TRČANJE NA PRAZAN STOMAK: Koliko dugo i koliko često?

Možda se pitate kakav utjecaj i korist imaju treninzi koje radimo na prazan stomak? Odgovor saznajte u nastavku teksta.

4049
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Općenito, korist ovakve vrste treninga usko je povezana sa vašim ciljevima, kao i samom dužinom utrke za koju se spremate.

Primjerice, ukoliko se spremate za kratke i brze utrke, poput onih od tri ili pet kilometara, unos ugljikohidrata je prioritet. Stoga intenzivni treninzi poput intervala moraju biti urađeni u optimalnim uslovima što se tiče unosa nutrijenata.

Sa druge strane ukoliko je vaš cilj topljenje masti ili priprema za duga takmičenja poput maratona i ultramaratona, treninzi na prazan stomak stimuliraju i pripremaju tijelo na trošenje masti nakon iscrpljivanja zaliha ugljikohidrata. Takvi treninzi se mogu raditi prije doručka ili tokom dana kada nemate visok unos ugljikohidrata.

Na osnovu toga možemo zaključiti da ne postoji jedinstven odgovor. Jedno je ipak sigurno, treninge na prazan stomak ne treba raditi u punom intenzitetu, kako tijelo ne bi bilo dodatno opterećeno zbog manjka unosa nutrijenata.

Način prehrane i vremenski razmak od zadnjeg obroka imaju veliku važnost kod ove vrste treniranja. Ukoliko ste jeli ugljikohidrate nakon zadnjeg treninga, dok trčite na prazan stomak tijelo će prvo potrošiti ugljikohidrate pohranjene u vašoj jetri, a to će dalje stimulirati proces većeg trošenja masti nego ugljikohidrata.

Nedostaci i opasnosti

Nedostaci ovakvih treninga su primjetni kod dugog trčanja (preko 2 sata) kada dolazi do povećanja hormona stresa, slabljenja imunološkog sistema te tijelo postaje više osjetljivo na infekcije. Svakako to utječe i na sporiji oporavak.

Treba pripaziti koliko često prakticirati ovu vrstu treninga jer se može negativno odraziti te izazvati stomačne probleme prilikom takmičenja i povećanog unosa ugljikohidrata.

Benefiti

Na kraju možemo zaključiti da kod priprema za brže utrke (od 5K pa do polumaratona) treninzi na prazan stomak imaju limitirane benefite. Duže trening distance (u trajanju od 30 do 90 minuta) moguće je trčati, ali laganim ili umjerenim intenzitetom.

Za maratonce i ultramaratonce ovakve vrste treninga nose veće benefite. Ali treba pripaziti da se iscrpljene zalihe ugljikohidrata nakon treninga u potpunosti nadoknade.

(Izvor: datasport)

Vaši komentari

Banner