MASAŽNI ROLERI: Koje greške pravimo i kako ih ispraviti?

Saznajte kako ispravno koristiti masažne rolere ili valjke.

1510
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Masažni roleri ili valjci su omiljeni alat za oporavak mnogim trkačima. Međutim kod korištenja rolera moguće je napraviti više štete nego koristi, ukoliko ih ne koristimo ispravno.

Glavne pogreške kod korištenja rolera:

  • Previše ili premalo pritiska

Kod korištenja rolera potrebno je napraviti ujednačeni pritisak koji će izazvati blažu neugodu. Tokom kretnje rolera trebate moći lako disati i biti opušteni.

  • Previše vremena na jednom području 

Trkači često pronađu jednu bolnu tačku i na njoj se zadrže više minuta, kako bi opustili mišiće. U praksi ne bi smjeli masirati jedno područje duže od minutu. I to najprije statičkim putem, ujednačenim pritiskom mišića na roler do pola minute, a poslije toga dinamičkim kratkim pokretima naprijed – nazad, ili iz strane u stranu.

  • Prejaka masaža hladnog mišića

Prilikom korištenja rolera mišići bi trebali biti već zagrijani, a ukoliko nisu potrebno je postupno povećavati pritisak. Ako prejako masiramo hladne mišiće može doći do pojave modrica.

  • Prvo masirate najbolnija područja

Mnogi odmah kreću sa najbolnijim i najnapetijim dijelom. To ipak nije najsigurnija i najefikasnija metoda. Potrebno je najprije masirati dio iznad i ispod bolnog područja. To će olakšati i bolje stimulirati oporavak bolnog područja tzv. čvora tokom masaže.

  • Masaža koljena

Stezanje u prednjoj strani koljena je čest problem kod trkača. Masaža tu neće pomoći, pošto se ne radi o mišiću. Ukoliko imate stezanje oko koljena potrebno je rolati gluteuse, kvadricepse i mišiće oko koljena.

Više o tehnikama rolanja i oporavka na LINK-u.

  • Masiranje ozljede

Masiranje već ozlijeđenog mišića pojačava samo stres na mišić i usporava oporavak. Potražite stručnu pomoć fizioterapeuta u takvim slučajevima.

  • Jednosmjerno masiranje

Mišiće je potrebno masirati u svim smjerovima kako bi ostvarili najbolji učinak korištenja masažnog rolera.

  • Kriva početna tačka

Prilikom korištenja masažnog rolera prvo počnite od područja koja su manje bolna, krenite od vrha mišića prema dole.

  • Prebrzo rolanje

Masaža rolerom nije utrka, stoga je potrebno lagano i postepeno masirati bolna područja.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner