ZENICA DREAM TEAM: Sastav združen za MT ligu na relaciji Zenica – Tokio

Zenica Dream Team je okupio ekipu koja će svoje rezultate za MT virtuelnu ekipnu ligu trčati na ulicama Zenice i Tokija.

2075
Elma Kablar
Banner
Banner
Banner

Svi su Zeničani, ali je među njima Elma Kablar posljednjih osam godina rodnu Zenicu zamijenila prijestolnicom Japana.

Osim nje Zenica Dream Team u okviru MT lige čine: Zoran Marković, Erna Zrnić, Čedomir Ikić i Suad Haračić.

Elma Kablar (37) živi u Japanu od 2012. godine, uvijek se rekreativno bavila sportom, a trčanjem od 2016. godine kada je trčala prvi polumaraton u Čibi.

Upoznaj se sa propozicijama MT lige, prijavu pošalji preko ovog obrasca, i saznaj ko su svi učesnici takmičenja.

– Ponesena atmosferom trčim prvih 5k brzo i do 10k već ostajem bez daha. Evo i sad se smijem kada se sjetim ovih početničkih grešaka. Ipak sreći nije bilo kraja i tada sam već znala da ću da nastavim trčati i da će to biti samo početak, priča Elma koja je poslije toga učestvovala na niz većih izazova.

Iza nje je polumaraton za 1:47:44, maraton za 3:52:55. Posebno uživa u ultra trail trkama.

– Moja prva trail trka je bila u Nigati 2017. Jako je izazovno i zanimljivo trčati trail. Tako da sam počela da učestvujem u više trail trka nego cestovnih. 2019. nisam uopće trčala ni jednu cestovnu trku. Ne zato što sam odustala, ili što ne volim, nego zato što sam sve pare trošila na trail trke. Startnina za bilo koju trku u Japanu se kreće od 100KM (5k, 10k) do 400KM (ultra trke na koje se ja većinom sada prijavljujem).  A 2019. ću pamtiti po Ultra Beast Spartan trci na Havajima i 3. mjestu na državnom prvenstvu u ultra brdskom trčanju na Skakavac Trailu, ispričala je Zeničanka u Tokiju.

U 2020. godini zbog pandemije korona virusa nije trčala nijednu trku.

– Trenutno trčim na traci kod kuće. Ne izlazim često jer je situacija takva kakva jeste. Ne žalim se puno jer pored trčanja radim i vježbe snage, HIIT vježbe. Inače sam i instruktor za Les Mills Tone tako da vodim i virtuelne vježbe za SOGO Fitness. Motivacije ne nedostaje. Volim učestvovati i podržati sve pozitivno što se organizuje u BiH. Tako da me nije trebalo puno nagovarati da budem dio ove super priče sa svojim prijateljima iz Zenice. Samo nebo nam je granica, poručila je Elma Kablar.

Zoran Marković

Zoran Marković (46) se u mladosti bavio košarkom, a dugi niz godina bio i košarkaški sudija. Trčanjem se aktivno bavi od 2015. godine, nakon 4 godine neaktivnosti zbog povrede kičme. Prva trka mu je bila polumaraton u Zenici, da bi potom trčao i maraton u Beogradu za 3:49. Uslijedio je niz novih trka među kojima izdvaja lične rekorde na polumaratonu: 1:39 (Sarajevo) te maratonu: 3:39 (Ljubljana).

– Vjerovatno neću više trčati maraton zbog problema sa kičmom, ali se nadam nekom polumaratonu sa boljim vremenom. Nadam se da ću istrčati i neku trail trku. Trčanjem se bavim iz zadovoljstva jer mi pruža relaksaciju od poslovnih obaveza, a tu su svakako putovanja i upoznavanje novih, pozitivnih osoba, kazao je Marković.

Erna Zrnić (47) se trčanjem počela baviti prije nepune tri godine.

– Tata mi je teško obolio i na nagovor supruga, da bih izbacila svu negativnu energiju i smirila svoja uzburkana osjećanja, sam obula patike i prvi put potrčala zbog trčanja. Od tog dana trčim redovno. Onaj osjećaj kad noge pronađu svoj ritam, disanje postane muzika, a um ode na svojevrsno putovanje, ništa ne može zamijeniti. Jednostavno, volim trčanje, kaže Erna, inače kapiten sastava Zenica Dream Team.

Prva trka joj je bila 5K u Travniku, uslijedio je niz onih na 5 i 10km, zatim 12 polumaratona te maraton u Istanbulu.

– Trčala sam rame uz rame sa suprugom, a to mi je ujedno najdraži dio trčanja, to naše zajedništvo, međusobno bodrenje, dijeljenje boli, radosti i euforije. Svaka trka je ostavila traga, i svaka me na svoj način dograđivala kao ličnost.

Erna Zrnić, kapiten ekipe

Zrnić se u ligu uključila da bi se dodatno motivirala.

Ideja je odlična jer smo svi željni utrka i takmičenja. Istina, lakše je varati nego na stvarnoj utrci, iako se nadam da toga neće biti. Jer ovdje, jedini protivnik kojeg imaš si ti. I u ovo doba pandemije trčim, i to istom rutom kao i ranije. Jedino što mi je sada trening rano ujutro, dok većina spava. Također, radim i online treninge snage, za koje ranije nisam imala vremena (ili bolje rečeno volje). Cilj mi je dobro se zabaviti, dodatno se virtualno družiti sa ekipom i odraditi kvalitetan trening, zaključila je Erna Zrnić.

Čedomir Ikić (44) je bivši karataš koji se sportskoj aktivnosti vratio 2017. godine kroz trčanje.

– U to vrijeme nisam pomišljao na rekreativno trčanje i učešće u utrkama, nego sam samo htio da trčim za “svoju dušu”. Na nagovor prijatelja Adnana odlazim na svoju prvu utrku, a ujedno i prvu utrku “Kakanj za 5”. Svidjela mi se atmosfera koju su priredili Kakanjci, pa sam odlučio nastaviti sa trčanjem i utrkama. Nažalost te godine sam uspio istrčati samo Trku zdravlja u Banji Vrućici, ali sam nastavio sa treninzima i u 2019. godini i istrčao 11 utrka, od kojih bih izdvojio svoj prvi trail “Skakavac” (21km/1243m uspona) koji mi je poslužio kao trening za moj prvi polumaraton u Metkoviću (2:00:17), kazao je Ikić o svom trkačkom putu prekinutom pandemijom.

– U ovu Ligu sam se uključio da bih se motivisao za treniranje, te poboljšao i održao fizičku kondiciju. Treniram trčeći po pješačkim stazama grada Zenice i obližnjem brdu Smetovima. Od ove Lige očekujem da se zabavim i da prebrodim ovo vrijeme bez utrka.

Čedomir Ikić

Suad Haračić (34) kao dijete zbog zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti bilo šta trenirati, ali ističe da je uvijek bio fizički aktivan.

– Kao dijete sam sa svojim vršnjacima igrao nogomet i košarku, a kao srednjoškolac sam išao u teretanu. Zbog fakultetskih obaveza i mog zdravstvenog stanja sa dotadašnjim fizičkim aktivnostima sam stao. Potom sam 2017. godine vidio da se par kolega organizovalo oko rekreativnog trčanja i da su oformili sekciju Zenica trči pa sam odlučio da im se pridružim i da počnem sa rekreativnim trčanjem. Nedugo zatim učestvovao sam u svojoj prvoj zvaničnoj trci na 5km u Bugojnu 5. aprila 2018. godine. Svidjela mi se atmosfera u samoj sekciji kao i na prvoj zvaničnoj trci, pa sam odlučio nastaviti sa trčanjem i utrkama, ispričao je Suad Haračić koji je potom učestvovao na niz drugih trkačkih događaja.

Suad Haračić

Vaši komentari

Banner