemalja, plasiraju nove ideje za razvoj rekreativnog trčanja, pišu projektne prijedloge, organiziraju edukacijske radionice i predavanja, organiziraju humanitarne akcije, sudjeluju u razvoju novih utrka i još dosta toga. Sigurno je da će udruga u godinama koje dolaze predstavljati temeljni element u razvoju rekreativnog trčanja i postavljanju novih standarda u radu s trkačima početnicima i djecom u Hercegovini. Udruga broji trenutno 70 polaznika škole trčanja i 11 aktivnih članova koji sudjeluju u organizaciji rada udruge.

Pored svih prethodno navedenih, u Mostaru postoji i dosta pojedinaca i manjih neformalnih skupina koje se bave trčanjem. Uz sve prethodno navedene, Mostar je prepun sportskih kolektiva koji u svom programu imaju trčanje na važnom mjestu u trenažnom procesu.

Prvi trening treće generacije Škole trčanja Sanus Motus

Portal Moje trčanje

Od svog samog početka, portal Moje trčanje podržao je razvoj rekreativne trkačke zajednice u Mostaru kao i u ostatku Bosne i Hercegovine. Sa sigurnošću se može ustvrditi kako se radi o najkvalitetnijem portalu koji prati trčanje u našoj regiji. Cijela ekipa radi profesionalno i s velikim entuzijazmom te nema sumnje kako će postati lideri u svom području.

Aktivnost rekreativne trkačke zajednice

Većina prethodno navedenih rekreativnih trkača u Mostaru trenutno su u fazi organizacije i razrade plana za čišćenje lokaliteta koje inače koriste za svoje treninge, a to su atletska staza na Vojničkom igralištu, atletska staza u sklopu Univerziteta Džemal Bijedić te sigurno svima najdraži lokalitet Trimuša (Bijeli brijeg/Bare).

Prvo kolo Rekreativne trkačke lige Sanus Motus

Infrastruktura

Uzevši u obzir sve prethodno navedeno, jasno se da zaključiti kako postoji kritična masa za poticaj razvoja potrebne infrastrukture. Ukoliko zbrojite sve rekreativne trkače i sportaše u Mostaru koji se kroz trčanje pripremaju za sportske izazove iznenaditi ćete se kad dobijete brojku od nekoliko tisuća uzevši u obzir amaterske i profesionalne sportske klubove, a ukoliko bi se tu ubrojilo i djecu koja upražnjavaju trčanje kao tjelesnu aktivnost kroz razne sportove, brojka bi porasla nekoliko puta. Dakle, pričamo o minimalnoj brojci od desetak tisuća.

Veliki potencijal

Upravo tri navedene lokacije koje rekreativni trkači u sljedećim mjesecima planiraju očistiti i koliko je moguće učiniti boljima za trčanje predstavljaju veliki potencijal. Zamislite samo da u gradu postoje dvije atletske staze dostupne svima te uređena trim staza. Doživjeli bi sigurno veliki porast u broju građana i djece koji se bave rekreativnim trčanjem, potakli bi razvoj atletike kroz aktivaciju mladih, potakli bi veći broj građana na povećanje tjelesne aktivnosti – sigurno je da bi sustavu zdravstvenog osiguranja uštedjeli velike svote novca zbog svih pozitivnih učinaka koje trčanje ima na zdravlje čovjeka, a te novce bi se moglo iskoristiti za daljnji razvoj infrastrukture i drugih bitnih segmenata u društvu. Iz svega se definitivno da zaključiti te se može očekivati samo jedno, a to je kako bi Mostar kroz razvoj prethodno navedene infrastrukture postao zdraviji grad.

Mostar Half: Start utrke na 5km

Svjedočili smo nedavnoj obnovi i revitalizaciji teretane na otvorenom (Vojničko igralište) i sa sigurnošću tvrdimo da  istu posjećuje veliki broj građana te da  nekadašnje, poluprazno, zapušteno Vojničko igralište danas obiluje svim generacijama ljudi koji slobodno vrijeme investiraju u svoje zdravlje. S obzirom da je Grad Mostar nominiran za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine i da svi stremimo boljim uvjetima za život kao i višem životnom standardu – revitalizacija ovih staza (Trimuša, Vojničko i Univerzitet) bi uvelike doprinijela u multipliciranju željenih rezultata. Participacijom aktivnih građana uz podršku lokalnih vlasti želimo potaknuti sve građane da potpomognu i podrže ovaj projekt koliko je to u njihovoj moći – da izgradimo infrastrukturu i omogućimo svima nama, kao i našim mladim naraštajima, bolju, zdraviju i svjetliju budućnost.

Vaši komentari

Banner