TRČANJE U FILMU: O trkačima, trčanju i bliskim im temama (2)

Nastojat ćemo kroz serijal tekstova predstaviti što veći broj filmova koji se bave trčanjem ili trkačima, filmova koji su se na bilo koji način dotakli našeg sporta.

4000
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Ovo neće biti lista tipa “najboljih 10, 20 ili 100 filmova o trčanju”, već što kompletnija lista filmova koji su na neki način obrađivali trčanje ili bliske mu teme.

Nadam se da ćete u tome pronaći nešto za sebe, a sigurno je da su mnoga od tih ostvarenja stvarno inspirativna, zanimljiva, motivirajuća.

Prvi dio možete pronaći OVDJE, a treći OVDJE.

9. Chariots of Fire (1981)

U prvom dijelu ovog serijala o filmovima smo pisali o Forrestu Gumpu kao osvajaču 6 Oskara. Međutim Chariots of Fire je film koji se direktno bavi atletikom, a dobitnik je 4 Oskara 1982. godine, između ostalog i za najbolji film. Temelji se na istinitoj priči o dva vrlo uspješna trkača na kratke staze koji su predstavljali Veliku Britaniju, Haroldu Abrahamsu i Ericu Liddellu, njihovom putu do, i samom nastupu na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. godine. Iz filma je ostala posebno upečatljiva i muzička podloga Vangelisa (u prilogu).

10./11. Marathon Boy (2010) i Budhia Singh: Born to Run (2016)

Marathon Boy je prilično ekstremna, ali istinita priča iz istočne Indije o dječaku po imenu Budhia Singh, kojeg je usvojio trener džuda i vlasnik sirotišta, Biranchi Das. U ovom dokumentarnom filmu saznajemo kako je Das primijetio da Budhia može trčati dugo pa trogodišnjem djetetu usadio snove o tome da će biti najbolji svjetski maratonac i olimpijac. Sa 3 godine je trčao 6 polumaratona, sa 4 godine 48 maratona, a sa 5 godina ultramaraton na 65 kilometara za 7 sati i 2 minute. Poslije toga je postao velika zvijezda u Indiji, ali činjenica da je na toj trci kolabirao konačno pokreće reakcije o ispravnosti forsiranja tako mladog klinca u sport izdržljivosti. Marathon Boy možete pogledati i na Youtubeu. Budhia Singh: Born to Run je indijski igrani film o ovoj priči i nećete pogriješiti ukoliko izaberete tu opciju. O djeci u dugim prugama čitajte na MT.

12. The Jericho Mile (1979)

Dobar TV film čija se radnja u potpunosti odvija u zatvoru. Larry Murphy je osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva oca (koji je silovao kći, odnosno Murpyjevu sestru), nije previše društven tip, a svoje vrijeme provodi trčeći u dvorištu zatvora i vježbajući u ćeliji. Uskoro u zatvoru primjećuju da trči milju za oko 4 minute, što je vrhunski rezultat, pa mu odlučuju pronaći trenera i omogućiti da se proba izboriti za nastup na američkim kvalifikacijama za Olimpijske igre. Zanimljivo je da je Peter Strauss trčao 70 milja sedmično kako bi se pripremio za ulogu Murphyja. Film imate i na Youtube.

The Jericho Mile

13. McFarland, USA (2015)

Istinita priča o školskom treneru Jimu Whiteu (tumači ga Kevin Costner) koji 1987. godine dolazi u srednju školu u McFarlandu (Kalifornija, SAD) u potrazi za novim poslom. Dotad trener američkog fudbala primjećuje da radi sa jakim trkačima pa uz puno uloženog entuzijazma odlučuje formirati kros tim. Film pokazuje koliko sport može uticati na život pojedinca, prati razvoj ove družine, svakodnevne probleme sa kojima se susreću, napredovanje i prve uspjehe.

McFarland, USA

14. Race (2016)

Odličan biografski film o jednoj od najvećih, ne samo atletskih, već legendi cjelokupnog sporta, Jesseu Owensu, koji je na Olimpijskim igrama 1936. godine u Berlinu osvojio 4 zlatne medalje (100m, 200m, skok u dalj i štafeta 4x100m) i oborio 2 svjetska rekorda. “Nisu bitni rekordi, nego pobjede. Rekord ti uvijek neko može oduzeti, a medalju ne”, rekao je njegov trener Larry Snyder. Sve to je napravio pred očima njemačkog Kancelara Adolfa Hitlera koji mu je izbjegao čestitati na pobjedama. Owensove pobjede u Berlinu su upamćene kao veliki politički trijumf jer je Hitler koristio OI za promociju nacističke Njemačke gdje se u “nadmoćnost arijevske rase” nikako nije uklapala pobjeda jednog afroameričkog trkača. Ovo je priča o događanjima prije i u sklopu OI u Berlinu 1936.

Race

15. 100 metros (2016)

Ovaj španski film je snimljen po istinitim motivima o čovjeku kojem je dijagnosticirana multipla skleroza i rečeno da u roku od godinu dana neće moći samostalno preći ni 100 metara. Kako bi vratio samopouzdanje jednog dana odlučuje završiti Ironman (3.8km plivanja, 180km bicikliranja, 42.2km trčanja) za što ima godinu dana da se pripremi. Film prikazuje borbu i prepreke sa kojima se suočava te ohrabrujuću snagu ljudske volje. Svoju borbu sa multiple sklerozom je za MT opisao Irfan Ribić, dok je za našu stranicu o tome pričao i Slobodan Jotić.

100 metros

16. Free to Run (2016)

Dokumentarni film o tome kako je rastao trkački pokret u SAD. Šezdesetih godina prošlog vijeka ni Central Park u New Yorku nije bio prenapučen trkačima koje se smatralo čudacima. U to vrijeme doktori su govorili da trčanje može skratiti život za 20 do 40 godina, dok ženama nije bilo dozvoljeno da trče. Priča prati uticaj koji su razvoju trčanja u SAD-u donijele neke legende poput Stevea Prefontainea, Franka Shortera, Freda Lebowa i Kathrine Switzer.

Free to Run

17. Running on the Sun: The Badwater 135 (2000)

Kako to izgleda učestvovati u jednoj od najtežih ultramaratonskih trka, možete vidjeti u ovom dokumentarnom filmu. Badwater Ultramarathon je trka koju organizatori predstavljaju kao najtežu na svijetu. Trka na 135 milja (217km) se odvija u vrlo ekstremnim uslovima sa temperaturama koje sežu do 50 stepeni C. Start je u Dolini smrti (Kalifornija) na 85m ispod nivoa mora, a cilj na 2548m. Kroz kakva iskušenja prolaze trkači, saznajte iz ovog filma koji prati 40 trkača koji su startali ovu trku 1999. godine. Možete ga pogledati na OVOM LINK-u. Ukoliko vas zainteresuje Badwater, više saznajte iz još jednog dokumentarca o ovom ultramaratonu koji također možete pogledati na Youtubeu. Film prati mađarskog ultramaratonca Akosa Konyu na trci 2006. godine.

Svi dijelovi serijala o filmovima: LINK1, LINK2, LINK3, LINK4, LINK5.

Running on the Sun: The Badwater 135

Vaši komentari

Banner