SAVEZ ULTRAMARATONACA U BIH: Unaprijedimo zajedno trkačku zajednicu u Bosni i Hercegovini!

BURT (Bosnian Ultra Running Team) i Savez ultramaratonaca u BiH osnovani su s ciljem formiranja najkvalitetnije reprezentativne selekcije ultramaratonaca koja će predstavljati BiH na međunarodnim takmičenjima.

1721
Ultramaratonska reprezentacija BiH; SP na 100km u Hrvatskoj
Banner
Banner
Banner

Saopštenje: Savez ultramaratonaca BiH

Predsjednik Udruženja BURT i Saveza ultramaratonaca u BiH – Cazin, Mirsad Abdaković (diplomirani trener trčanja, Flexyfit Sports Academy – Wien) svojim angažmanom u proteklom periodu ishoduje da BiH pod potkroviteljstvom i podrškom Atletskog saveza BiH postane članica IAU (International Association of Ultrarunners).

Dosadašnje aktivnosti

Time je ispunjen preduslov da trkači iz BiH predstavljaju BiH na međunarodnim takmičenjima. Prvo takmičenje na kojem je nastupio Mirsad Abdaković, kao jedini predstavnik iz BiH, je Svjetsko prvenstvo u trčanju na 24 sata (Belfast, 1. 7. 2017. godine).

Slijede:

– Svjetsko prvenstvo u trail trčanju u Španiji (Penyagolosa/Castellon, 2018.) na kojem učestvuju Nataša Kaurin (Banja Luka), Jasmina Hodžić (Tuzla), Jasmin Pajević (Mostar) i Mirsad Abdaković.

– Evropsko prvenstvo 24h u trčanju u Rumuniji (maj 2018. godine) na kojem učestvuju Branislav Pavić (Novi Grad), Rasim Aći Junuzović (Bihać) i Mirsad Abdaković.

– Svjetsko prvenstvo u trčanju na 100 kilometara (Sveti Martin, Hrvatska, septembar 2018. godine) na kojem učestvuju Mladen Stevanović, Zdravko Barić, Dalibor Jovičić, Dražen Jovičić, Rasim Junuzović, Nermin Okanović, Sadet Čaušević, Jasmin Pajević i Mirsad Abdaković. Mladen Stevanović bilježi fantastičan rezultat. Dionicu od 100 km istrčao je za 7:22:11 (prosječan tempo: 4:25), čime u ukupnom poretku zauzima 30. mjesto i ujedno postavlja novi rekord BiH.

Planovi za 2019. godinu

Na ovogodišnjem takmičenju u trail trčanju koje će se održati 8. 6. 2019. godine u Portugalu (Trail World Championships, Mirandha do Corvo/Portugal), reprezentaciju BiH predstavljaju Jasmina Kavazović (Mostar), Anela Bjelić Muhtarević (Tuzla), Branislav Pavić (Novi Grad), Marko Kožul (Mostar), Mirsad Abdaković (Cazin), Kornej Arkoš (Sarajevo) i Rašid Haračić (Sarajevo).

Inače, reprezentaciju BiH predstavlja izuzetan tim trkača poput Mladena Stevanovića (u 2018. godini je imao 8. rezultat na svijetu u disciplini trčanja na 6 sati), Mirza Nalić (u 2017. godine istrčao je Dubai marathon u vremenu 2:29:06), Branislav Pavić (višestruki finišer Ultra-Trail du Mont-Blanc, trke od 170 km sa 10.000 visinske razlike), Rasim Junuzović (dvostruki finišer trke Spartathlon – trke između Atine i Sparte u dužini od 246,8 kilometara) i ostali trkači koji bilježe solidne rezultate i čije vrijeme tek dolazi.

Poziv za saradnju

Pored gore navedenih aktivnosti, BURT i njegov predsjednik, Mirsad Abdaković zajedno sa nekolicinom saradnika je u 2018. godini organizirao 1. Cazinski maraton sa AIMS certificiranom stazama čime nastoji promovisati trčanje i u lokalnoj zajednici.

Kako je jedini cilj svih gornjih aktivnosti promicanje trkačke zajednice u BiH i kako su BURT (Bosnian Ultra Running Team) i Savez ultramaratonaca u BiH otvoreni za saradnju sa svim pojedincima/udruženjima i drugim organizacijama, pozivamo Vas da nam se priključite, te da kao ravnopravni članovi odlučujete o pitanjima koja se tiču daljih aktivnosti u vezi trčanja u BiH. Molimo zainteresovane da nam se jave putem e-maila: burtcazin@gmail.com, na društvenim mrežama i/ili da budu sudionici predstojećeg Trek & Trail Kamp-a u organizaciji PD Skakavac koji će se održati 30. i 31. 3.2019. godine u Sarajevu/Vogošći na kojem možemo dogovoriti budući oblik i način za saradnju. Otvoreni smo za sve konstruktivne prijedloge i rješenja.

Vaši komentari

Banner