TRČANJE U FILMU: O trkačima, trčanju i bliskim im temama (8)

Nastojat ćemo kroz serijal tekstova predstaviti što veći broj filmova koji se bave trčanjem ili trkačima, filmova koji su se na bilo koji način dotakli našeg sporta.

1203
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Ovo neće biti lista tipa “najboljih 10, 20 ili 100 filmova o trčanju”, već što kompletnija lista filmova koji su na neki način obrađivali trčanje ili bliske mu teme.

Nadam se da ćete u tome pronaći nešto za sebe, a sigurno je da su mnoga od tih ostvarenja stvarno inspirativna, zanimljiva, motivirajuća.

Prethodni dijelovi: LINK1, LINK2, LINK3, LINK4, LINK5, LINK6, LINK7.

61. The Runner: Extreme UltraRunner David Horton (2006)

Ultramaratonska priča o krajnjim granicama ljudske izdržljivosti. Film prati američkog ultra veterana Davida Hortona koji iza sebe ima oko 130 ultra trka, niz rekorda, jedan je od rijetkih finišera Barkley Marathona. Ovog puta trči 2.700 milja trail stazama od Meksika do Kanade sa ciljem da ih pređe u rekordnom vremenu. Film možete pogledati na Youtubeu (LINK). Ako vas zanimaju ovakve priče možete pogledati i nešto kraći, 42-minutni film o još jednom ultra poduhvatu: Karl Meltzer: Made to Be Broken – u kojem se također pojavljuje Horton, ali kao podrška Karlu Meltzeru koji trči 2.188 milja. Ovdje je LINK za ovaj film.

62. Marathon Boy Documentary (2022)

U drugom dijelu smo pisali o prvom dokumentarcu “Marathon Boy” koji se odnosi na trogodišnjeg Indijca. Ovaj dokumentarac govori o porodici Crawford, koja je poslije nastupa njihovog šestogodišnjeg sina Rainera na maratonskoj distanci, bila pod istragom Službe za zaštitu djece u SAD-u. Porodica Crawford iz Bellevuea (Kentucky) je kritikovana nakon što su zajedno za 8 sati i 35 minuta prešli “Flying Pig Marathon” u Cincinnatiju (Ohio), jer su dva člana porodice bila ispod 12 godina, a među njima i šestogodišnji dječak. Posebno glasna u osudi (porodice i organizatora trke) ove egzibicije na društvenim mrežama je bila američka olimpijka Kara Goucher. Dokumentarac prikazuje kako su prešli maraton i njihove dojmove sa terena. Film se može pogledati na Youtubeu (LINK).

63. Franjo Mihalić

Šteta je što o nekim maratonskim legendama sa Ex-Yu prostora ni danas ne postoje dokumentarci ili filmovi kakvi se snimaju  i o manje zaslužnima za sport. To svakako vrijedi za Franju Mihalića (9. 3. 1920. – 14. 2. 2015.) koji je jedini sa ovih prostora (rođen u Ludini kod Kutine, a živio u Zagrebu i najveći dio života u Beogradu) osvojio olimpijsku medalju u maratonu (srebro). Mihalić se takmičio u vrijeme kad je to bilo nešto lakše za postići jednom europskom trkaču, ali je iz današnje perspektive impresivno da je pored te olimpijske medalje (Melbourne 1956.) pobjeđivao na maratonima kao što su Boston, London, Tokio, Atina itd. Osvajač je zlata na Svjetskom prvenstvu u krosu 1953. godine u Parizu. Na MT smo već ranije pisali o Mihaliću (LINK), a u rubrici o filmovima ga se prisjećamo kroz nekoliko intervjua i emisija koje se mogu pogledati na Youtubeu: LINK1, LINK2, LINK3, LINK4.

Melbourne 1956.

64. Everesting – Plješevica 2021. (2022)

Dokumentarni film RTV Unsko – sanskog kantona o trail trkačima Harisu Husanoviću i Eldaru Osmančeviću koji su se u jeku pandemije, kada su otkazana sva veća takmičenja, odlučili oprobati u Everestingu. Radi se o izazovu gdje je u određenom vremenu potrebno savladati nadmorsku visinu od 8.848 metara, što je jednako vrhu Mount Everesta. Za svoj poduhvat su izabrali planinu Plješevicu, a u dokumentarcu u prilogu možete pogledati kako je protekla ova avantura. Finišere Everestinga iz BiH možete provjeriti OVDJE, a ukoliko se sami želite oprobati, posjetite njihovu stranicu (LINK).

65. Dying to Be Perfect: The Ellen Hart Pena Story (1996)

Ovo je priča o poremećaju u ishrani vrhunske trkačice koja je postala bulimičarka nakon što je po instrukcijama trenera trebala smršati da bi postala brža. Ellen Hart Pena je bila vrlo talentovana atletičarka koja je završila kao treća u kvalifikacijama za Olimpijske igre 1980. godine u Moskvi, ali tamo nije otišla jer su SAD bojkotovale ove Igre. Potom je preko maratona pokušala ostvariti plasman na Igre u Los Angelesu 1984. godine, ali je u kvalifikacijama završila kao jedanaesta (prve tri idu na Igre).

Rezultati SAD kvalifikacija za OI u Los Angelesu 1984.

O problemu poremećaja u prehrani je nedavno za MT pisala i Ana Štefulj (LINK).

Bulimija je obilježila dobar dio mladosti Ellen Hart Pena i izazvala brojne krize na sportskom i privatnom planu. Nakon oporavka je često držala govore o poremećajima u prehrani na osnovu vlastitog iskustva. Zanimljivo je da se poslije oporavka i u 50-tim godinama života Ellen Hart Pena vrlo uspješno takmičila u Ironman triatlonu. Ovaj film možete pogledati i na Youtubeu (LINK).

66. 225 kilometara – Stipe Leko Ćipa (2022)

Ovo je dokumentarac o jednom od pionira ultramaratonskog trčanja na našim prostorima, Stipi Leki Ćipi, koji dolazi iz Ledinca kod Gruda. Nedugo po promociji ovog filma u oktobru, Leko nas je napustio 24. 11. 2022. godine u svojoj 71. godini (rođen je 26. 12. 1951.). Film govori o njegovoj zaostavštini, rezultatima i poimanju sporta. Bio je prvobitno fudbaler, bavio se biciklizmom i planinarenjem, a najbolje rezultate postigao u trčanju. Film o njemu možete pogledati na Youtubeu (LINK). Više o Leki možete saznati i iz razgovora za MT (LINK).

Drummondville, Kanada, SP na 24 sata 2007. godine

67. We Are All Droddy (2022)

Novi kratki dokumentarac o dugoprugašu kojeg su mnogi primijetili radi duge kose i brkova koje je nosio donedavno. Potom i rezultata koje je postigao, posebno pandemijskog maratona, The Marathon Project (Chandler, Arizona) 20. decembra 2020. godine kad je istrčao 2:09:09. Ova trka je za njega bila “sve ili ništa” nakon lošeg perioda, a samo deset dana poslije toga je došla vijest da ostaje bez sponzorskog ugovora. Upravo to i jeste tema ove priče – kako odgovoriti na oscilacije u trkačkoj karijeri punoj uspona i padova? Film o simpatičnom maratoncu i rock gitaristi možete pogledati na Youtubeu (LINK).

68. Across the Tracks (1990)

Prosječan film o dvojici braće koji se bave atletikom (disciplina 800m) na srednjoškolskom nivou gdje je možda najzanimljiviji dio kako su ovo počeci velike glumačke karijere Brada Pitta. Jedan od njih (Pitt) je 800-metraš s ciljem da se svojim trčanjem izbori za univerzitetsku stipendiju, dok je drugi (Ricky Schroder) problematičan tip koji na nagovor brata ulazi u atletiku, a potom pokazuje veći potencijal od njega. Kompletan film možete pogledati na Youtubeu (LINK).

Vaši komentari

Banner