BUDITE EFIKASNIJI: Kako sačuvati energiju tokom trčanja?

Najveća ironija kod trčanja je što se čini kao jednostavno, prirodno kretanje, međutim ima puno prostora za povećanje efikasnosti, pa je svaki korak zaista važan. Puno je stvari koje rade ponekad i profesionalni trkači, a koje ih na kraju usporavaju.

3780
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Tajna brzine u trčanju možda je jednostavnija nego što mislite, jer nesvjesno trošite energiju svaki put čak i kada vežete pertle.

Istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da zamah rukama kada trčite štedi ogromnih 13% energije u poređenju sa trčanjem držeći ruke na glavi. Znači, usredsredite se na pravilno zamahivanje rukama: ako lijeva noga ide naprijed, lijeva ruka bi trebalo da se vraća unazad dok desna ide naprijed. Pustite ruku da ide iza vas, jer to može dodati efikasnost pokretu.

Trčanje pogrešnom kadencom

Prekomjerno trčanje ili trčanje u kadenci koja vam nije prirodna može vas učiniti manje efikasnim, čak iako sami sebi izgledate „kao pravi trkač“, kaže fizioterapeut Dalton Laino.

Novi trkači imaju tendenciju da su skloniji ovoj nepravilnosti nego dugogodišnji trkači, jer i dalje pokušavaju da pronađu korak koji im odgovara, i zasnivaju svoje trčanje oko toga kako misle da trkači izgledaju. Taj glatki, brzi i poskakujući stil koji je toliko raširen na naslovnici knjiga i časopisa o trčanju rijetko je najefikasniji način trčanja, a srećom, dobar trener može dijagnostikovati neefikasnost u vašem načinu trčanja.

Stezanje šakama

Kada držite ključeve od automobila ili telefon dok trčite, vjerovatno ih čvrsto držite kako biste bili sigurni da ih nećete ispustiti. Ovo se možda ne čini kao iscrpljivanje, ali je ipak potrebno dosta energije, naročito ako trčite dužinu ili kada treba da se fokusirate na određeni interval. U idealnom slučaju, ruke bi vam trebale biti stisnute u pesnice, ali trebalo bi da se osjećate dovoljno opušteno da biste npr mogli držati čips bez drobljenja.

Sporo trčanje

Brdski intervali čine vas boljim trkačem, ali možda uzalud trošite energiju na strmim uzbrdicama, nastavljajući da „trčite“ tempom koji je zapravo sporiji nego što bi to bio da hodate. Umjesto da trošite ogromne količine energije da biste nastavili da ponavljate intervale laganim trčanjem, pređite na brzo hodanje. Nećete izgubiti mnogo na brzini, a uštedićete energiju.

Promjene u tehnici

Ako iznenada drastično promijenite tehniku trčanja da biste manje osjetili povredu, žulj ili upaljene mišiće, vjerovatno nećete biti vrlo efikasni. Ako promijenite stil trčanja kako biste riješili problem, skoro sigurno će to dugoročno djelovati protiv vas – bolje je da se odmorite nekoliko dana i potražite stručnu pomoć, umjesto da šepate kroz nedeljnu kilometražu.

Pogrešna odjeća

Što se više znojite, trpite trenje odjeće, osjećate nelagodno zahvaljujući loše postavljenom šavu u helankama, to će vam trčanje biti gore. Obucite odjeću koja odgovara vašem tijelu, trebalo bi lagano da prati liniju tijela i ne bude ni previše lepršava, ali ni da steže. Odlučite se za tkanine koje se brzo suše i držite se podalje od pamuka kako biste izbjegli osjećaj natopljenosti nakon nekoliko minuta trčanja.

Pogrešna podloga ili vremenski uslovi

Podloga na kojoj trčite ima ogroman uticaj na energiju koju trošite, pa birajte efikasniju, a ne onu koja vam dodatno otežava. Trčanje na putu oduzima manje energije od trčanja po mekoj podlozi poput trave ili zemlje. Odluka da trčite rano ujutro kada su vreli ljetnji dani omogućava vam da iskoristite prednosti hladnijih temperatura kako ne biste trošili toliko energije na hlađenje. A ako pokušavate da budete brži, razmislite o pravcu vjetra i iskoristite ga kada je to moguće. Trčite intervale s vjetrom u leđa. Ako trčite s prijateljima, iskoristite to i trčite iza njih da biste smanjili otpor vazduha i smanjili potrošnju energije.

(Izor: blog.mapmyrun.com)

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakPRAPOČETAK: Kome je palo na pamet da izmisli trčanje?
Sljedeći članakHIIT: Kako brže do vidljivih rezultata?
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.